A sok szénsavas üdítő hazavághatja az immunrendszeredet

Az teljesen tiszta, hogy a szénsavas, cukros üdítők nem tesznek túl jót a szervezetnek, de azt már kevesebben tudják, hogy ezek az italok még az immunrendszert is szabotálhatják – ez pedig egy globális járványhelyzetben kifejezetten hátrány lehet.

Mivel az üdítők nagy része nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaz, és a cukorról tudjuk, hogy az immunrendszer nagy ellensége, annyira nem kellene meglepetésként érnie minket, hogy ezek az italok szabotálják a szervezet védekezőképességét. Az alábbi öt ok jól mutatja, miért rossz ötlet az, ha rendszeresen fogyasztasz cukros, szénsavas üdítőket.

Táplálja a rossz baktériumokat

Már egy dobozos, cukros kóla (nagyjából 3,3 deciliter) 39 gramm cukrot tartalmaz, a cukorról pedig köztudott, hogy tökéletes tenyésztelepe a rossz baktériumoknak. Kis mennyiségben fogyasztva nincs vele nagy baj, de ha rendszeresen napi több doboznyi ilyen üdítőt iszol, már lehetnek következményei. A cukor az immunrendszert is visszatartja, pontosan ezért: segít a rossz baktériumoknak túlszaporodni, és elnyomja azokat a sejteket, amelyek ezeket a baktériumokat szabályoznák. Szakértők szerint a heti egy dobozos kóla lenne az a maximális mennyiség, amit még biztonsággal fogyaszthatsz.

A cukros italok gyakori fogyasztása csökkenti az inzulinérzékenységedet

Fogékonyabbá tesz a fertőzésekre

Az üdítőben található cukor befolyásolja az immunrendszer legfontosabb sejtjeinek, a fehérvérsejteknek a munkáját, amelyek a fertőzések távoltartásában játszanak komoly szerepet. A cukros italok fogyasztása különösen a 2-es típusú cukorbetegek számára lehet veszélyes pontosan az előbb leírt hatások miatt, mivel ők már egyébként is sokkal fogékonyabbak az egészségügyi problémákra.

Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét

Az előző pontban taglaltuk, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel miért nem ajánlott a rendszeres üdítőfogyasztás, de azt is érdemes tudni, hogy ha sok ilyen italt iszol, drámaian megnőhet az esélye, hogy nálad is kialakul a kóros állapot. A cukros italok gyakori fogyasztása csökkenti az inzulinérzékenységedet, ami óriási rizikófaktor a cukorbetegségre. Az üdítők elhagyásán kívül a zsíros ételeket is érdemes lehet limitálni az étrendben a kockázat minimalizálása érdekében.

Gyulladást okoz a szervezetben

A rengeteg cukor ezekben az üdítőkben állandó gyulladást hozhat létre a szervezetben, ami nemcsak az immunrendszeredet gyengíti, de a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is komolyan megnöveli. Egy kutatás kimutatta, hogy a rendszeres cukrosüdítő-fogyasztók szervezetében több volt a húgysav azokhoz képest, akik cukormentes üdítőt, vizet vagy tejet fogyasztottak, ami szintén gyulladást elősegítő állapot, és még az inzulinrezisztenciára is hajlamosíthatja az embert.

Megnöveli az elhízás esélyét

Talán annyira nem meglepő, de a komolyabb túlsúly az immunrendszer működésére is hatással van. Ugyanennyire egyértelmű lehet, hogy a rendszeres üdítőfogyasztás előbb-utóbb azzal a veszéllyel jár, hogy kórosan elhízhatsz. Az üdítők olyan italok, amelyek „üres kalóriákat” tartalmaznak, azaz nincs semmiféle tápértékük, viszont kalóriában magasak. A túlsúly több szinten kompromittálhatja az immunrendszert, többek között csökkentheti a citokintermelést és megváltoztathatja a limfocitaműködést.


Tanácsok, amelyek segítségével felturbózhatod az immunrendszeredet:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...