A magyaros ételek komfortosak, fűszeresek, laktatóak, néha kissé túl paprikásak, esetleg nehezek, zsírosak. Nem vegánnak való vidék ez, hiszen ilyen felhozatal mellett nemigen számít arra az ember, hogy állati eredetű termékektől mentes ételt talál. Még ha attól el is tekintünk, hogy már nem mindenki zsírral, hanem olajjal főz, akkor sem könnyebb a dolgunk, hiszen a magyaros ételekben mindig feltűnik egy kósza kolbász, szalonna, tojás vagy egy utolsó pillanatos nagy kanál tejföl. Mégis van néhány meglepő kivétel, következzenek most ezek.
Paradicsomos káposzta
Utált menzás rémálom vagy gyerekkori kedvenc: a paradicsomos káposzta így is, úgy is különleges helyet foglal el minden magyar szívében. Önmagában nem egy túl tápláló étel, ezért rendszeresen fasírttal vagy valamilyen más sült hússal esszük/ettük.
Azonban maga a főzelék nem tartalmaz semmilyen állati eredetűt, ezért ha az étrendünkbe illeszthető növényi feltéttel esszük, 100% vegán fogás válik belőle.
Vegán feltétek a főzeléked mellé:
Sárgaborsó-főzelék
Nagyjából ugyanezek az állítások igazak a hüvelyesből főzött egytálételre is: valaki nagyon szereti, míg másokat a hideg ráz tőle, és meglepően könnyű elkészíteni bármilyen hús vagy tejtermék bevonása nélkül is.
Ezt elsősorban a sárgaborsó kiváló tulajdonságainak köszönheti, ugyanis, ha kellően megfőzzük a hüvelyest, istenien krémes állaga lesz. A főzeléket „önmagával” sűrítve így kizárhatjuk a tejfölt vagy tejet, és már készen is van az igen laktató vegán ebédünk.
Gombapörkölt
A magyar pörköltös nemzet, és ugyan sokaknak ez csak húst jelent, már elég sokan megbékéltek a húsimádók közül is a gombapörkölt létezésével. Ez az étel ugyanis rendelkezik a szaftos, paprikás, magyaros ételek attribútumaival.
Nem mellesleg, ha olajon készítjük, és a tejfölt félretesszük (bár erre kevesen lennének képesek, köztük jómagam sem), nem kerül semmi olyan hozzávaló a fazékba, ami megvonná a vegánokat a pörköltözés élvezetétől.
Káposztás tészta
Nagyon szeretjük a tésztát, nagyon szeretjük a káposztát is, de amit a legjobban szeretünk, ha ez a két dolog közösen szerepel egy ételben. És így született meg a káposztás tészta, aminek egyetlen célja az életben, hogy megossza a magyar társadalmat a porcukor-bors vita mentén.
Tésztából használjunk egy tojásmentes verziót, pirítsuk oda jó alaposan azt a káposztát, és utána bújjunk el a szeretteink elől, ha esetleg eltérően vélekedünk a fogás édes vagy sós módon való fogyasztásáról.
Kelkáposzta-főzelék
Ha egy igazán tartalmas egytálételt keresünk a magyar receptek között, ami ráadásul vegán is, képzeljük magunk elé a kelkáposzta fodros leveleit és a burgonya sárga kockáit. A megoldás ugyanis nem más, mint a kelkáposzta-főzelék.
A főzelék önmagában is van olyan tápláló, hogy ne kelljen feltétet halmozni rá, persze ha kifejezetten nagyétkű vegánok vagyunk, készítsünk mellé valamilyen tetszőleges növényi extrát.
Még több vegán feltétopció:
Mákos/diós tészták
Végül következzen két étel az édesszájúaknak, hogy ne maradjon egy vegán magyar sem finomság nélkül. Diós és mákos tésztát elképesztően egyszerű készíteni, ráadásul abszolút semmilyen állati eredetű élelmiszer nem kerül bele (már ha tésztából nem tojásosat használunk).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Húsmentes ételek, receptek és ötletek: