Egyre komolyabb problémákkal küzdenek a magyar kisboltok

Több kihívással és nehézséggel is meg kell küzdenie a magyar kisboltoknak az életben maradásért.

Egyre elkeserítőbb a helyzete a magyar kisboltosoknak, akiknek nemcsak az árstoppal kell megküzdeniük, de a a rezsiköltség-növekedésével, az emelkedő alapanyagárakkal, illetve a bérekkel is.

Bajba kerülhetnek a magyar kisboltok

Már a hatósági árak február elsejei bevezetésekor jeleztük a Miniszterelnökség, majd később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felé, hogy helyezzék hatályon kívülre a hatósági árakra vonatkozó kormányrendeletet, mert az ársapka tönkreteszi a kisboltosokat

– mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a hazai tulajdonú kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

Az ársapka kigazdálkodhatatlan terhet ró a kisboltokra, hiszen a rendelet nem terjed ki a nagykereskedéskere és a termelőkre, csak a kiskereskedelemre. A szakmai szervezetek úgy vélik, az elmúlt kilenc hónap világosan megmutatta: az árstopnak nincs inflációfékező hatása.

A szervezet konkrét példákkal is bemutatta, miért van az árstop kedvezőtlen hatással a kiskereskedőkre. A főtitkár szerint néhány terméket gyakorlatilag ajándékba adnak a kereskedők, jókora veszteséget elkönyvelve: a cukor kilogrammjának nagykereskedelmi ára például 590 forint, amit a kisboltnak 243 forintért kell eladnia.

Ezen kívül vannak még nehezítő tényezők

Minél kisebb boltról van szó, annál kisebb azon termékek köre, amelyek áraiba bele lehetne építeni a kiadások növekedését. Mindenkinél megy a matek: át kell számolni a várható költségeket, valamint a forgalom alakulását, ami új alapokra helyezheti a vállalkozás fennmaradásának kérdését

– mondta a főtitkár.

Tehát az árstoppos termékek mellett a rezsiköltség-növekedésével is meg kell küzdeniük a kisboltoknak, továbbá a bérekkel is. A növekvő költségeket pedig csak korlátozott mértékig tudják áthárítani a vevőkre. 

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...