Magyar étkezési szokások, amelyektől szívéhez kap a világ

Kétségtelen, hogy mindenki úgy főz a saját konyhájában, ahogy az a saját ízlésének leginkább megfelel. És ez teljesen rendjén is van így, azonban jobb, ha tudjuk, hogy nekünk magyaroknak akad néhány szokásunk, amitől a gasztronómiai világ haja égnek áll.

Magyarként hajlamosak vagyunk olykor megfeledkezni arról, hogy nem minden esetben mi találtuk fel a spanyolviaszt. A gasztronómia és a főzési szokások terén ugyan mi is sokat hoztunk a nemzetközi asztalhoz, és rengeteg olyan sajátos fogásunk van, amiért rajonganak világszerte. Mindemellett azonban vannak olyan főzési szokásaink is, amik felérnek egy kisebb szentségtöréssel. Lássuk ezeket, és okuljunk belőlük!

Magyar étkezési szokások, amiktől szívrohamot kap a világ

Az olaszok rémálma a magyar tészta

Mi nálunk a tészta? Egy gyors, olcsó és laktató fogás, amit egy fáratag hétköznap estén összedobhatunk a családnak. Főételként. Ezzel szemben az olaszok szinte művészi szinten készített tésztája csupán előétel, amit azért főznek, hogy a szószban rotyogtatott húsételt megelőzze valami.

És ez nem az egyetlen különbség: a tésztát jó magyar szokásként alaposan túlfőzzük, leöblítjük és olajozzuk, hogy ne ragadjon össze.

Mindhárom tevékenység szívrohamközeli állapotba hozna egy olasz nagymamát, és teljesen jogosan. A tészta összeragadását ugyanis nem így kell megoldani, a titok nyitja inkább a gyorsaság: a megfőzött tésztának minél hamarabb a szószban kell landolnia, hogy ne álljon össze. És épp ezért fontos az al dentére főzés is: a forró szószban tovább puhul a tészta, és ha alapból készre főztük, túl puha lesz az állaga.

A rizottóról nem is beszélve

Egy másik olasz étel, amit akarva-akaratlanul meggyalázunk, a rizottó. Attól kezdve, hogy rosszfajta rizst választunk hozzá – a kerekszemű helyett a hétköznapi A vagy B rizs nem adja ugyanazt az eredményt – a sajtválasztáson át, a főzés technikájáig nagyon sok mindent elbaltázunk.

Tulajdonképpen a magyarok rizottója egy szétfőzött, zöldséges rizs trappista sajttal bőségesen megszórva. És bármennyire szeretjük is, azért mégsem az igazi. Néha-néha érdemes megpróbálkozni egy igazi, lassan kevergetve főzött, parmezános-krémes, olasz rizottóval.

Tejföl és paradicsom, avagy a mexikói ételek kudarca

Amikor a magyar chilis babot főz, a kész ételt alaposan megpakolja tejföllel és megszórja a nemzeti kedvenc trappista sajttal. A sajt még talán el is menne a radar alatt, na de a tejföl.

A dél-amerikai konyhában egyáltalán nem jellemző, hogy a paradicsomos ételek mellé tejtermék, tejföl kerül. Ez elsősorban egy amerikai (azaz az USA-ban született) szokás, amit ügyesen mi is átvettünk.

Mexikói achiotés csirkés tortilla

Ez a recept úgy született, hogy maradt egy adag achiotéval készült csirke, amit azon nyomban fel kellett falnunk. A kukoricás tortillába minden otthon lelhető finomság belekerült. ...

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

Saját képünkre formált kínai

Ugyan rendszeresen eszünk kínai büfékben, mégis egészen valószínű, hogy még nem kóstoltunk rendes kínai ételt. Hogyan lehetséges ez? Nos, annak ellenére, hogy a legtöbb ázsiai gyorsétteremben a szakácsok ázsiaiak, a receptúrákat mégis a magyar közönség szája íze szerint készítik.

A fűszerezés, a szószok és a felhasznált alapanyagok mind eltérnek az autentikus vonaltól. Ezért, amit mi ismerünk, és esetleg megpróbálunk otthon rekreálni, az köszönőviszonyban sincs az igazi kínai ételekkel.

Kínai büfés pirított tészta

A kínai büfék sztrája a pirított, zöldséges tészta, amit egyébként negyed óra alatt is összedobhatsz otthon, házilag! Nagyon extra hozzávaló sem kell bele, talán csak a szezámolaj ...

Mit tömünk a pitába?

Valószínűleg nem csinálunk otthon minden héten gyrost, a török éttermeket annál sűrűbben látgatjuk, általában anélkül, hogy ismernénk a rendes gyros összetételét. A hígított erőspista és a vizes tejföl természetesen nem része az autentikus élménynek, ez egy sajátos magyar megoldás, amit az otthoni konyhában is átveszünk.

A gyros másik halála az előre fűszerezett apróhús, amit a boltban veszünk. Ha mégis házilag szeretnénk egy ízletes pitát összedobni, készítsük el a saját fűszerkeverékünket. Ezzel nemcsak finomabb eredményt érhetünk el, hanem a saját ízlésünknek megfelelő ízesítést is elérhetünk, hiszen az arányokat kedvünk szerint alakíthatjuk.

Berlini döner kebab

Ha már ettünk Berlinben, akkor azért, ha még nem, akkor azért készítsük el. Sok szereplős recept, de ettől függetlenül nem telik sok időbe az elkészítése, és megéri, barátokkal, ...

Gyros tál szaftos csirkével

Ezzel a vicces kis tornyos módszerrel elkerülhetjük, hogy az otthoni gyrosunk kiszáradjon - garantáltan szaftos és puha marad! A sütőben sült krumpli pedig a vonalak megtartása miatt van. ...

Házi Gyros

A gyrost rengetegen szeretjük, és ha szeretnénk otthonunkban is elkészíteni, akkor ezzel a recepttel próbálkozhatunk, és így nem kell Görögországig, sőt a sarki gyros árusig se menni. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezt is a magyarok csinálják:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...