Sokan mondják, hogy az igazi, jó olasz ételekhez csak pár alapanyag szükséges, azoknak viszont igazán jó minőségűeknek kell lenniük. Tökéletes olasz példa erre a rizottó, amely egy nagyon egyszerű, számtalan ízesítéssel elkészíthető, de sok odafigyelést igénylő fogás.
Bizony, ez az, amihez csak pár nagyon jó alapanyag kell, és amit nem lehet csak úgy bekeverni, majd otthagyni a tűzhelyen rotyogni, az elkészítés alatt végig a lábos felett kell állni. Megéri? Abszolút! Megmutatjuk, szerintünk hogyan érdemes elkészíteni az egyik legegyszerűbb változatot.
Hozzávalók: 25 g vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 0,5 fej fehér hagyma, 0,5 közepes szár halványítózeller, 180 g rizottórizs (ez lehet arborio, baldo vagy carnaroli rizs), 1,5 dl fehérbor, 5 dl zöldség alaplé, 25 g vaj, 10 dkg parmezán, 10 dkg mozzarella, 5 dkg szárított paradicsom, 50 g rukkola
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd hozzáadunk egy kevés olívaolajat. A hagymát üvegesre pároljuk, majd mehet bele az apróra vágott angolzeller.
Rászórjuk a rizottórizst, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Gyakori kavargatás mellett néhány percig főzzük, majd amikor a bor nagy része elpárolgott, fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet. Sűrű kevergetés mellett kb. 15-20 percig főzzük. Nem hagyjuk magára a készülő ételt, folyamatosan kell kevergetni a rizst, nehogy a szemek a fazék aljára tapadjanak és odaégjenek.
Ha a rizs magába szívta az összes alaplevet, és az étel besűrűsödött, egy kevés vajat és reszelt parmezánt keverünk a rizottóba, és néhány percig lefedve pihentetjük (ennél a fázisnál már nagyon alacsony hőfokon menjen a tűzhely, akár ki is lehet kapcsolni).
Rukkolával, szárított paradicsommal, bivalymozzarellával és reszelt parmezánnal tálaljuk, vagy ízletes, friss gombákkal, ahogy azt Járai Márk is tette a Nosalty Egysztárétel egyik epizódjában!
A Halott Pénz énekese Jamie Oliver rizottóját készítette el, melyhez bor helyett vermutot használt, valamint több gombafélét is, szárított vargányát, shitake gombát, laskagombát és csiperkét is tett az ételbe. A szárított gomba kivételével mindegyik gombaféle csak a kész ételre került rá, ez a fogás viszont olyan ízélményt nyújt, amivel garantáltan leveszed a családot a lábáról.
Ezeket olvastad már?
Szerintünk így lesz nagyon finom, krémesen lágy a SZTRAPACSKÁD
Csírásgaluskának, nyögőnek és nyögvenyelőnek is nevezik a Nyírségben a hazánkban is népszerű, szlovák eredetű sztrapacskát, amelynek bár számos receptje van, mi most mégis a legkönnyebb, legfinomabb változatokat hoztuk el nektek.
NosaltySzerintünk így készül a tökéletes BAKONYI sertésszelet
Igazi, őszre való, szaftos, laktató étel receptjét hoztuk el, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Előre szólunk, ha repetázni akarsz, érdemes egyszerre többet készíteni.
Masszi- Rigó CsillaEz a két legegyszerűbb és legfinomabb KRUMPLIFŐZELÉK-recept (szerintünk)
A krumplifőzelék azon szerencsés ételek közé tartozik, amit még a gyerekek is előszeretettel fogyasztanak el az oviban, a suliban és otthon is. Mi egy klasszikus, és egy merőben újszerű receptet hoztunk.
NosaltyÍgy készíthesz (szerintünk) tökéletes PALÓCLEVEST!
Készítsd marhából vagy bárányból, esetleg ürühúsból, a palócleves az egyik legfinomabb és leglaktatóbb egytálétel, amit legalább egyszer érdemes megfőzni.
Nosalty