Így turbózd fel az ételeid ízét, ha leveskockával főzöl

A leveskocka és az ételízesítő egy nagyon megosztó alapanyag a konyhában: van, aki szerint szentségtörés, egyesek semmilyen ételt nem készítenek nélküle. Az ügy vitás részét most félretéve inkább arra koncentráljunk, hogyan főzhetünk finomabban, ha leveskockát használunk.

Ahhoz, hogy mesteri szintre tudjuk emelni a leveskockával főzést, el kell vonatkoztatnunk attól, hogy ez az ízesítő alapanyag önmagában mindent képes megoldani. Ha csak és kizárólag ettől várjuk a megváltást, egyhangú és unalmas ételeket fogunk kapni, amelyek teljesen elveszítik saját, különleges ízüket. Nem kell abbahagynunk, elég, ha megreformáljuk a leveskockával főzést.

Így turbózd fel az ételeid ízét, ha leveskockával főzöl

Használjuk mértékkel

Sokan ott lépnek tévútra az ételízesítők használatában, hogy túl sokat tesznek belőlük a fazékba. Egy nagyobb mennyiség képes az egész fogást leterhelni, semmilyen más fűszert nem enged érvényesülni. Sőt, néha még a hús és a zöldségek karakteres ízét is elfedi.

A csomagoláson lévő javaslatot érdemes mindig megkérdőjelezni. Nem kell egy közepes adag leveshez egy egész kocka vagy két-három kiskanál vegeta a húsos raguba.

Minden esetben használjunk kevesebbet, kóstoljunk, és ha nagyon muszáj, kicsit növeljük az ízesítő mennyiségét.

Kezeljük alapként

Szintén nagy hiba, ha csak ezzel az egy alapanyaggal próbáljuk ízesíteni a főztünket. Persze, elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy a leveskocka mellett más fűszereket is használnunk kell. Hiszen nem azért van a kocka, hogy ne kelljen nekünk ezzel bajlódni?

Az ételízesítő sajnos nem képes többre, mint hogy megágyaz a többi fűszernek, Létrehoz egy ízletes alapot, amire nekünk további rétegeket kell majd építenünk. Nem hagyhatjuk ki például a chilis babból a paprikát, fahéjat vagy magát a chilit.

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék-információ és az egyik ...

Akkor is érdemes extra aromákat és ízeket behozni az ételbe, ha a recept nem kéri tőlünk. Ha egy levesbe tettünk egy fél kockát, de úgy érezzük, hogy még hiányzik valami, fontoljuk meg a következő alapanyagok hozzáadását:

A savas hozzávalók (pl. ecet) képesek bármilyen étel ízét felfokozni, ugyanis jobban megindul tőlük a nyálelválasztásunk, ergo sokkal több ízt érezhetünk. Az aromás zöldségek (pl. fokhagyma és gyömbér) akár külön, de együtt is nagyot dobnak a kész ételen. A friss fűszernövényt mindig a főzés utolsó perceiben szórjuk a lábasba.

Ne közvetlenül az ételbe tegyük

Egyes esetekben túlságosan erős hatást érünk el, ha az ételízesítőt közvetlenül elkeverjük a fazék tartalmával. Ezen javíthatunk, ha külön „alaplevet” főzünk belőle egy kisebb lábosban.

Tegyük fel főni vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik. Minden esetben kóstoljuk meg használat előtt, hogy tisztában legyünk az ízével, és leginkább azzal, mennyire sós. Öntsük a felfőzött ízesítőt az ételünkhöz, majd kövessük a recept további lépéseit.

Ha mindent jól csináltunk, rá sem fogunk ismerni az ételre, és észre sem fogjuk venni benne a leveskocka tolakodó ízét.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fejleszd magad mesterszakáccsá:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...