Így turbózd fel az ételeid ízét, ha leveskockával főzöl

A leveskocka és az ételízesítő egy nagyon megosztó alapanyag a konyhában: van, aki szerint szentségtörés, egyesek semmilyen ételt nem készítenek nélküle. Az ügy vitás részét most félretéve inkább arra koncentráljunk, hogyan főzhetünk finomabban, ha leveskockát használunk.

Ahhoz, hogy mesteri szintre tudjuk emelni a leveskockával főzést, el kell vonatkoztatnunk attól, hogy ez az ízesítő alapanyag önmagában mindent képes megoldani. Ha csak és kizárólag ettől várjuk a megváltást, egyhangú és unalmas ételeket fogunk kapni, amelyek teljesen elveszítik saját, különleges ízüket. Nem kell abbahagynunk, elég, ha megreformáljuk a leveskockával főzést.

Így turbózd fel az ételeid ízét, ha leveskockával főzöl

Használjuk mértékkel

Sokan ott lépnek tévútra az ételízesítők használatában, hogy túl sokat tesznek belőlük a fazékba. Egy nagyobb mennyiség képes az egész fogást leterhelni, semmilyen más fűszert nem enged érvényesülni. Sőt, néha még a hús és a zöldségek karakteres ízét is elfedi.

A csomagoláson lévő javaslatot érdemes mindig megkérdőjelezni. Nem kell egy közepes adag leveshez egy egész kocka vagy két-három kiskanál vegeta a húsos raguba.

Minden esetben használjunk kevesebbet, kóstoljunk, és ha nagyon muszáj, kicsit növeljük az ízesítő mennyiségét.

Kezeljük alapként

Szintén nagy hiba, ha csak ezzel az egy alapanyaggal próbáljuk ízesíteni a főztünket. Persze, elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy a leveskocka mellett más fűszereket is használnunk kell. Hiszen nem azért van a kocka, hogy ne kelljen nekünk ezzel bajlódni?

Az ételízesítő sajnos nem képes többre, mint hogy megágyaz a többi fűszernek, Létrehoz egy ízletes alapot, amire nekünk további rétegeket kell majd építenünk. Nem hagyhatjuk ki például a chilis babból a paprikát, fahéjat vagy magát a chilit.

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék-információ és az egyik ...

Akkor is érdemes extra aromákat és ízeket behozni az ételbe, ha a recept nem kéri tőlünk. Ha egy levesbe tettünk egy fél kockát, de úgy érezzük, hogy még hiányzik valami, fontoljuk meg a következő alapanyagok hozzáadását:

A savas hozzávalók (pl. ecet) képesek bármilyen étel ízét felfokozni, ugyanis jobban megindul tőlük a nyálelválasztásunk, ergo sokkal több ízt érezhetünk. Az aromás zöldségek (pl. fokhagyma és gyömbér) akár külön, de együtt is nagyot dobnak a kész ételen. A friss fűszernövényt mindig a főzés utolsó perceiben szórjuk a lábasba.

Ne közvetlenül az ételbe tegyük

Egyes esetekben túlságosan erős hatást érünk el, ha az ételízesítőt közvetlenül elkeverjük a fazék tartalmával. Ezen javíthatunk, ha külön „alaplevet” főzünk belőle egy kisebb lábosban.

Tegyük fel főni vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik. Minden esetben kóstoljuk meg használat előtt, hogy tisztában legyünk az ízével, és leginkább azzal, mennyire sós. Öntsük a felfőzött ízesítőt az ételünkhöz, majd kövessük a recept további lépéseit.

Ha mindent jól csináltunk, rá sem fogunk ismerni az ételre, és észre sem fogjuk venni benne a leveskocka tolakodó ízét.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fejleszd magad mesterszakáccsá:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...