Savassága miatt gyakran alkalmazzuk, de nem ismerjük minden oldalát az ecettel főzésnek. A sós és édes ízek mellett az elhanyagoltabb savanyú pedig olyan magasságokba emelheti főztünket, amiről eddig nem is álmodtunk. Jóval több lehetőségünk van, ismerjük hát meg az ecettel főzés csodáit.
Milyet használjunk?
Az egyszerű ételecet is teljesen alkalmas lehet, de más fajtákkal is próbálkozzunk bátran. Már szinte mindenhol kapható (és nem kifejezetten drága) a balzsam-, alma-, fehérbor- és vörösborecet, mindegyiknek saját fantasztikus világa van, rengeteg zseniális megoldással.
A kevésbé ismert rizsecet elsősorban az ázsiai konyhában gyakran használt alap, esetleg érdemes ebből is tartani otthon egy üveggel, ha találunk.
Helyettesítésük elég nehéz, hiszen mindegyiknek jellegzetes íze van. Amit azonban komolyabb következmények nélkül meg tudunk oldani: az ételecet és almaecet egymással való helyettesítése. Ezek nem olyan markánsak, mint a többi. Ezt a kettőt szintén felválthatjuk citromlével.
Mihez használjuk?
Elsősorban ellensúlyozni tudunk az ecettel. Mivel savas, olyan ételeknél használjuk, amelyeknek zsírosságát vagy édességét kiegészíti majd az ecet.
Ilyen lehet például egy zsírosabb sült hús. Ha serpenyőben készül, egy kevés ecetet vagy citromlevet önthetünk hozzá. Ezzel a leragadt részeket is feloldjuk (ráadásul könnyebben és többet, mint vízzel) és némi frissességet csempészünk az étel ízébe. Ne tegyünk bele túl sokat, mivel nagyon erős tud lenni, egy evőkanál bőven elég lesz.
Sütőben készült húsoknál, a visszamaradt zsíros pecsenyeléből készíthetünk szószt egy kevés ecet hozzáadásával. Ezt locsolhatjuk a feltálalt húsra, köretre.
Sült zöldségeket is felfrissíthetünk vele
Miután kivettük a tepsit a sütőből, érdemes pár percet várni, majd a langyos zöldségekre csepegtetni például pár csepp balzsamecetet.
Leveseket zseniálisan ízesít
Itt sem kell sok: egy evőkanállal tegyünk bele, majd kóstoljuk meg, ha nem elég savanyú, alakítsuk ízlésünk szerint. Mind ismerünk olyan levest, ami kifejezetten akkor jó, ha savanykás.
Sőt, süteményekben is előfordulhat, mint hozzávaló
Egyes tészták állaga szorosan összefügg az ecet használatával, ettől lesz omlós és lágy. Ha tojásfehérjét verünk habbá, pár cseppel stabilabbá tehetjük, így biztosan keményre sikerül.
Ne hagyjuk elveszni tehát a savanyú ízeket, használjunk gyakrabban ecetet főzésnél!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A konyhai varázslatok mind itt kezdődnek: