Amikor kell egy csepp savanyú: az ECET sokkal több ételben elkel, mint hinnéd

Így tavasszal talán több konyhában előkerül az ecet, elsősorban saláták önteteihez. Sokkal több rejlik azonban ebben a hozzávalóban, mint hisszük.

Savassága miatt gyakran alkalmazzuk, de nem ismerjük minden oldalát az ecettel főzésnek. A sós és édes ízek mellett az elhanyagoltabb savanyú pedig olyan magasságokba emelheti főztünket, amiről eddig nem is álmodtunk. Jóval több lehetőségünk van, ismerjük hát meg az ecettel főzés csodáit.

Milyet használjunk?

Az egyszerű ételecet is teljesen alkalmas lehet, de más fajtákkal is próbálkozzunk bátran. Már szinte mindenhol kapható (és nem kifejezetten drága) a balzsam-, alma-, fehérbor- és vörösborecet, mindegyiknek saját fantasztikus világa van, rengeteg zseniális megoldással.

Ecettel főzés: friss és tavaszias sült húsok, zöldségek és annyi minden más

A kevésbé ismert rizsecet elsősorban az ázsiai konyhában gyakran használt alap, esetleg érdemes ebből is tartani otthon egy üveggel, ha találunk.

Helyettesítésük elég nehéz, hiszen mindegyiknek jellegzetes íze van. Amit azonban komolyabb következmények nélkül meg tudunk oldani: az ételecet és almaecet egymással való helyettesítése. Ezek nem olyan markánsak, mint a többi. Ezt a kettőt szintén felválthatjuk citromlével.

Mihez használjuk?

Elsősorban ellensúlyozni tudunk az ecettel. Mivel savas, olyan ételeknél használjuk, amelyeknek zsírosságát vagy édességét kiegészíti majd az ecet.

Ilyen lehet például egy zsírosabb sült hús. Ha serpenyőben készül, egy kevés ecetet vagy citromlevet önthetünk hozzá. Ezzel a leragadt részeket is feloldjuk (ráadásul könnyebben és többet, mint vízzel) és némi frissességet csempészünk az étel ízébe. Ne tegyünk bele túl sokat, mivel nagyon erős tud lenni, egy evőkanál bőven elég lesz.

Sütőben készült húsoknál, a visszamaradt zsíros pecsenyeléből készíthetünk szószt egy kevés ecet hozzáadásával. Ezt locsolhatjuk a feltálalt húsra, köretre.

Ecetes-olívás tört burgonya

A legtöbben vajjal szoktuk dúsítani a tört burgonyát és a burgonyapürét, pedig érdemes kipróbálni olívaolajjal is, mert egészen zseniális! Egy görög gasztrobloggernél láttam ezt a ...

Sült zöldségeket is felfrissíthetünk vele

Miután kivettük a tepsit a sütőből, érdemes pár percet várni, majd a langyos zöldségekre csepegtetni például pár csepp balzsamecetet.

Leveseket zseniálisan ízesít

Itt sem kell sok: egy evőkanállal tegyünk bele, majd kóstoljuk meg, ha nem elég savanyú, alakítsuk ízlésünk szerint. Mind ismerünk olyan levest, ami kifejezetten akkor jó, ha savanykás.

Tárkonyos raguleves vajgaluskával

Egy régi kedvenc, amit sokféleképpen készítettem már, most végre megosztom, mert nálunk mindig nagy sikert aratok vele. Természetesen gombával is gazdagíthatjuk, de ebben a melegben most ...

Sőt, süteményekben is előfordulhat, mint hozzávaló

Egyes tészták állaga szorosan összefügg az ecet használatával, ettől lesz omlós és lágy. Ha tojásfehérjét verünk habbá, pár cseppel stabilabbá tehetjük, így biztosan keményre sikerül.

Diós marlenka

Nem olcsó, nem könnyű, és elképesztő sok kalória van benne. De aki valaha elkészíti vagy megkóstolja ezt a házi diós marlenkát, egészen biztos, hogy függő lesz. Mint minden soklapos ...

Szilvalekváros hájas süti

A disznótorok utáni legjobb édes csemege. Házi szilvalekvárral az igazi! Régen András naptól - a disznótorok kezdetétől - egészen húshagyó keddig népszerű volt a téli mulatságokon. ...

Red velvet cake

Red velvet cake, azaz a vörös bársonytorta Amerika egyik legnépszerűbb tortája, ami tökéletes választás bármilyen ünnepre. Szív alakban elkészítve akár Valentin-napra is! ;)

Ne hagyjuk elveszni tehát a savanyú ízeket, használjunk gyakrabban ecetet főzésnél!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A konyhai varázslatok mind itt kezdődnek:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!