Az ilyen rekkenő hőségben van néhány fontos szabály, amit érdemes betartani, és amit egész biztos, hogy mindenki kívülről fúj már (vagyis remélem): ne menj a tűző napra, lehetőleg mindig használj valamilyen fényvédőt, ne most hajtsd túl magad stresszel és melóval, de a legfontosabb, hogy igyál sok sok vizet, vagy bármilyen folyadékot. A görögdinnye magas, 90%-os víztartalma miatt nagyon hatékony folyadékpótló, úgyhogy nézzünk néhány izgalmas receptet, amivel feldobhatod az idei dinnyeszezont.
Ha pedig szeretnél több infót olvasni a görögdinnye jó tulajdonságairól, kattints erre a cikkünkre.
Saláta
Az édes, lédús görögdinnye nem csak desszertként remek, hanem jól passzol sós és savanykás ízekhez is. Feldobhatsz vele egy görög salátát, hiszen még az édes dinnyének is van egy kis uborkára hajazó íze (nem csoda, mindkettő a tökfélék családjába tartoznak), a sós fetával, de még a hagymával és az olívabogyóval is jól kijönnek.
Kecskesajttal és pisztáciával is jó párost alkotnak, amit friss fűszernövényekkel, főleg mentával és bazsalikommal érdemes kiegészíteni, de a legfőbb összekötő minden esetben a jó minőségű olívaolaj.
Néhány csepp fűszeres ízű, extra szűz olívaolaj tökéletesen simítja egybe az édes, sós és pikáns ízeket, így lesz a hagyományos, egyszerű hozzávalókból egy igazán izgalmas fogás. Fontos viszont, hogy az így elkészített görögdinnyét azonnal fogyaszd el, mivel a feta és akár a kecskesajt sótartalma azonnal elvonja a vizet a lédús dinnyéből, ami minél többet áll, annál kevésbé lesz roppanós.
Gazpacho
Ahogy már említettük, a görögdinnye bizonyos jegyeiben nagyon közel áll az uborkához, az éretlen, alacsonyabb cukortartalmú dinnyékre nem véletlenül mondjuk, hogy uborkaízűek. De nézzük a jó tulajdonságait: ahogyan salátaként, úgy hideg levesekben is jól szerepel az érett görögdinnye, és erre a gazpacho az egyik legjobb példa. Paradicsommal, jó minőségű olívaolajjal, (füstös) paprikával és zöldfűszerekkel az egyik legjobb frissítő kánikulában - ha pedig kihagyod a paprikát, egy jó kis salmorejo-változat is lehet belőle.
Ital
Ha már ilyen magas a víztartalma, teljesen logikus, hogy ital is készülhet belőle. Biztos hallottál már arról a műfajról, amikor egy meglékelt görögdinnyébe néhány üveg vodkát (vagy más alkoholt) állítanak, aztán az így felvágott dinnyekockák egy felessel is felérnek - egyáltalán nem valószínű, hogy ez a legjobb módja a dinnye-alkohol párosításnak, főleg, ha épp olyan fülledt meleg van, mint ami most sújt minket. Ennél egy jóval szimpatikusabb változat az alábbi dinnyekoktél, amelyet pezsgővel és narancslével dobhatsz fel, de egy citrusos koktélnak is szuper alapja lehet a görög-, de akár a sárga dinnye is. Csak ésszel a melegben!
Jeges és forró
Persze legtöbbször desszertként, vagy inkább ahelyett fogyasztjuk jól behűtve, de innen is csak egy lépés, hogy valami extrát készíts belőle: a granita az egyik legegyszerűbb megoldás, ezt a jeges, zúzott édességet percek alatt összeállíthatod, de ugyanilyen gyorsan elkészül a málnás-mentás sorbet is. Jól párosul bazsalikommal, mentával, citromfűvel, de akár kevés rozmaringgal és (citromos) kakukkfűvel is feldobhatod!
Lehet, hogy meglepő, de a görögdinnyét akár grillezheted is: pillanatok alatt elkészül a grillrácson, jól állnak neki a csípős fűszerek (például a cayenne-i bors, de az enyhébb csilik is), de egyszerűen zöldfűszerekkel, olívaolajjal és egy kis sóval meghintve is izgalmas fogás akár köretként, akár könnyű főételnek.
+1
Nemrég írtunk egy egészen meglepő trendről, ami mostanában lett népszerű a TikTokon: semmi bonyolult nincsen benne, csak fogsz egy szelet görögdinnyét és egy kis mustárt nyomsz rá. Hát, én nem biztos, hogy azonnal nekiesnék, de lehet, hogy még a szezon csúcsán kipróbálom - mi van, ha nem is olyan borzalmas?
Olvass még többet a nyár slágergyümölcséről: