Leves, koktél, saláta...görögdinnyéből – imádni fogod a szezon gyümölcsét

Nincs is jobb nyári hűsítő a jéghideg görögdinnyénél, és persze önmagában is tökéletes, azért nem érdemes itt megállni, rengeteg szuper fogás alapanyaga lehet. Mutatunk néhány szuper ötletet a szezonra.

Az ilyen rekkenő hőségben van néhány fontos szabály, amit érdemes betartani, és amit egész biztos, hogy mindenki kívülről fúj már (vagyis remélem): ne menj a tűző napra, lehetőleg mindig használj valamilyen fényvédőt, ne most hajtsd túl magad stresszel és melóval, de a legfontosabb, hogy igyál sok sok vizet, vagy bármilyen folyadékot. A görögdinnye magas, 90%-os víztartalma miatt nagyon hatékony folyadékpótló, úgyhogy nézzünk néhány izgalmas receptet, amivel feldobhatod az idei dinnyeszezont.

Ha pedig szeretnél több infót olvasni a görögdinnye jó tulajdonságairól, kattints erre a cikkünkre.

Saláta

Az édes, lédús görögdinnye nem csak desszertként remek, hanem jól passzol sós és savanykás ízekhez is. Feldobhatsz vele egy görög salátát, hiszen még az édes dinnyének is van egy kis uborkára hajazó íze (nem csoda, mindkettő a tökfélék családjába tartoznak), a sós fetával, de még a hagymával és az olívabogyóval is jól kijönnek.

Kecskesajttal és pisztáciával is jó párost alkotnak, amit friss fűszernövényekkel, főleg mentával és bazsalikommal érdemes kiegészíteni, de a legfőbb összekötő minden esetben a jó minőségű olívaolaj.

Néhány csepp fűszeres ízű, extra szűz olívaolaj tökéletesen simítja egybe az édes, sós és pikáns ízeket, így lesz a hagyományos, egyszerű hozzávalókból egy igazán izgalmas fogás. Fontos viszont, hogy az így elkészített görögdinnyét azonnal fogyaszd el, mivel a feta és akár a kecskesajt sótartalma azonnal elvonja a vizet a lédús dinnyéből, ami minél többet áll, annál kevésbé lesz roppanós.

Gazpacho

Ahogy már említettük, a görögdinnye bizonyos jegyeiben nagyon közel áll az uborkához, az éretlen, alacsonyabb cukortartalmú dinnyékre nem véletlenül mondjuk, hogy uborkaízűek. De nézzük a jó tulajdonságait: ahogyan salátaként, úgy hideg levesekben is jól szerepel az érett görögdinnye, és erre a gazpacho az egyik legjobb példa. Paradicsommal, jó minőségű olívaolajjal, (füstös) paprikával és zöldfűszerekkel az egyik legjobb frissítő kánikulában - ha pedig kihagyod a paprikát, egy jó kis salmorejo-változat is lehet belőle.

Ital

Ha már ilyen magas a víztartalma, teljesen logikus, hogy ital is készülhet belőle. Biztos hallottál már arról a műfajról, amikor egy meglékelt görögdinnyébe néhány üveg vodkát (vagy más alkoholt) állítanak, aztán az így felvágott dinnyekockák egy felessel is felérnek - egyáltalán nem valószínű, hogy ez a legjobb módja a dinnye-alkohol párosításnak, főleg, ha épp olyan fülledt meleg van, mint ami most sújt minket. Ennél egy jóval szimpatikusabb változat az alábbi dinnyekoktél, amelyet pezsgővel és narancslével dobhatsz fel, de egy citrusos koktélnak is szuper alapja lehet a görög-, de akár a sárga dinnye is. Csak ésszel a melegben!

Dinnyekoktél

100 évvel ezelőtt anyukám csinált ilyen dinnyekoktélt. Nem nagyon ehettünk belőle az alkohol miatt, most bepótolhattam. Ennek a koktélnak az a lényege, hogy csak finom, érett ...

Jeges és forró

Persze legtöbbször desszertként, vagy inkább ahelyett fogyasztjuk jól behűtve, de innen is csak egy lépés, hogy valami extrát készíts belőle: a granita az egyik legegyszerűbb megoldás, ezt a jeges, zúzott édességet percek alatt összeállíthatod, de ugyanilyen gyorsan elkészül a málnás-mentás sorbet is. Jól párosul bazsalikommal, mentával, citromfűvel, de akár kevés rozmaringgal és (citromos) kakukkfűvel is feldobhatod!

Lehet, hogy meglepő, de a görögdinnyét akár grillezheted is: pillanatok alatt elkészül a grillrácson, jól állnak neki a csípős fűszerek (például a cayenne-i bors, de az enyhébb csilik is), de egyszerűen zöldfűszerekkel, olívaolajjal és egy kis sóval meghintve is izgalmas fogás akár köretként, akár könnyű főételnek.

+1

Nemrég írtunk egy egészen meglepő trendről, ami mostanában lett népszerű a TikTokon: semmi bonyolult nincsen benne, csak fogsz egy szelet görögdinnyét és egy kis mustárt nyomsz rá. Hát, én nem biztos, hogy azonnal nekiesnék, de lehet, hogy még a szezon csúcsán kipróbálom - mi van, ha nem is olyan borzalmas?


Olvass még többet a nyár slágergyümölcséről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...