6 furcsa alapanyag, amitől őrjítően finom lesz a levesed

Levesbe nagyon sok minden tehetünk, ez is valahol a fogás szépsége. Persze az olyan alapvető dolgokon túl, mint zöldség, hagyma, fokhagyma, hús és fűszerek, néhány szokatlan dolog is a fazékba eshet, sokkal, de sokkal ízesebbé téve az ételt.

A leves egy nagyon könnyen alakítható, a saját ízlésünkre formálható étel, szinte bármi belekerülhet, a hústól kezdve, a zöldségeken át, egészen a fűszerekig. Vannak már ismert, bevált kombinációk, amelyeket mind szeretünk, újra és újra megfőzünk. És akkor vannak azok a levesek, amelyek még felfedezésre, feltalálásra várnak. Találjuk fel őket a saját konyhánkban, ha egy kis izgalomra vágyunk, csak az alábbi ízesítők egyikére lesz szükségünk.

6 furcsa alapanyag, amitől őrjítően finom lesz a levesed

Citromhéj

Sok levesbe nyomunk a fanyar citrus levéből, hiszen egy kis savasság rengeteg ételnek jól áll. A ragulevesek, vegyes zöldséglevesek és néhány (főleg csirkés) húsleves ezerszer ízletesebb lesz a citromtól.

Ha pedig használjuk a citrom levét, használjuk a héját is! 1-2 csíkot vágjunk le belőle, hogy a keserű, fehér rész ne legyen rajta.

A lé elsősorban savanyú ízt ad, a héj azonban egy utánozhatatlan friss aromát, ami ilyenkor a tavasz végén, nyár elején kiváló választás a leveseinknek.

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Gyömbér

Hasonló ringben játszik a gyömbér, mint a citrom, mégis egészen más hatást érhetünk el vele. Míg a citrussal együtt is bevethetjük, a saját lábán is megáll. Kerülhet húslevesbe, zöldséglevesbe vagy az ázsiai levesek bármelyikébe.

Szeletekre vágva, vagy kisebb darabokban tegyük a fazékba, hogy ha úgy van, könnyen ki tudjuk halászni. A héját akár rajta is hagyhatjuk, de előtte mindenképpen mossuk meg.

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Zöldségvégek

Talán univerzális igazság, hogy minél több különböző zöldség kerül egy levesbe, annál komplexebb, mélyebb íze lesz. És ehhez nem is kell egy halom friss alapanyagot beszerezni, elég, ha azzal dolgozunk, amit a hűtőnk ad nekünk.

Egy vegyes zöldséglevesbe, de akár az egyszerű húslevesbe is szórhatjuk a megmaradt zöldségvégeket, amiket a hűtőben hagytunk, és már nem feltétlenül ennénk meg. Nem baj, ha kicsit ütődöttek, fonnyadtak, a lényeg, hogy ne legyenek rohadtak vagy penészesek.

Kurkuma

A fűszerek terén a sárga kurkuma az egyik legnagyobb csodaszer: színt is, aromát is ad az ételeknek, már akkor is, ha csak egy teáskanállal teszünk belőle a fazékba. Szinte bármilyen levesnek jól áll a fűszer, nem kell hozzá kifejezetten ázsiai ételnek lennie.

Az elején, a zöldségekkel együtt adjuk hozzá, hogy egy kicsit legyen alkalma pirulni, persze, ha utólag dobnánk fel valamivel a levest, akkor is szórhatjuk még a fűszert, így is érezhető hatást érhetünk el vele.

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Kemény sajtok héja

A parmezán, és más keménysajtok héja elsőre egy felhasználhatatlan konyhai hulladéknak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. A héjban is rengeteg íz rejtőzik, és ha belefőzzük egy levesbe, ezeket az ízeket mind előtessékelhetjük.

A sajt külseje egyébként nagyon kemény, nem fogyasztható, de a forró ételben megpuhul, és kiadja a benne lévő sós, karakteres aromákat. Tegyük krémlevesbe, zöldséglevesbe, minestronéba vagy húslevesbe.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Parmezános-spenótos csicserileves

Ez a szuper és egyszerű parmezános csicseriborsóleves olyan könnyed, tápláló és laktató, hogy rögtön meghozza az életkedvünket. Nagyon gyorsan összeállítható, és csupán néhány ...

„Édes fűszerek”

Nagyon furcsának tűnhet az ötlet, hogy fahéjat, szerecsendiót, csillagánizst tegyünk a sós levesünkbe, hiszen ezek az „édes” fűszerek elsősorban süteményekben szoktak megjelenni. Pedig nagyon sok nemzetközi konyha már régóta használja őket, teljesen érthető okokból.

Ezek a fűszerek egy mély, komplex aromát adnak a levesnek. És nem is kell attól tartanunk, hogy elnyomják a többi ízt: ha csak enyhén szeretnénk az erejüket felhasználni, rövid ideig hagyjuk a fazékban. Bátrabbak akár végig is benne hagyhatják.

Waterzooi - gyors csirkeleves

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek mindenkinek, mindenkorra:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!