A retek mennybe megy, és sült krumplit helyettesít

Ha eddig azt gondoltad, hogy a retek csak a reggeli szendvics mellett vagy a zöldsalátába dobálva jó, akkor készülj, mert hamarosan mindenhol ott lesz, a serpenyőtől a sütőig!

Az elmúlt években a karfiol vált slágerzöldséggé, készül belőle karfiolrizs, de azok, akik nem akarják elaprózni, akár egészben is megsüthetnek egy teljes karfiolfejet. Azonban ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is változnak a trendek, és egy új trónkövetelő bukkant fel a színen, ami nem más, mint a retek – legalábbis a TikTok szerint!

A sült retek régi találmány, ráadásul sokan az alacsony szénhidráttartalmú burgonyaként hivatkoznak rá

Krumplihelyettesítő

Elyse Myers tartalomgyártó mutatott rá, hogy milyen sokféleképpen lehet élvezni a retket. Például, ha ennél valami krumplisat, ami ugyanakkor mégsem olyan, nos, krumplis, akkor a retek tökéletes választás. Videójában, amiben erről beszél, fog egy csomag retket, negyedekre vágja a rózsaszín fejet, majd olívaolajjal és taco fűszerrel ízesíti. Állítása szerint ettől teljesen olyan íze lesz, mint a ranch burgonyának.

A 180 fokos sütőben 45 percig süti a retket, majd még 10 percre egy air fryerbe teszi. Csípős szósszal és tejföllel tálalja.

@elysemyers

the cooking vids no one asked for. 🥔🤌🏼 #cookingwithelyse #ranchradishes

♬ original sound - Elyse Myers

Amióta kiposztolta, a videót, 5,4 millióan nézték meg, és rengetegen követték a példáját, pedig a receptben semmi új sincsen:

a sült retek régi találmány, ráadásul sokan az alacsony szénhidráttartalmú burgonyaként hivatkoznak rá.

Így adódik a kérdés, amit Janelle Rohner fogalmazott meg egy TikTok videóban: „Ha a karfiol lehet rizs, akkor lehet a retek krumpli?” És igaza van. Az egészségtudatos hullám a karfiolt helyezte piedesztálra az elmúlt évtizedben, amivel persze semmi baj, megérdemli a népszerűséget, készült is belőle rizs, pizza, gnocchi, steak és csirkeszárny is. Sokoldalúságához nem férhet semmi kétség, de ideje, hogy más zöldségek is a rivaldafénybe kerüljenek.

@janellerohner

RADISH POTATOES!! #keto #ketorecipes #foodies #easyhealthyrecipes

♬ HOT & SPICY SALSA - Jaycee Mante

Persze a retek az újonnan fellángolt népszerűséggel inkább reneszánszát éli, hiszen például az ázsiai gasztronómiának is jól ismert és sokat használt alapanyaga, így például gyakran jelennek meg levesekben. „Ha hús nélkül készítik, a retek kellemes édességet ad az alaplének. Az alaphoz fokhagymát, hagymát és retket használnak. Az összes íz természetesen a retekből származik” – mondta Remy Park, a Veggieking blog szerzője a Delish-nek.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

„A régimódi receptek, amelyek az elmúlt 20 évben szinte eltűntek, újra divatba jöttek” – mondta Angela Schofield, az All Tastes German receptoldal munkatársa. „Korábban a szegény ember eledele volt, de most visszatért, mert meg lehet főzni, mint a krumplit.”

Úgy tűnik, ideje felkészülni a retekrizsre, retekpizzára vagy retektésztára.

A retek krumpliként való fogyasztása mellett a legfőbb érv az egészség és súlykontroll lehet, az hozzá kell tenni, hogy bármennyire is próbálkoznak a receptfejlesztők, ugyanolyan ízt és állagot, mint a krumpli, sosem fog produkálni a retek.

„Vizesebb, mint a burgonya, és soha nem lesz olyan az állaga sem” – mondta Lena Abraham, a vezető élelmiszer-szerkesztő. Érthető, hogy Elyse Myers miért borította be őket csípős szósszal, majonézzel és taco fűszerezéssel.

A tanulság: nem szabad arra számítani, hogy a retek olyan lesz, mint a burgonya, helyette inkább önmagért és a saját kesernyésen friss ízéért kell szeretni. Nyersen, sülten vagy akár levesben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több TikTok itt:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...