Tavaszi ízekből nincs hiány még ilyenkor májusban sem: ahogy szépen lassan áthajlunk a nyárba, még mindig rengeteg lehetőségünk van kihasználni az évszak alapanyagait vagy éppen olyan fűszereket és ízesítőket, amelyek sokkal ízletesebbé teszik ezeket az alapanyagokat. Minden előétel, leves, főfogás és desszert élvezheti a tavaszi ízek jelenlétét, nézzük pontosan, melyek ezek!
Snidling
Főleg azoknak lehet nagy mentsvára a snidling, akik még hiányolják a medvehagymát. Ilyenkor sajnos már sehol nem kapható a zöld levél, szerencsére mással is elérhetjük azt a friss, csípős, hagymás ízt.
A metélőhagymát a legjobb hideg ételekben (szendvicskrémekben, mártogatósokban, stb.) használni, persze főzhetünk is vele.
Ez utóbbi esetben érdemes viszont óvatosnak lenni vele, mivel nagyon gyengéd, nagyon zsenge zöldség. Kis lángon pároljuk, nehogy odakapjon, vagy ha tehetjük, csak a főzés végén adjuk az ételhez. Kiválóan illik zöldséges levesekbe és szaftos sült húsok mellé.
Bodza
Ha olyan helyen élünk, május vége felé láthatjuk majd, hogy virágzik a bodza. Ez azért is egy nagyon szép látvány, mert azt jelenti, hogy a virágokat bevihetjük a konyhánkba, és ott megannyi ételben felhasználhatjuk.
Az olyan nyilvánvaló módokon túl, mint a szörp vagy a rántott bodzavirág, elővehetjük a növény egy másik tulajdonságát is: az aromáját. Ízesíthetjük vele a gyümölcsös leveseinket, süteményeinket, szórhatjuk salátára is, és desszertkrémek ízesítésében is kiveheti a részét.
Retek
A zsenge retkek időszakát éljük ilyenkor, és ez nemcsak azt jelenti, hogy a szendvicsünkbe belekarikázhatjuk a roppanós zöldséget, hanem azt is, hogy az egész növénynek hasznát vehetjük.
A retek levele ugyanis nagyon finom, pikáns, szinte csípős ízű, amivel bátran ízesíthetünk. belefőzhetjük levesekbe vagy egytálételekbe (durvára vágva), salátákban, szendvicsekben szerepelhet frissen. A belőle készült pestóval bármilyen ételnek majdnem fokhagymás ízt adhatunk.
Tárkony
Az első zsenge zöldségek (mint a borsó, zeller, karalábé, répa, stb.) megjelenésével elérkezik a hatalmas fazéknyi zöldség- és ragulevesek kora. Tavasszal és nyáron szinte minden héten főzhetünk ilyet, és biztosan nem fogunk beleunni. A ragulevesek elmaradhatatlan ízesítője pedig a tárkony, amit mind húsos, mind húsmentes verziókban használhatunk.
De nem csak levesbe kerülhetnek a tárkony ágai: sült húsok párja is lehet, a belőle készült tárkonyecet vagy tárkonyos olaj pedig dresszingként folyhat a salátától kezdve a főzelékig.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, tavaszi recept: