4 alapanyag, amitől napfényes tavaszi íze lesz az ételeidnek

A tavaszi ízek harsányak, aromásak, nagyon frissek és szerencsénkre szinte minden fogásba becsempészhetőek. Most leltárba veszünk néhányat, amivel érdemes főzni így az évszak vége felé.

Tavaszi ízekből nincs hiány még ilyenkor májusban sem: ahogy szépen lassan áthajlunk a nyárba, még mindig rengeteg lehetőségünk van kihasználni az évszak alapanyagait vagy éppen olyan fűszereket és ízesítőket, amelyek sokkal ízletesebbé teszik ezeket az alapanyagokat. Minden előétel, leves, főfogás és desszert élvezheti a tavaszi ízek jelenlétét, nézzük pontosan, melyek ezek!

4 alapanyag, amitől napfényes tavaszi íze lesz az ételeidnek

Snidling

Főleg azoknak lehet nagy mentsvára a snidling, akik még hiányolják a medvehagymát. Ilyenkor sajnos már sehol nem kapható a zöld levél, szerencsére mással is elérhetjük azt a friss, csípős, hagymás ízt.

A metélőhagymát a legjobb hideg ételekben (szendvicskrémekben, mártogatósokban, stb.) használni, persze főzhetünk is vele.

Ez utóbbi esetben érdemes viszont óvatosnak lenni vele, mivel nagyon gyengéd, nagyon zsenge zöldség. Kis lángon pároljuk, nehogy odakapjon, vagy ha tehetjük, csak a főzés végén adjuk az ételhez. Kiválóan illik zöldséges levesekbe és szaftos sült húsok mellé.

Snidlinges mátrai borzaska

A mátrai borzaska egy eszméletlenül finom húsétel, amiben a húst burgonyás masszával vonjuk be, és így sütjük ki. A frissen sült húsra pedig reszelt sajtot halmozzunk, és tejföllel ...

Túrós snidlinges pogácsa

Nagyon szeretem a snidlinget, a kertemben is elég sok van belőle. Időnként meg kell nyírogatni, hogy új, friss hajtások fejlődjenek. Ez a pogácsa kelesztés és hajtogatás nélkül ...

Bodza

Ha olyan helyen élünk, május vége felé láthatjuk majd, hogy virágzik a bodza. Ez azért is egy nagyon szép látvány, mert azt jelenti, hogy a virágokat bevihetjük a konyhánkba, és ott megannyi ételben felhasználhatjuk.

Az olyan nyilvánvaló módokon túl, mint a szörp vagy a rántott bodzavirág, elővehetjük a növény egy másik tulajdonságát is: az aromáját. Ízesíthetjük vele a gyümölcsös leveseinket, süteményeinket, szórhatjuk salátára is, és desszertkrémek ízesítésében is kiveheti a részét.

Bodzás-epres fool

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a ...

Retek

A zsenge retkek időszakát éljük ilyenkor, és ez nemcsak azt jelenti, hogy a szendvicsünkbe belekarikázhatjuk a roppanós zöldséget, hanem azt is, hogy az egész növénynek hasznát vehetjük.

A retek levele ugyanis nagyon finom, pikáns, szinte csípős ízű, amivel bátran ízesíthetünk. belefőzhetjük levesekbe vagy egytálételekbe (durvára vágva), salátákban, szendvicsekben szerepelhet frissen. A belőle készült pestóval bármilyen ételnek majdnem fokhagymás ízt adhatunk.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Tárkony

Az első zsenge zöldségek (mint a borsó, zeller, karalábé, répa, stb.) megjelenésével elérkezik a hatalmas fazéknyi zöldség- és ragulevesek kora. Tavasszal és nyáron szinte minden héten főzhetünk ilyet, és biztosan nem fogunk beleunni. A ragulevesek elmaradhatatlan ízesítője pedig a tárkony, amit mind húsos, mind húsmentes verziókban használhatunk.

De nem csak levesbe kerülhetnek a tárkony ágai: sült húsok párja is lehet, a belőle készült tárkonyecet vagy tárkonyos olaj pedig dresszingként folyhat a salátától kezdve a főzelékig.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...