Bár az élelmiszerárak olyan gyors ütemben emelkednek nálunk, hogy lassan bármelyik zöldség a legdrágább lehet a világon, azért még így is van pár vetélytársuk, amiket aranyárban mérnek. Mutatjuk a világ 7 legdrágább zöldségét.
Yamashita spenót
A "japán zöldségsuttogóként" ismert Asafumi Yamashita Franciaországban termeszti ezt a nagyra becsült zöldséget a fehérrépával és más zöldségekkel együtt. Átgondolt és gondos gazdálkodási gyakorlatának köszönhetően a Food Republic szerint ügyfélkörét kizárólag híres vendéglősök és Michelin-csillagos séfek adják. A Times Now pedig arról számolt be, hogy egy csokor spenót kilónként 13 dollárba kerülhet.
Komló
Bár a komló adja az IPA-knak azt a jellegzetes "komlósságot", amit sokan szeretnek, a komlót akár meg is lehet enni, mint más zöldségeket, keserű íze miatt azonban nem ajánlott nyersen fogyasztani. Párolva, egy kis olajjal és fokhagymával viszont bátran el lehet fogyasztani.
A komló elég kicsi, szeret hideg körülmények között nőni, és a szüretelése elég körülményes, ezt pedig az ára is tükrözi: egyes fajtákból fél kiló ára 8 és 14 dollár között is lehet.
Le Bonnotte burgonya
Nagy eséllyel a legdrágább gumó a világon: a Yahoo Finance szerint a Le Bonnotte burgonyából fél kiló 500 dollár. A finom és aromás burgonya a Vizcayai-öbölben terem, ahol a gazdák kézzel takarítják be. A terület algái, hínárjai és a sós óceáni víz mind hozzájárulnak a burgonya ízéhez. A burgonya szezonja rövid, így igazi kuriózumnak számít.
Matsutake gomba
Ha szeretnéd feldobni a krémes gombás tésztát vagy a vega burgereket, akkor ez érdekelhet téged. A Matsutake egy japán vadgomba, amely Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is megtalálható. Fűszeres íze van, és ugyanúgy elkészíthető, mint a legtöbb más gombafajta. Szezonja szeptemberben kezdődik, és a Los Angeles Times szerint darabja 80 dollár körüli összegbe kerül. Szárítva egy kicsivel olcsóbban is megvásárolható, a Japánban szedett Matsutake gomba kilója pedig 500 dollár körül mozog.
Rózsaszín saláta
A La Rosa del Veneto radicchio, más néven rózsaszín saláta vagy cikória első osztályú leveles zöldségféle. Eredetileg az olaszországi Velencében termesztették, de ma már a világ számos pontján kapható. A fejes saláta a fine dining éttermekbe is bejutott, és némi öntet kíséretében igencsak élvezetes fogás.
A csinos leveles zöldség íze azonban egy kissé kesernyés, ezt érdemes észben tartani a fogyasztásánál.
Amint arról a New York Post is beszámolt, a pennsylvaniai Campo Rosso Farms 10 dollárért árulja kilónként a rózsaszín salátát.
Könnycsepp borsó
Zöld kaviárnak is nevezik ezt a sós, könnycsepp alakú borsófajtát, aminek otthona Spanyolország, egésze pontosan Baszkföld, ahol a szezonja egész tavasszal tart. Ezt a borsót kézzel kell szüretelni, és csak rövid ideig kell főzni. A borsót sós ételekben használják, de az sem szokatlan, hogy fagylalt kíséretében tálalják. A New York Times beszámolója szerint ezek apró kis zöld gyöngyök akár 200 dollárba is kerülhetnek kilónként.
Wasabi gyökér
Mivel a wasabi termesztése nagyon költséges, a Mashed információi szerint kilogrammonként 396 dollárt is elkérhetnek érte. A termelése még a gyakorlott gazdálkodónak is kihívást jelent, így sajnos nem opció, hogy az ember magának otthon megtermelje. Viszont ezt érdemes észben tartani, és erre gondolni, amikor legközelebb beletunkolnád a kiszállítással rendelt sushidat a neon zöld pasztába - csak ne legyél nagyon csalódott, hogy nem igazi wasabit eszel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk: