Ez a 7 legdrágább és legkülönlegesebb zöldség a Földön

A világ 7 legdrágább zöldségével biztosan nem fogsz találkozni a sarki zöldségesnél vagy a szupermarketben!

Bár az élelmiszerárak olyan gyors ütemben emelkednek nálunk, hogy lassan bármelyik zöldség a legdrágább lehet a világon, azért még így is van pár vetélytársuk, amiket aranyárban mérnek. Mutatjuk a világ 7 legdrágább zöldségét.

Yamashita spenót

A "japán zöldségsuttogóként" ismert Asafumi Yamashita Franciaországban termeszti ezt a nagyra becsült zöldséget a fehérrépával és más zöldségekkel együtt. Átgondolt és gondos gazdálkodási gyakorlatának köszönhetően a Food Republic szerint ügyfélkörét kizárólag híres vendéglősök és Michelin-csillagos séfek adják. A Times Now pedig arról számolt be, hogy egy csokor spenót kilónként 13 dollárba kerülhet.

Komló

Komló

Bár a komló adja az IPA-knak azt a jellegzetes "komlósságot", amit sokan szeretnek, a komlót akár meg is lehet enni, mint más zöldségeket, keserű íze miatt azonban nem ajánlott nyersen fogyasztani. Párolva, egy kis olajjal és fokhagymával viszont bátran el lehet fogyasztani.

A komló elég kicsi, szeret hideg körülmények között nőni, és a szüretelése elég körülményes, ezt pedig az ára is tükrözi: egyes fajtákból fél kiló ára 8 és 14 dollár között is lehet.

Le Bonnotte burgonya

Nagy eséllyel a legdrágább gumó a világon: a Yahoo Finance szerint a Le Bonnotte burgonyából fél kiló 500 dollár. A finom és aromás burgonya a Vizcayai-öbölben terem, ahol a gazdák kézzel takarítják be. A terület algái, hínárjai és a sós óceáni víz mind hozzájárulnak a burgonya ízéhez. A burgonya szezonja rövid, így igazi kuriózumnak számít.

Nem olcsó mulatság a Matsutake gomba

Matsutake gomba

Ha szeretnéd feldobni a krémes gombás tésztát vagy a vega burgereket, akkor ez érdekelhet téged. A Matsutake egy japán vadgomba, amely Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is megtalálható. Fűszeres íze van, és ugyanúgy elkészíthető, mint a legtöbb más gombafajta. Szezonja szeptemberben kezdődik, és a Los Angeles Times szerint darabja 80 dollár körüli összegbe kerül. Szárítva egy kicsivel olcsóbban is megvásárolható, a Japánban szedett Matsutake gomba kilója pedig 500 dollár körül mozog.

Rózsaszín saláta

Pink saláta

A La Rosa del Veneto radicchio, más néven rózsaszín saláta vagy cikória első osztályú leveles zöldségféle. Eredetileg az olaszországi Velencében termesztették, de ma már a világ számos pontján kapható. A fejes saláta a fine dining éttermekbe is bejutott, és némi öntet kíséretében igencsak élvezetes fogás.

A csinos leveles zöldség íze azonban egy kissé kesernyés, ezt érdemes észben tartani a fogyasztásánál.

Amint arról a New York Post is beszámolt, a pennsylvaniai Campo Rosso Farms 10 dollárért árulja kilónként a rózsaszín salátát.

Könnycsepp borsó

Zöld kaviárnak is nevezik ezt a sós, könnycsepp alakú borsófajtát, aminek otthona Spanyolország, egésze pontosan Baszkföld, ahol a szezonja egész tavasszal tart. Ezt a borsót kézzel kell szüretelni, és csak rövid ideig kell főzni. A borsót sós ételekben használják, de az sem szokatlan, hogy fagylalt kíséretében tálalják. A New York Times beszámolója szerint ezek apró kis zöld gyöngyök akár 200 dollárba is kerülhetnek kilónként.

Így fest a wasabi gyökér

Wasabi gyökér

Mivel a wasabi termesztése nagyon költséges, a Mashed információi szerint kilogrammonként 396 dollárt is elkérhetnek érte. A termelése még a gyakorlott gazdálkodónak is kihívást jelent, így sajnos nem opció, hogy az ember magának otthon megtermelje. Viszont ezt érdemes észben tartani, és erre gondolni, amikor legközelebb beletunkolnád a kiszállítással rendelt sushidat a neon zöld pasztába - csak ne legyél nagyon csalódott, hogy nem igazi wasabit eszel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...