A lágytojást újra lehet melegíteni, csak épp nem mikróban

Lágytojást nagyon sok mindenhez szeretünk enni, legyen szó frissen elkészített vagy másnapra elcsomagolt ételekről. Ez utóbbi helyzet azonban előhozza az újramelegítés kérdését, ami egy lágyra főzött tojás esetében nem a legkönnyebb dolog. Mi lehet a megoldás?

A lágytojást még frissen elkészítve is megpróbáltatás egyben tartani, hiszen már a fazékban is megrepedhet, majd a pucolás is tönkreteheti, esetleg a felvágás közben is bekövetkezhet valamilyen malőr. De ha mégis sikeresen és sértetlenül eljuttatjuk a lágytojást a kiszemelt tányérra, nincs is szebb látvány nála. És ugyan miért ne lehetne részünk ebben a látványban másnap, például az irodában is. Az előre megfőzött és elcsomagolt lágytojás újramelegítés problémás lehet, kivéve persze akkor, ha ismerjük a legjobb trükköket.

A lágytojást újra lehet melegíteni, csak épp nem mikróban

Kerüljük a mikrót

Az első gondolatunk valószínűleg majd a mikró felé vezet minket, ha újramelegítenénk a tojásunkat. De ezt gyorsan felejtsük el, hiszen míg az egytálételek és levesek tökéletesen átmelegednek benne, addig a tojás megszilárdul.

Sőt, mivel nem tudjuk kontrollálni a végletekig a mikró erőteljes hőjét, akár fel is robbanhat a tojás a gépben. Ennek pedig nyilván senki nem örülne.

Zöldbab fűszeres lágytojással

A tojás ötletet valamelyik reggel láttam a szokásos kávé-TV kombó alkalmával. Nagyon ötletesnek találtam, tehát magamévá tettem. Bármivel fűszerezhetjük, ami számunkra tetsző.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Vissza a vízbe

A mikró drasztikus ereje helyett inkább valamilyen gyengéd, fokozatos melengetésre lesz szükségünk ahhoz, hogy a kissé visszaszilárdult tojássárgáját újra krémesen folyó, lágy tengerré tegyük.

A felmelegítéshez ugyan szükségünk lesz egy tűzhelyre és egy edényre, de ezt is ki tudjuk kerülni, ha úgy van (erről egy kicsit lejjebb).

  • öntsünk egy közepes méretű edénybe nagyjából 1 cm vizet, és kezdjük el forralni
  • amikor felforrt, helyezzük bele a tojást, és melegítsük nagyjából 3 percig
  • vegyük ki, és óvatosan pucoljuk meg, majd élvezzük az újra lágy tojásunkat

Ha pedig tűzhely nélkül találjuk magunkat (például az irodában), kipróbálhatunk egy – ugyan kísérleti – de elméletben működő módszert is. Melegítsünk fel egy bögrényi vizet a mikróban, hogy ne legyen teljesen forró, de azért legyen ereje.

Helyezzük bele héjastul a tojásunkat, és hagyjuk fürdőzni nagyjából 3 percig. Akár le is fedhetjük egy kistányérral, hogy jobban bennmaradjon a hő. Vegyük ki, pucoljuk meg, és nézzük meg, mennyire lett újra lágy.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai praktikák minden alkalomra:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...