A lágytojást újra lehet melegíteni, csak épp nem mikróban

Lágytojást nagyon sok mindenhez szeretünk enni, legyen szó frissen elkészített vagy másnapra elcsomagolt ételekről. Ez utóbbi helyzet azonban előhozza az újramelegítés kérdését, ami egy lágyra főzött tojás esetében nem a legkönnyebb dolog. Mi lehet a megoldás?

A lágytojást még frissen elkészítve is megpróbáltatás egyben tartani, hiszen már a fazékban is megrepedhet, majd a pucolás is tönkreteheti, esetleg a felvágás közben is bekövetkezhet valamilyen malőr. De ha mégis sikeresen és sértetlenül eljuttatjuk a lágytojást a kiszemelt tányérra, nincs is szebb látvány nála. És ugyan miért ne lehetne részünk ebben a látványban másnap, például az irodában is. Az előre megfőzött és elcsomagolt lágytojás újramelegítés problémás lehet, kivéve persze akkor, ha ismerjük a legjobb trükköket.

A lágytojást újra lehet melegíteni, csak épp nem mikróban

Kerüljük a mikrót

Az első gondolatunk valószínűleg majd a mikró felé vezet minket, ha újramelegítenénk a tojásunkat. De ezt gyorsan felejtsük el, hiszen míg az egytálételek és levesek tökéletesen átmelegednek benne, addig a tojás megszilárdul.

Sőt, mivel nem tudjuk kontrollálni a végletekig a mikró erőteljes hőjét, akár fel is robbanhat a tojás a gépben. Ennek pedig nyilván senki nem örülne.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Vissza a vízbe

A mikró drasztikus ereje helyett inkább valamilyen gyengéd, fokozatos melengetésre lesz szükségünk ahhoz, hogy a kissé visszaszilárdult tojássárgáját újra krémesen folyó, lágy tengerré tegyük.

A felmelegítéshez ugyan szükségünk lesz egy tűzhelyre és egy edényre, de ezt is ki tudjuk kerülni, ha úgy van (erről egy kicsit lejjebb).

  • öntsünk egy közepes méretű edénybe nagyjából 1 cm vizet, és kezdjük el forralni
  • amikor felforrt, helyezzük bele a tojást, és melegítsük nagyjából 3 percig
  • vegyük ki, és óvatosan pucoljuk meg, majd élvezzük az újra lágy tojásunkat

Ha pedig tűzhely nélkül találjuk magunkat (például az irodában), kipróbálhatunk egy – ugyan kísérleti – de elméletben működő módszert is. Melegítsünk fel egy bögrényi vizet a mikróban, hogy ne legyen teljesen forró, de azért legyen ereje.

Helyezzük bele héjastul a tojásunkat, és hagyjuk fürdőzni nagyjából 3 percig. Akár le is fedhetjük egy kistányérral, hogy jobban bennmaradjon a hő. Vegyük ki, pucoljuk meg, és nézzük meg, mennyire lett újra lágy.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai praktikák minden alkalomra:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!