5 hiba, amit ne kövess el, amikor tojást készítesz

Elképzelhető, hogy neked is azért gyűlt meg eddig a bajod a tojással, mert elkövettél pár alapvető hibát. Ezekkel a trükkökkel biztosan jól sikerülnek majd a fogások!

Egy finom tojásos reggeli, és töltött tojás a hétvégi menühöz vagy egy ínycsiklandó rakott krumpli...ezért az alapanyagért rengetegen rajonganak, nem véletlenül. Te hogyan bánsz a tojással? Nekem sosem sikerül otthon a tökéletes rántotta, vagy száraz lett vagy ízetlen , máskor pedig túlgondoltam és katasztrófa lett az egyszerűbb ételek végeredménye is.

via GIPHY

Nos, úgy tűnik nem vagyok egyedül, a profi séfek szerint is a legnagyobb problémát a megfelelő textúra és a kirobbanó ízek hiánya jelenti. A jó hír, van megoldás, ha betartod ezeket az apróságokat!

5 tipp, mire figyelj, amikor tojást készítesz:

1. Fűszerezz időben!

Tojásrántotta zöldborsóval

Egy nagyon régi receptkönyvben olvastam a receptjét. Először furcsának találtam a párosítást, de kipróbáltam, mert a hagyományos rántottát így egy kicsit feldobtam. :) Egyáltalán ...

Úgy tűnik a tojásnak a só a lelke. Ha lágy és krémes rántottára vágysz, jobb, ha már a kezdetekkor, a feltörése után fűszerezed a felvert tojást. Minél előbb, annál jobb, ugyanis a só abban is segít, hogy fellazítsa az alapanyagban lévő fehérjéket. E nélkül könnyedén száraz és főleg kemény végeredményre eszmélhetünk. A sztárséf, Ariane Resnick szerint a "sónak drasztikus hatása lehet arra, ahogyan a tojást készíted."

2. Használd okosan a tojáshéjat!

Tojásos tonhalkrém

Gyermekkorom legjobb szülinapi szendvicsein díszelgett ez a krém. Az Operett Színház primadonnája, mint nagymama unokájának minden születésnapjára készített ebből a finomságból. Én ...

Vajon sült tojásos nokedli

Általában a fejessaláta szezonjában szoktam inkább készíteni. Ahhoz, hogy jó nokedli tésztánk legyen, nem szabad túlkeverni a tésztát, épphogy csak összeforgatjuk az alapanyagokat. ...

Általános probléma, és legalább egyszer mindenki találkozott már azzal a bosszantó jelenséggel, amikor feltörik a tojást és fehérje-sárgája szétválasztása során tojáshéj kerül bele, mi pedig minden erőnkkel próbáljuk kiskanállal, a villa szélével, vagy az ujjunkkal kihalászni az oda nem illő részeket, káoszt és törölgetni valót eredményezve a konyhában. Az ügyes trükk, amivel ez kiküszöbölhető, hogy éppen egy nagyobb tojáshéj darabbal halásszuk ki az elkallódó társait. Pofonegyszerű, mégis sokan nem ismerik!

3. Ne gondold túl a folyadékokat!

via GIPHY

Reggeli rántotta készül, és te rögtön nyúlsz a tejszínért vagy egy kis tejért, hogy krémesebb állagot kapj? Állítólag sok otthoni szakács hiszi azt, ez a megfejtése a lágy reggeli ételnek, pedig a szakember szerint ez egyáltalán nincs így. Persze ízlés dolga, ártani nem ártunk vele, ugyanakkor korántsem szükségszerű. Mindössze egy kis időt kell és jó kézügyesség, hogy a lehető leghabosabbra dolgozzuk össze a tojást és jól verjük fel kézi habverő vagy pedig egyszerűen egy villa segítségével. A szépen eldolgozott tojások mehetnek is a serpenyőbe, kevés vajon vagy olíván közepes lángon hamar elkészülnek. Szóval kitartás a kavaráshoz!

4. Ne főzd túl!

via GIPHY

A másik mumus. A főtt tojás, azóta kísért, hogy először megpróbáltam, 5 perc, 6 perc, 3? Mindenki másra esküszik és nyilván az is befolyásolja a főzési időt, mi, hogyan szeretjük, folyós sárgájával, vagy keményen. A túlfőzés nem csak a rántotta problémája. A keményen főzött változat esetében katasztrofális lehet, ha a tojásokat túl sokáig hagyod az edényben. Nick Korbee séf a túlfőzést konkrétan "Halálcsillag-effektusnak" hívja. A sárgája krétaszerűvé válhat, a textúra pedig száraz lesz. A megoldás, hogy jeges vízbe tesszük a főzés előtt, aztán pedig 9 percig készítjük, és mindenképpen használjunk stoppert. Ami pedig a legfontosabb, egyenletesen merüljenek a tojások a víz alá.

5. Nem sikerül a tükörtojás?

A legfinomabb tükörtojás sem olyan egyszerű, pedig milyen jó lenne a sorozatokban vagy a filmekben látott szépséges változatokat reprodukálni? Aranyló tojássárgája, körülötte szép fehér rész. Könnyűnek tűnik ugye? Pedig általában a közepe már túlkészült mikor égni kezd a széle vagy éppen fordítva, furcsa módon mindkettőt rém egyszerű produkálni. A séf megoldása a következő. Vegyünk egy teflonedényt, melegítsünk egy kevés olívaolajat közepes lángon nagyjából 30 másodpercig majd tegyük előmelegített sütőbe az ételt és további 4 percig süssük.

Mindegyik tipphez hozzávehetjük, hogy ne siessünk, csak szép lassan, hagyjuk sülni a tojásokat, a hirtelen sütés ezeknél az egyszerű ételeknél nem a várt eredményt hozza majd.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...