Kedvenc olajban sült ételünk depressziót okozhat

Egy új kutatás szerint az egyik kedvenc, olajban sült ételünk gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szorongás és a depresszió kialakulásával.

Azzal már mindenki tisztában van, hogy a helytelen táplálkozás rontja az egészségünket, de azt kevesen tudatosítjuk, hogy ezáltal még a mentális állapotunkra is rossz hatással van – írja egy cikk, amely a CNN oldalán jelent meg.

Az olajban sült ételek negatív hatással lehetnek a mentális egészségre

Nagyobb eséllyel alakul ki depresszió azoknál, akik sült krumplit esznek

Egy kínai kutatócsoport által végzett kutatás szerint az olajban sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása 12%-kal növeli a szorongás és 7%-kal a depresszió kialakulásának kockázatát.

A friss kutatásban résztvevő több mint 140 ezer ember étkezési szokásait 11 éven keresztül követték figyelemmel a kutatók. Elsősorban azokat az embereket figyelték meg, akik gyakorta fogyasztottak olajban sült ételeket. Ő közülük végül 12735 embert diagnosztizáltak depresszióval, míg kifejezetten a sült burgonya fogyasztása esetében 2%-kal nőtt a depresszió kockázata. A sült ételek és a depresszió kialakulásának kapcsolat hangsúlyosabb volt a fiatal férfiak és a fiatalabb korú fogyasztók körében.

Az új tanulmányt készítő kutatók szerint a sütési folyamat során képződő szerves vegyület, az akrilamid okolható a szorongás és a depresszió kialakulásának magasabb kockázatáért.

A sült ételek fogyasztása az elhízásért, a magas vérnyomásért és más egészségügyi problémák kialakulásért is felelős, ezt tudjuk, ám az új eredmények „fényt derítenek az olajban sült ételek fogyasztása által generált veszélyekre” – idézi a lap a tanulmányt.

Fontos azonban kijelenteni, hogy a táplálkozási szakértők egyelőre még szkeptikusak az új kutatás által felderített tényekre.

Szerintük ugyanis nem világos, hogy a sült ételek okoztak-e mentális egészségügyi problémákat, vagy a depresszió és szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak a sült ételek felé némi megkönnyebbülésért.

A Zhejiang Egyetem kutatója, Yu Zhang ugyanakkor mindenkit nyugalomra intett. Véleménye szerint: „nincs ok pánikba esni az olajban sült ételek káros hatásai miatt. Az egészséges életmód fenntartása és a sült ételek fogyasztásának csökkentése azonban az általános egészség mellett a mentális egészség szempontjából is nagyon hasznos lehet".

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...