Kedvenc olajban sült ételünk depressziót okozhat

Egy új kutatás szerint az egyik kedvenc, olajban sült ételünk gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szorongás és a depresszió kialakulásával.

Azzal már mindenki tisztában van, hogy a helytelen táplálkozás rontja az egészségünket, de azt kevesen tudatosítjuk, hogy ezáltal még a mentális állapotunkra is rossz hatással van – írja egy cikk, amely a CNN oldalán jelent meg.

Az olajban sült ételek negatív hatással lehetnek a mentális egészségre

Nagyobb eséllyel alakul ki depresszió azoknál, akik sült krumplit esznek

Egy kínai kutatócsoport által végzett kutatás szerint az olajban sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása 12%-kal növeli a szorongás és 7%-kal a depresszió kialakulásának kockázatát.

A friss kutatásban résztvevő több mint 140 ezer ember étkezési szokásait 11 éven keresztül követték figyelemmel a kutatók. Elsősorban azokat az embereket figyelték meg, akik gyakorta fogyasztottak olajban sült ételeket. Ő közülük végül 12735 embert diagnosztizáltak depresszióval, míg kifejezetten a sült burgonya fogyasztása esetében 2%-kal nőtt a depresszió kockázata. A sült ételek és a depresszió kialakulásának kapcsolat hangsúlyosabb volt a fiatal férfiak és a fiatalabb korú fogyasztók körében.

Az új tanulmányt készítő kutatók szerint a sütési folyamat során képződő szerves vegyület, az akrilamid okolható a szorongás és a depresszió kialakulásának magasabb kockázatáért.

A sült ételek fogyasztása az elhízásért, a magas vérnyomásért és más egészségügyi problémák kialakulásért is felelős, ezt tudjuk, ám az új eredmények „fényt derítenek az olajban sült ételek fogyasztása által generált veszélyekre” – idézi a lap a tanulmányt.

Fontos azonban kijelenteni, hogy a táplálkozási szakértők egyelőre még szkeptikusak az új kutatás által felderített tényekre.

Szerintük ugyanis nem világos, hogy a sült ételek okoztak-e mentális egészségügyi problémákat, vagy a depresszió és szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak a sült ételek felé némi megkönnyebbülésért.

A Zhejiang Egyetem kutatója, Yu Zhang ugyanakkor mindenkit nyugalomra intett. Véleménye szerint: „nincs ok pánikba esni az olajban sült ételek káros hatásai miatt. Az egészséges életmód fenntartása és a sült ételek fogyasztásának csökkentése azonban az általános egészség mellett a mentális egészség szempontjából is nagyon hasznos lehet".

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek