A különböző gyulladások a szervezetben komoly betegségeket okozhatnak, így ezek ellen az életmódoddal, így például gyulladásgátló ételekkel tudsz tenni. Ezek közé tartozik, sőt, kiemelkedik közülük az antioxidánsokban gazdag kurkuma, ami képes felvenni a harcot a gyulladásokkal. Azon túl, hogy teszel belőle egy-két kanállal az ételeidbe, vagy elszürcsölgetsz egy nagy pohár golden milket vagy kurkumás lattét, egy trükkel még tovább fokozhatod a kurkuma hatását, és nem is kell a fűszeres polcodnál messzebb menned: kombináld fekete borssal!
A kurkuma fő hatóanyaga, amiért szeretjük, a kurkumin, ami egy erős antioxidáns, ezáltal képes csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Ugyanakkor a kurkuma biohasznosulása alacsony, azaz a szervezet nem tudja kihasználni az úgynevezett „szupererőit”, mert nem szívódik fel jól, és gyorsan megemésztjük, és ürítjük. Mindezt orvosolhatod a fenti módszerrel, azaz minden alkalommal, amikor kurkumát használsz, kerüljön mellé fekete bors is.
A fekete bors fő hatóanyaga ugyanis a piperin, és kimutatták, hogy 2000 százalékkal növeli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.
Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen felesleges volna kurkumát tenned az ételeidbe a fekete bors nélkül, hiszen egy kiegyensúlyozott, növényekben gazdag diéta részeként egy szuper egészséges fűszerről van szó. De ha szeretnéd valóban kihasználni a csodás alapanyag nyújtotta előnyöket, mindenképpen párosítsd fekete borssal.
Ráadásul a fekete bors éppúgy magas antioxidánstartalommal büszkélkedhet, teljesen növényi eredetű, és segít az egészséged megőrzésében. Úgyhogy, ha eddig nem használtad volna ezeket a fűszereket együtt, ideje feltöltened velük a polcaidat, és bevetni a párost!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot: