Régen biztos sokkal több felhasználási módja volt a kukorica levelének, csutkájának és hajának, azonban a modernitással ezek valahogy kivesztek a konyhatudományból. Vagy mégsem? A maradékmentés és a mindent felhasználás jegyében egyre több okos megoldás tér vissza a 21. századi konyhákba, amelyek az elhanyagolt alapanyagokkal, például a kukorica levelével foglalkoznak. Lássuk őket!
Leves kukoricacsutkából
Miután körberágtuk vagy késsel lefejtettük a kukoricánkat, a tányérunkon marad egy kevésbé esztétikus, azonban annál ízletesebb hozzávaló. Természetesen nem magát a fás csutkát kell megennünk, hogy ezt megtapasztaljuk. Más módon kell kinyernünk belőle a gazdag aromákat.
Készítsünk a maradékból alaplevet: minden liter vízhez adjunk 3 csutkát, és főzzük nagyjából egy óráig.
Az így kapott lé egyrészt töményen kukoricás ízű lesz: a használhatatlannak tűnő csutka átadja ezt az édes zamatot a víznek. Ezen kívül a „leves” be is sűrűsödik, textúrában is gazdagabb lesz, mint egy hétköznapi alaplé.
Rengeteg ételben használhatjuk a kukorica-alaplevet: zöldségleveseknek, raguknak gazdagságot ad ízben és állagban. Főzhetünk benne gabonát vagy más köretet is. Készíthetünk vele tésztát vagy rizottót is.
Csomagolás kukoricalevélből
Ugyan Európában nem olyan gyakori a főtt ételek csomagolása különböző levelekbe (a töltött káposzta, mint egyetlen kivétel), ez a világ más részeiben bevett szokás.
A kukoricalevél inkább látványban ad hozzá a fogáshoz, hiszen megenni nem tudjuk. Azonban egy filléres módja lehet ez annak, hogy lenyűgözzük a vacsoravendégeket. Használjuk grillezett vagy párolt ételek esetében: csomagoljunk bele húsokat, zöldségeket.
Használat előtt érdemes őket vízbe áztatni tíz perce, hogy ne égjenek meg a hőtől.
Tea a kukorica hajából
Valószínűleg ez a kukoricának az a része, amivel legkevésbé tudunk mit kezdeni. Nehéz tőle megszabadulni, konkrét recept alig van hozzá, mégis van pár jó mód, ha nem akarjuk, hogy kárba vesszen.
Az elfogyasztása nemcsak maradékmentő, de egészséges is. A haj magas káliumban és K-vitamin is található benne. Gyógyteaként használják veseproblémákra is.
Ha a tea mellett döntünk, adjunk egy bögre forró vízhez egy evőkanál hajat. Áztassuk pár percig, majd szűrjük le. Egy kevés citromlével is finom lehet.
Egy fokkal izgalmasabb módszer a konyhai felhasználásra az olajban sütés. A ropogós, aranybarna szálakat használhatjuk díszítésként levesek tetején, salátákban vagy szendvicsekben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Rengeteg ízes ötlet, amit a konyhában használhatunk: