Nyárvégi maradékmentés: használd fel a kukorica levelét, csutkáját és haját

Minden héten kukoricát eszik a család és tele van a szemetes csutkákkal? Az édes, sárga szemeken kívül a zöldség többi része is ugyanolyan hasznos lehet a konyhában, érdemes valamit alkotni velük.

Régen biztos sokkal több felhasználási módja volt a kukorica levelének, csutkájának és hajának, azonban a modernitással ezek valahogy kivesztek a konyhatudományból. Vagy mégsem? A maradékmentés és a mindent felhasználás jegyében egyre több okos megoldás tér vissza a 21. századi konyhákba, amelyek az elhanyagolt alapanyagokkal, például a kukorica levelével foglalkoznak. Lássuk őket!

Nyárvégi maradékmentés: használd fel a kukorica levelét, csutkáját és haját

Leves kukoricacsutkából

Miután körberágtuk vagy késsel lefejtettük a kukoricánkat, a tányérunkon marad egy kevésbé esztétikus, azonban annál ízletesebb hozzávaló. Természetesen nem magát a fás csutkát kell megennünk, hogy ezt megtapasztaljuk. Más módon kell kinyernünk belőle a gazdag aromákat.

Készítsünk a maradékból alaplevet: minden liter vízhez adjunk 3 csutkát, és főzzük nagyjából egy óráig.

Az így kapott lé egyrészt töményen kukoricás ízű lesz: a használhatatlannak tűnő csutka átadja ezt az édes zamatot a víznek. Ezen kívül a „leves” be is sűrűsödik, textúrában is gazdagabb lesz, mint egy hétköznapi alaplé.

Rengeteg ételben használhatjuk a kukorica-alaplevet: zöldségleveseknek, raguknak gazdagságot ad ízben és állagban. Főzhetünk benne gabonát vagy más köretet is. Készíthetünk vele tésztát vagy rizottót is.

Csomagolás kukoricalevélből

Ugyan Európában nem olyan gyakori a főtt ételek csomagolása különböző levelekbe (a töltött káposzta, mint egyetlen kivétel), ez a világ más részeiben bevett szokás.

A kukoricalevél inkább látványban ad hozzá a fogáshoz, hiszen megenni nem tudjuk. Azonban egy filléres módja lehet ez annak, hogy lenyűgözzük a vacsoravendégeket. Használjuk grillezett vagy párolt ételek esetében: csomagoljunk bele húsokat, zöldségeket.

Használat előtt érdemes őket vízbe áztatni tíz perce, hogy ne égjenek meg a hőtől.

Tea a kukorica hajából

Valószínűleg ez a kukoricának az a része, amivel legkevésbé tudunk mit kezdeni. Nehéz tőle megszabadulni, konkrét recept alig van hozzá, mégis van pár jó mód, ha nem akarjuk, hogy kárba vesszen.

Az elfogyasztása nemcsak maradékmentő, de egészséges is. A haj magas káliumban és K-vitamin is található benne. Gyógyteaként használják veseproblémákra is.

Ha a tea mellett döntünk, adjunk egy bögre forró vízhez egy evőkanál hajat. Áztassuk pár percig, majd szűrjük le. Egy kevés citromlével is finom lehet.

Egy fokkal izgalmasabb módszer a konyhai felhasználásra az olajban sütés. A ropogós, aranybarna szálakat használhatjuk díszítésként levesek tetején, salátákban vagy szendvicsekben.

Legfinomabb főtt kukorica

A csöves kukorica legalább annyira a nyár része, mint a vízpart vagy a fagylalt. Magában vagy sóval, harapva vagy egyesével csavargatva ki a szemeket, főzve, párolva, neadjisten mikrózva ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Rengeteg ízes ötlet, amit a konyhában használhatunk:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...