Az olyan egydimenziós konyhai edények, mint például a kuglófforma unottan tengetik napjaikat a szekrényben, arra várva, hogy mikor vesszük elő őket egy újabb recept erejéig. És míg nem valószínű, hogy megorrolnak ránk (tekintve, hogy tárgyakról van szó), a saját kreativitásunk érdekében megtanulhatjuk őket gyakrabban bevetni, mindenféle izgalmas módokon. Vegyük például a kuglófformát: vajon mi mindent készíthetünk el még redőkkel ívelt karikájában?
Fasírt
Mindenkinél, aki szereti az egyszerűséget, az egyben sült fasírt diadalmaskodik a külön, golyókként kisütött húspogácsák felett. Persze szó sincs arról, hogy az egyszerű dolgok ne lehetnének impozánsak: csupán némi kreatív ihlet szükséges ehhez.
Ha kuglófformában sütjük meg az egybefasírtunkat, pont ennek a könnyű, de kreatív céltáblának a közepébe találhatunk bele.
Nem kell hozzá speciális recept: használjuk ugyanazt, ami már eddig is bevált a konyhánkban. Egy dologra érdemes kiemelten figyelni: a forma apró kis réseinek és mélyedéseinek alapos kizsírozására – ezzel garantálhatjuk a sikert, és kerülhetjük el a gyászos leragadást és szétesést.
Kalács, kenyér
Tulajdonképpen bármilyen édes vagy sós kelt tészta megtalálhatja az útját a kuglófok világába, amennyiben alkalmas arra, hogy kör alakban szülessen újjá. A tészta lehet fonott, töltött, csavart, tekert, mindegy: a lényeg, hogy a kivajazott kuglófformába illesztve, abban kelesszük meg, majd süssük ki.
Sült tészta
Hagyjuk a tepsit, és süssük kuglóffá a rakott tésztáinkat! Mindegy, hogy paradicsomos penne vagy húsos makaróni, esetleg soksajtos spagetti, mindenféle és fajta rakottas készülhet ebben az edényben.
Érdemes alaposan kivajazni, majd zsemlemorzsával meghinteni a forma alját és oldalát: így biztosan nem fog beleragadni egy szál tészta sem. Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, takarjuk le alufóliával.
Puding
Igaz, ezt az ételt nem kell sütni, mégis jónak láttam bevenni a listába, ugyanis egy végtelenül egyszerű módja a kuglóf alakú puding az egyszerű, klasszikus desszert izgalmasabbá tételének.
Ehhez a recepthez jól jön egy szilikonból készült kuglófforma: ebből egyszerűbben ki tudjuk borítani a megdermedt desszertet, amikor eljön a tálalás ideje. Akár gyümölcsöt, lekvárt vagy bármilyen más kiegészítőt is keverhetünk bele, majd kínálhatjuk csokoládészósszal, tejszínhabbal, ahogy kedvünk tartja.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a formabontó ötleteket is próbáld ki: