Kuglófot sütni tényleg fantasztikus élmény: miután az egyszerű és gyors kevert tésztát a formába öntöttük, és betettük a sütőbe, majd letelt a hosszas várakozás ideje, a kiborítást követően egy impozáns, lenyűgöző sütemény látványa tárul a szemünk elé. Megannyi ízben elkészíthető a kuglóf: és ugyan miért ne eshetne a választásunk a karakteres kávéra? Érdemes bekészíteni a süteményesvillákat és kávésbögréket, ugyanis a most következő sütemény garantáltan örök kedvenc lesz.
A kevert tészta rejtelmei
Mint sok más édes sütemény, a kuglóf is egy végtelenül egyszerű, kevert tésztából készül. Jelen esetben tényleg alig van dolgunk a masszával, néhány egyszerű lépésben ősszi is áll.
- a tojásokat szép, világos árnyalatúra kell kevernünk a cukorral, ez is könnyebbé teszi majd a kész piskótát
- ekkor jöhet a többi nedves hozzávaló: a joghurt, az olvasztott vaj, a kávé
- figyeljünk arra, hogy se az olvasztott vaj, se a kávé ne legyen túl forró, mert az összerátnhatja a tojást
- a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor) érdemes átszitálni a teljesen csomómentes állag érrdekében
Kis kuglófsütési útmutató
Annak ellenére, hogy a kuglóf tésztája egyszerű, és elméletben a sütése sem túl bonyolult, a gyakorlatban mégis találkozhatunk buktatókkal. Nincs is szomorúbb látvány egy félig a formába ragadt süteményél, ezért ezt (és minden más kudarcot) kerüljünk el az alábbi tippekkel:
- jó alaposan vajazzuk ki a formát: az összes mélyedés legyen teljesen bevonva: ehhez érdemes szobahőmérsékletű vajat használni
- ütögessük a pulthoz párszor, miután belekerült a massza, hogy távozzanak belőle a buborékok
- a sütőben takarjuk le a kuglóf tetejét alufóliával, nehogy megégjen
- ha bizonytalanok vagyunk, végezzünk tűpróbát: mivel nagy süteményről van szó, a közepe lassan sül majd meg
- miután kivettük a sütőből, adjunk neki pár percet lehűlni, majd borítsuk ki egy tálra vagy rácsra, hogy ott hűljön le teljesen: így nem lesz annyira púpos az alja
Karamellszószban úszó sütemény
Ugyan önmagában is isteni finom egy kuglóf, valamilyen szósszal vagy öntettel ellátva ez a finomság tovább fokozható. Ehhez a kávés csodához egy hasonlóan koffeines, ütős karamellszósz dukál, ami lustán csorogva borítja majd be a süteményünket.
Tartsuk szemmel a cukrot a lábasban, nehogy odaégjen (ekkor keserű lesz a szósz), a tejszínt pedig szobahőmérsékleten vagy enyhén megmelegítve öntsük hozzá, mert a hűtőhideg tejtermék nehezebben barátkozik meg a forró cukorral.
Süssünk kávés kuglófot!
Hozzávalók a kuglófhoz:
4 db tojás, 250 g nádcukor, 1 csipet só, 200 g vaj, 250 g görög joghurt, 4 ek instant kávé, 50 ml víz (forró), 375 g finomliszt, 10 g sütőpor
Hozzávalók a szószhoz:
150 g cukor, 3 ek víz, 2 teáskanál kávé, 25 g vaj, 75 ml habtejszín
A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval alaposan kihabosítjuk, akkor jó, amikor már egészen világos. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, a görög joghurtot és a kevés forró vízben kikevert instant kávét. Alaposan összekeverjük.
Végül hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport is, és az egészet teljesen csomómentesre keverjük.
A kuglófformát kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztánkat. Párszor óvatosan csapkodjuk oda az asztalhoz, hogy a légbuborékok amennyire tudnak, távozzanak a süteményből.
180 fokos sütőben süssük kb. 1 órát, az első felében pedig takarjuk le a forma tetejét, nehogy megégjen a süti teteje. A kész kuglófot a formából kifordítva hagyjuk kihűlni, így kevésbé lesz púpos az alja.
A szószhoz a cukrot és a kevés vizet forraljuk össze, majd amikor már kezd szép borostyánszínű lenni, adjuk hozzá a vajat és az instant kávét.
Keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a habtejszínt és főzzük még pár percet a szószt. A kész szószt kanalazzuk át egy kiöntőbe és csurgassuk a megsült kuglóf tetejére. Hagyjuk picit megszilárdulni, majd meg is szelhetjük.
A kávés kuglóf teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több fantasztikus receptet itt találsz: