Engedd, hogy legegyszerűbb kávés kuglófunk felébresszen

Süssünk kuglófot, mert egyszerű, mégis látványos, mert istenien puha a tésztája, és mert bármilyen alkalommal, bármilyen társaságot le tudunk vele nyűgözni. Kell ennél több indok?

Kuglófot sütni tényleg fantasztikus élmény: miután az egyszerű és gyors kevert tésztát a formába öntöttük, és betettük a sütőbe, majd letelt a hosszas várakozás ideje, a kiborítást követően egy impozáns, lenyűgöző sütemény látványa tárul a szemünk elé. Megannyi ízben elkészíthető a kuglóf: és ugyan miért ne eshetne a választásunk a karakteres kávéra? Érdemes bekészíteni a süteményesvillákat és kávésbögréket, ugyanis a most következő sütemény garantáltan örök kedvenc lesz.

A kávés kuglóf receptjéért kattints a képre!

A kevert tészta rejtelmei

Mint sok más édes sütemény, a kuglóf is egy végtelenül egyszerű, kevert tésztából készül. Jelen esetben tényleg alig van dolgunk a masszával, néhány egyszerű lépésben ősszi is áll.

  • a tojásokat szép, világos árnyalatúra kell kevernünk a cukorral, ez is könnyebbé teszi majd a kész piskótát
  • ekkor jöhet a többi nedves hozzávaló: a joghurt, az olvasztott vaj, a kávé
  • figyeljünk arra, hogy se az olvasztott vaj, se a kávé ne legyen túl forró, mert az összerátnhatja a tojást
  • a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor) érdemes átszitálni a teljesen csomómentes állag érrdekében

Kis kuglófsütési útmutató

Annak ellenére, hogy a kuglóf tésztája egyszerű, és elméletben a sütése sem túl bonyolult, a gyakorlatban mégis találkozhatunk buktatókkal. Nincs is szomorúbb látvány egy félig a formába ragadt süteményél, ezért ezt (és minden más kudarcot) kerüljünk el az alábbi tippekkel:

  • jó alaposan vajazzuk ki a formát: az összes mélyedés legyen teljesen bevonva: ehhez érdemes szobahőmérsékletű vajat használni
  • ütögessük a pulthoz párszor, miután belekerült a massza, hogy távozzanak belőle a buborékok
  • a sütőben takarjuk le a kuglóf tetejét alufóliával, nehogy megégjen
  • ha bizonytalanok vagyunk, végezzünk tűpróbát: mivel nagy süteményről van szó, a közepe lassan sül majd meg
  • miután kivettük a sütőből, adjunk neki pár percet lehűlni, majd borítsuk ki egy tálra vagy rácsra, hogy ott hűljön le teljesen: így nem lesz annyira púpos az alja

Karamellszószban úszó sütemény

Ugyan önmagában is isteni finom egy kuglóf, valamilyen szósszal vagy öntettel ellátva ez a finomság tovább fokozható. Ehhez a kávés csodához egy hasonlóan koffeines, ütős karamellszósz dukál, ami lustán csorogva borítja majd be a süteményünket.

A kávés kuglóf receptjéért kattints a képre!

Tartsuk szemmel a cukrot a lábasban, nehogy odaégjen (ekkor keserű lesz a szósz), a tejszínt pedig szobahőmérsékleten vagy enyhén megmelegítve öntsük hozzá, mert a hűtőhideg tejtermék nehezebben barátkozik meg a forró cukorral.

Süssünk kávés kuglófot!

Hozzávalók a kuglófhoz:

4 db tojás, 250 g nádcukor, 1 csipet só, 200 g vaj, 250 g görög joghurt, 4 ek instant kávé, 50 ml víz (forró), 375 g finomliszt, 10 g sütőpor

Hozzávalók a szószhoz:

150 g cukor, 3 ek víz, 2 teáskanál kávé, 25 g vaj, 75 ml habtejszín

A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval alaposan kihabosítjuk, akkor jó, amikor már egészen világos. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, a görög joghurtot és a kevés forró vízben kikevert instant kávét. Alaposan összekeverjük.

Végül hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport is, és az egészet teljesen csomómentesre keverjük.
A kuglófformát kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztánkat. Párszor óvatosan csapkodjuk oda az asztalhoz, hogy a légbuborékok amennyire tudnak, távozzanak a süteményből.

A kávés kuglóf receptjéért kattints a képre!

180 fokos sütőben süssük kb. 1 órát, az első felében pedig takarjuk le a forma tetejét, nehogy megégjen a süti teteje. A kész kuglófot a formából kifordítva hagyjuk kihűlni, így kevésbé lesz púpos az alja.

A szószhoz a cukrot és a kevés vizet forraljuk össze, majd amikor már kezd szép borostyánszínű lenni, adjuk hozzá a vajat és az instant kávét.

Keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a habtejszínt és főzzük még pár percet a szószt. A kész szószt kanalazzuk át egy kiöntőbe és csurgassuk a megsült kuglóf tetejére. Hagyjuk picit megszilárdulni, majd meg is szelhetjük.

A kávés kuglóf teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus receptet itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...