Így alakítsd kicsattanóan tavaszivá a krumplisalátád

Ha van egy olyan köret, amit egész évben szívesen készítünk, az valószínűleg a krumplisaláta lesz. Ez pedig lehetőséget is ad arra, hogy az évszakok váltakozásával a salátánkat is alakítsuk: jöjjön most a friss, tavaszi verzió!

Megszokott ételeinket érdemes néhanapján felpezsdíteni kicsit – így nem fogunk teljesen rájuk unni, és ki tudja, talán egy új kedvenc is születhet valamelyik hasonló kísérletből. Figyelmünket irányítsuk most a krumplisaláta felé, amely majonézes, csemegeuborkás formájában egész évben elkísér minket: rántott húsok és csirkecombok mellett, hűségesen köríti főételeinket. De tavasz lévén talán vágyhat egy kis változásra az ember gyomra, szezonális ízekre, állagokra, hangulatokra. Tömjük tele ezekkel a krumplisalátát, varázsoljunk belőle egy hamisítatlan, tavaszi köretet! De mégis hogyan?

Így alakítsd kicsattanóan tavaszivá a krumplisalátád

Készítsük újkrumpliból

Tavasz van, a régi, ráncos burgonyáknak se híre, se hamva. De nem is baj, hagyjuk őket most egy kicsit pihenni és készítsük a salátánkat a friss, rózsaszín kis gumókból. Megfőzhetjük őket, de akár egy főzés-sütés kombinációval is dolgozhatunk – így kerül némi texturális izgalom is a tálra.

Ha találunk a boltban/piacon, készítsük aprószemű parázsburgonyából a salátát, ez még különlegesebbé teszi.

Legyen joghurtos

Egy tavaszi krumplisaláta ugyan laktató, azonban egy fokkal könnyedebb, mint a klasszikus majonézben és tejfölben úszó köret. Hagyjuk is el ezeket a hozzávalókat, helyettük pedig keverjünk egy friss, joghurtos mártást. Kerülhet bele joghurt, mustár, olívaolaj illetve só és bors. Enyhén savanykás aromája és alacsonyabb zsírtartalma sokak számára szimpatikusabbá teheti, mint a klasszikus verziót.

Kerüljön bele szezonzöldség

A burgonyán kívül persze más zöldség is szerepelhet a salátában. Gondoljunk a bevásárlásnál olyan, szintén szezonális, alapanyagokra, mint a retek, a spárga vagy a cékla. Mindegyiket párolva/sütve keverjük el a krumplival – minél több zöldséget használunk, annál laktatóbb salátát kapunk.

Cseréljünk savanyút

A csemegeuborka ugyan hűséges kísérője a krumplinak (és nem mellesleg ízben-állagban is kiválóan állnak egymásnak), míg tart a tavasz, lehet, hogy érdemes egy kicsit búcsút intenünk neki. Helyette készítsünk gyors, savanyított lilahagymát vagy újhagymát. Ez utóbbit akár frissen is beleapríthatjuk a tálba, ha egy fokkal ütősebb hagymaízt szeretnénk elérni.

Talán egy kis zöldfűszer?

Ha pedig mindezek után még mindig nem elég a tavasz, nyúljunk a zöldfűszerbokrok felé: használjunk friss petrezselymet, esetleg koriandert vagy rozmaringot (külön-külön természetesen), ezzel is fokozva az aromák örömtáncát a salátástálban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a tavaszi ötleteknek is adj egy esélyt:

Címlapról ajánljuk