Készítsd el életed legkrémesebb toszkán lazacát fél óra alatt

Akár hétköznapokon, akár az ünnepek alatt is csodás gasztronómiai élményben lehet részed, ráadásul otthon! A következő krémes toszkán lazacot nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészítheted, nem is szaporítjuk tovább a szót, íme a recept:

A lazac nemcsak zöldfűszerekkel grillezve vagy tejszínes tésztában tud funkcionálni, számos könnyed recept létezik, mely által elképesztően ízletes és laktató főételt készíthetsz ebből a méltán népszerű halból. A krémes toszkán lazac titka a fűszerekben és néhány könnyen beszerezhető plusz alapanyagban rejlik – ezt még akár a karácsonyi hajrában is pikk-pakk elkészítheted!

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Az egyik legfontosabb, hogy első körben pirítsuk ropogósra a filék bőrös oldalát. Ízesítésnek mehet a halra bébispenót, szárított édes paradicsom, mindehhez pedig már csak sajtos-tejszínes szósz kell.

Összesen harminc perc, mégis elmondhatjuk, hogy ez a fogás ott lesz a top kedvenceid között, ha egyszer kipróbálod. Figyelj, a recept végén néhány ütős köretet is ajánlunk a halhoz!

Mi kell hozzá?

800 g lazac (4 szelet norvég vagy atlanti lazacfilé bőrrel), 200 g szárított paradicsom (olajban), 100 g spenót, 200 g főzőtejszín (10%-os), 1 dl tej, 75 g parmezán sajt, 3 evőkanál vaj, 3 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint, 5 szál petrezselyem

Vágjuk durvára a friss petrezselymet, tegyük félre a tálaláshoz. Vékonyan szeleteljük fel a 3 gerezd fokhagymát. Csepegtessük le az üveges, olajba áztatott szárított paradicsomot, töröljük szárazra, és vágjuk durvára. Reszeljük finomra a parmezánt. Papírtörlővel törölgessük szárazra a lazacfiléket. Mindkét oldalukat fűszerezzük 1 teáskanál sóval és egy csipet fekete borssal.

Hevíts fel 2 evőkanál vajat egy nagy öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon, amíg enyhén habzódni nem kezd. Bőrös felükkel lefelé helyezd el a serpenyőben a lazacfiléket, és közepes lángon kezdd el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig ki kell világosodnia, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 perces sütést jelent.

Fontos szabály, hogy a hal sütését kezdd úgy, hogy a bőrös rész legyen lefelé! (fotó: Hering András)

A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és egy papírtörlővel szárazra töröljük. Hozzáadjuk a maradék 1 evőkanál vajat, és közepes lángon felmelegítjük. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, fokhagymát és egy csipet vagy késhegynyi chilipelyhet is. Pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz, de nem barnul meg, körülbelül 2 percig.

Adjunk hozzá néhány maréknyi bébispenótot, folyamatosan keverjük, amíg meg nem fonnyad, körülbelül 2 percig. Adjuk hozzá a parmezánt is és a tejszínt, valamint 1 dl tejet, ízesítsük sóval és fekete borssal, majd forraljuk össze, amíg krémes mártást nem kapunk.

Tegyük vissza a lazacot bőrével lefelé a serpenyőbe, helyezzük bele a szószba. Pároljuk 2 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a lazac felmelegedjen. Néhány kanál mártást nyugodtan kanalazzunk rá a lazacszeletekre is, hogy beszívja a krémes szósz ízeit. Tálalás előtt vegyük le a tűzről, és petrezselyemmel szórjuk meg.

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Ezeket a köreteket érdemes elkészíteni hozzá:

Krémes polenta

Elképesztően krémes polentareceptet hoztunk, ami nem csak köretként állja meg a helyét, de akár magában kanalazva is! A selymességet a vaj és a tej garantálja, fűszernek pedig pár ág ...

Mediterrán orzosaláta

Nálunk az idei nyár nagy slágere ez az orzosaláta, mert egyszerre könnyed és laktató, egyszerűen elkészíthető és ínycsiklandó, ráadásul minden ízében déliesen gyönyörű. Az orzo, ...

A krémes toszkán lazac teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...