5 sütési tipp életed legomlósabb és legfinomabb lazacához

A lazac Magyarországon is kedvelt halfajta, igaz, inkább ünnepekkor fogyasztjuk borsosabb ára miatt. Na de hogyan érdemes belevágni azon ritka alkalmakba, amikor lazacot sütünk?

Valószínűleg hamar beleunnánk abba, ha minden egyes nap lazac lenne az ebéd vagy vacsora, alkalmankénti fogyasztása viszont mindenképpen ajánlott magas Omega-3-zsírsav-, valamint B- és E-vitamin-tartalma miatt. Ez a vibrálóan rózsaszín húsú hal nemcsak egészséges, de számos módon ízesíthető és elkészíthető, mi most abban segítünk, hogyan fogj hozzá, ha eddig nem voltál nagy halsütő!

Először is válasszuk ki a legszebb lazacot!

Hazánkban sok hipermarket már előre lefóliázva árusítja a lazacot. Ilyenkor tüzetesen vizsgáljuk át a húst! Ne legyenek rajta elszíneződések, a friss lazac húsa csakis rózsaszín lehet. Ha piacon vagy halárustól vesszük az árut, figyeljük meg, hogy a lazacnak ne legyen semmilyen szaga, legyen fényes és semmiképpen ne legyen száraz. Ha egész halat veszünk, a bőrnek ezüstösnek és fényesnek, a hal szemeinek pedig tisztának kell lennie.

Süssük serpenyőben!

A lazacfilét sokan serpenyőben sütik, így a hal külseje egészen biztosan ropogós lesz, ráadásul igen egyszerű módszer, csupán oda kell figyelni arra, melyik oldalát meddig és hogyan sütjük az ételnek.

A halat fűszerezd be (só és bors egyszerű keveréke is tökéletes, de vannak citromfüves természetes fűszerkeverékek is, amik istenien passzolnak a lazachoz), önts két-három evőkanálnyi olívaolajat vagy vajat a serpenyőbe, majd közepes forróságúra hevítsd fel azt.

Rozmaring, kapor vagy citromfű is jól passzol a lazachoz, de egyszerűen sóval és borssal is ízesítheted

A hal sütését kezdd úgy, hogy a bőrös rész legyen felfele, és a halszelet vastagságától függően 5-6 percig hagyd, hogy a filé elkezdjen sülni. Ha letelt az idő, fordítsd meg a húst, és a bőrös oldalával lefele süsd még nagyjából három percig. A végén csepegtess rá néhány csepp citromot, és már kész is a tökéletes és gyors vacsora!

Sütőben

Ha nagyobb adag lazacot sütsz, érdemes előmelegíteni a sütőt, így ugyanis gyorsabban fogsz végezni, nem kell a fél estét a tűzhely felett állva töltened.

A lazacot fűszerezd be: használhatsz akár csak sót és borsot is, de kipróbálhatod például a rozmaringot vagy a kaprot is, a lényeg, hogy a lazac húsos része legyen befűszerezve. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, vegyél elő egy tepsit (sütésálló jénai és kerámiatál is jó), önts a tepsi aljára 3 evőkanál olívaolajat vagy vajat (utóbbi legyen olvasztott), majd a halat bőrével lefele helyezd el a tálban. 12-15 perc a sütőben, és már kész is az omlós és puha, ízletes lazacfilé!

Gyors és egyszerű megoldás sütőben sütni!

A serpenyős-sütős változat magáért beszél

Ha nagyon ropogós külsejű, puha és szaftos belsejű lazacra vágyunk, érdemes egy sütésálló serpenyőt előkészítenünk, és csupán 140°C-ra felmelegíteni a sütőt.

Első körben pirítsuk olajon vagy vajon három percig a tűzhelyen a fűszerezett halat bőrével lefelé, majd a sütőben süssük még nagyjából húsz percig a megadott hőfokon. Ha lejárt az idő, óvatosan vegyük ki a forró serpenyőt a sütőből, és még további három percig pirítsuk meg a hús kérgét a tűzhelyen. Ha nagyon sietünk, és nincs időnk vacakolni, akár 10 perc alatt is ropogósra süthetjük a halat 200°C-os sütőben, az előző módszer azonban jóval puhább húsú, mégis kérges végeredményt ad majd.

Lazac Wellington-módra

Igazi utolsó pillanatos ünnepi fogás ez a mennyei lazacos recept, amit bő fél óra alatt elkészíthetünk, és ami ízében simán felér bélszín társához. Ha nem kapunk friss lazacot, ...

A posírozott lazac

Ezt a módszert általában kevesebb ember választja, pedig a posírozott lazac is nagyon ízletes tud lenni, ráadásul ez a változat mondhatni hozzáadott zsiradékot sem tartalmaz. Ha posírozunk, egy lábosba öntsünk annyi vizet, amennyi ujjnyi vastagon ellepi a halat. A vizet ízesíthetjük sóval, kevés chilipehellyel és egy-két darab babérlevéllel, de használhatunk némi bort vagy alaplevet is, előbbi kellemes savasságot, utóbbi remek ízt biztosít az ételnek!

A halat melegítsük fel annyira, hogy a folyadék forráspont alatt, ideálisan 60-70°C-on legyen. Ha biztosítva van a forráspont alatti alacsonyabb hőmérséklet, fedjük le az edényt, és nagyjából 25 perc alatt posírozzuk puhára a lazacot.

Sütőpapírban!

Bizony, akár sütőpapírba csomagolva is süthetsz halat, mellyel a végeredmény szintén puha és omlós lesz, ráadásul az ízekkel is játszhatsz! Ehhez a technikához csupán egy nagyobb sütőpapírra lesz szükséged, amibe kényelmesen elfér a lazacszelet és némi zöldség is.

A sütőpapírban a hal és a zöldségek ugyan levet eresztenek, az étel íze fenséges lesz

A halat fűszerezd kedved szerint, készíts neki ágyat zöldségekből, a tetejére jöhet egy szelet citrom vagy narancs is (paradicsom, paprika, spárga is jöhet, a kis csomag tartalma egyszerre fog megpuhulni). Ha ezzel megvagy, szaloncukorhoz hasonlóan csomagold be a halat úgy, hogy a papírt a két oldalánál gondosan le tudd zárni. Ezután 12-15 percre tedd a halat 200°C - 210°C-os sütőbe. A végeredmény egyszerűen hibátlan lesz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...