Húsvét és a nyúl apropóján gondoltam vessünk egy pillantást egyik kedvencére, a sárgarépára.
Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az emésztőrendszerünk működését segítő élelmirosttartalma, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának. Narancssárga (sárga-, lila-) színét az A-vitamin elővitaminjaként szolgáló bétakarotin-tartalmának köszönheti. A béta-karotin érdekessége, hogy mivel egy zsírban oldódó vegyület, ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek, azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.
Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy partiételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes ezt is kipróbálni, csak úgy, mint az alábbi receptgyűjtemény bármely más darabját!