A kissé savanykás, húsos levelű kövér porcsin (Portulaca oleracea) egy Ázsiában őshonos növény, ami manapság már az egész világon megtalálható, így itthon is úton-útfélen találkozhatsz vele. Ám azt csak kevesen tudják, hogy a zöldellő levelű porcsin olyan előnyös élettani hatásokkal rendelkezik, hogy ősidők óta szuperzöldségként tekintenek rá egyes országokban, Magyarországon azonban a legtöbben sima gaznak hiszik. Ha ezzel te is így voltál eddig, akkor itt az ideje, hogy jobban megismerd a szuper egészséges kövér porcsint!
Nem véletlenül nevezik szuperzöldségnek
Az ókori szövegeken túl megannyi etnobotanikai (néprajztudomány és a növénytan közös érdeklődési és kutatási területe) utalás bizonyítja, hogy az emberiség már nagyon régóta tisztában van azzal, milyen egészséges a porcsin. Az indián közösségek például a cukorbetegség, húgyúti fertőzések, vese-, szív- és érrendszeri betegségek és hasmenés enyhítésére használták a növény leveleit. De fájdalomcsillapításra és égési sérülések hűtésére is alkalmazták.
Nem véletlen, hiszen a kövér porcsin nagyon gazdag Ómega-3 zsírsavakban, ami rendkívül különleges, mert egyébként főként a halakban fordulnak elő. Az utóbbi években azonban egyre többen fejezték ki aggodalmukat a halolajokban található nehézfémek jelenléte miatt, így a porcsin egy tökéletes alternatíva lehet.
Ezenfelül magas a C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalma, ami miatt antioxidáns és immunerősítő hatással rendelkezik.
De kulcsfontosságú ásványi anyagok is megtalálhatók benne, ilyen például a kalcium, kálium, magnézium és a foszfor. A régi feljegyzések alapján a porcsin elrágva erősíti a foggyökereket, és enyhíti a fogínyvérzést.
Így használd fel a kövér porcsint
Való igaz, legyen bármennyire is egészséges a fűszeres, savanykás ízű kövér porcsin, sajnos önmagában nem túl ízletes.
De szerencsére egy kis vékonyra vágott hagyma vagy metélőhagyma sokat dobhat az ízén. Te is nyugodtan kísérletezz vele! Készíthetsz belőle például levest vagy főzeléket is! Sőt, savanyúságot is! Hogyan? Először is mosd meg a leveleket, majd csöpögtesd le őket. Ezután tegyél egy réteg levelet egy üvegbe, majd finoman sózd meg. Ezzel a módszerrel töltsd meg az üveget. A legvégén mehet rá az almaecet, majd zárd le az üveget. Fogyassz belőle bőven a vitaminhiányos téli hónapok alatt! A megmaradt porcsinos ecetet pedig add salátaöntetekhez!
Hogyan kell adagolni a porcsint?
A porcsinból hideg és meleg borogatást is lehet készíteni.
Ehhez tegyél 100 gramm friss növényt 1 dl hideg vízbe, majd forrald fel az egészet. Az így kapott folyadék külsőleg alkalmazható. Az esetleges bőrproblémákra a friss levélnedvet érdemes használni. Ha pedig valaki cukorbetegségben szenved, akkor napi 180 mg kövér porcsinkivonatot illetve napi 1-30 g porcsinmagport (szétosztott adagokban) érdemes fogyasztania.
Miként kell gondozni és szüretelni?
A pozsgás levelű porcsint még az élénksárga virágok nyílása előtt ajánlott leszüretelni. Gondozása rendkívül egyszerű, csupán arra kell figyelned, hogy a meleg, napos területeket, illetve a jó áteresztőképességű, laza talajt kedveli.
Még több egészséges élelmiszer: