Gyomként írtjuk, pedig tele van vitaminnal ez a kerti növény

A kövér porcsinnal biztosan te is találkoztál már a kertekben, azt azonban talán még te sem tudtad, hogy a gyomnövényként kezelt pozsgás valójában igazi vitaminforrás, ráadásul levesekben, főzelékekben, de savanyúságként is kiváló!

A kövér porcsin bár eredetileg Ázsiában őshonos, Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg részein is jól eláll. Kitűnően bírja a szárazságot, a kertek igen gyakori lakója. A legtöbb ember gyanútlanul gyomnövényként tekint rá, pedig ahogy a Sokszínű vidék cikkéből is kiderül, ez a húsos szárú, zöldellő levelű növény igen hasznos, és tele van vitaminnal!

A kövér porcsin

A tojásdad alakú levelekkel és apró sárga virágokkal rendelkező növény vadon a talaj mentén, vízszintesen nő, található benne B-vitamin, C-vitamin és az E-vitamin is. Remek Omega-3 zsírforrás, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag, éppen ezért ajánlott emberi fogyasztásra is.

A kövér porcsin csökkenti a koleszterinszintet, javallott izomgörcsökre és reumára, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére valamint érelmeszesedés ellen is.

Akár ültetett növényként is bánhatunk vele, bár az ültetést érdemes a fagyok utánra, tavaszra időzíteni, napos helyen, jó vízelvezetésű talajban elültetve akár három hét után fogyaszthatjuk a leveleket. Többszöri átmosás után salátában, levesekben és főzelékekben is jól mutat, érdemes azonban frissen fogyasztani, szárítva ugyanis elvész az ízélmény.

Görög saláta kiváló kiegészítője lehet a porcsin!

A friss, még virágzás előtt leszedett porcsin íze enyhén savanykás, sóskaszerű. Akár télire is érdemes elrakni belőle, ide kattintva egy tökéletes praktikát találhatsz a kövér porcsin konzerválására.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...