Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.
Mit főztél utoljára?
Lecsót.
Mit hallgatsz főzés közben?
Nagyjából ezeket, de én nagyon jól tudok koncentrálni hörgős metálra és minimal technora is, szeretem a klasszikus rockot meg az ilyen George Michael-típusú dolgokat, de a Partizán podcastjeit is nagyon szeretem hallgatni.
Ki számodra az überséf?
Azt hiszem, hogy nincs ilyenem, de bírom, hogy Pesti István kifinomult, megfontolt, és mindig jó vele beszélgetni; hogy Mizsei Jani annyira megszállott, hogy inkább nem alszik, csak hogy meglegyen az a tökéletes íz vagy textúra, amit keres, de azért nekem Dominique Ansel is elöl van (már elnézést, hogy lehet OLYAN kouign ammannt sütni?!), meg Jordi Roca, Stella Parks és J. Kenji López-Alt is. Hát, nagyjából.
Mi az, ami mindig van a hűtődben?
Tejföl.
Étel, amit soha nem eszel meg?
Mindent megkóstolok, inkább olyan van, amit nem szívesen eszem, például a nagyon karakteres meg kékpenészes sajtokat inkább kerülöm. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy nem tudom szeretni a koriandert, mert hát állítólag szuper (ugye), de esélyem sincs finomnak érezni a hülye receptoraim miatt - mondjuk szerintem valószínűleg kevesen szeretnek dohos, szappanos, szódabikarbóna-ízű dolgokat enni.
A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?
Sok olyan volt, amihez jó élmények kapcsolódnak, de ami kifejezetten megmaradt, az Palágyi Eszter túrós töltött zsemléje, amit egy fotózáshoz készített, a másik a Mákban egy csicsókás velouté, amiért szervizek végén kuncsorogtam a konyhán.
Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?
Túrós csusza! Vagy vajas kenyér jó vajjal, kovászos kenyérrel, sópehellyel megszórva.
Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?
Galagonya.
Kedvenc piacod?
Hozzám a Lehel van a legközelebb, de régebben jártam a Hunyadira és a Fény utcai piacra is, de mostanában ritkán jut időm piacozni.
Közért vagy hipermarket?
Aldi, vállalom.
Kedvenc hazai éttermed?
Sokat nagyon szeretek, de a Mák, Platán, Salt, Pajta és a Padrón kedvencek.
Ital, ami mindig levesz a lábadról?
Diplomatico rum.
Film/mozi/sorozat, ami inspirál?
Ha szakmai, akkor a Melba Pastry Magazine, So good... és a How Baking Works című kiadványok, a ChefSteps is, de már egy ideje egyébként a Kurzgesagt - In a Nutshell videói is ilyenek. Nagyon ráálltam miattuk a fekete lyuk-gravitációs hullám vonalra, és valószínűleg sosem fogom teljesen megérteni, hogy mi és hogyan történik, de iszonyúan élvezek ezekről olvasni meg videókat nézni.
Könyv, amit legutóbb vásároltál?
Magam régen vettem, de a héten kaptam meg Ed Smith Crave című könyvét, ennek fogok most nekiállni.
Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?
Sokat dolgozom otthonról, úgyhogy sokféle eszközre van szükségem, de azt hiszem, a fekete KitchenAid a legcsodálatosabb. És a kicsi spatulám.
Magazin, amit mindig beszerzel?
Magyar Konyha mindig van itthon, de egyszer kaptam egy egyéves Bon Appetite előfizetést, hát az szuper volt.
Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?
Nincs semmilyen erős kötődésem ilyen programokhoz, de annak persze nagyon örülök, amikor el tudok nézni valahova. Mostanában a mindenféle pop-upokra próbálok elmenni, nagyon bejön ez a műfaj.
Úti cél, ahová mindenképp?
Dél-Amerikát szívesen megnézném, a skandináv országok és Japán is nagyon érdekel.
Hely(szín), ahol kikapcsolsz?
Csak simán a Duna-part, szeretem nézni a vizet, nyáron a barátnőimmel ülni és fröccsözni valami stégen, plusz nemrég levizsgáztam és megszereztem a horgászengedélyem, úgyhogy most már úszót is bámulhatok a vízben, nagyon vártam már!
Életed gasztroélménye?
Nagyon szerencsés vagyok, mert elképesztő helyekre jutottam el egyrészt a munkám miatt, de azért is, mert a férjemet pont úgy érdekli a gasztronómia, mint engem, úgyhogy tulajdonképpen minden utazásunk középpontja az evés. Minden szempontból az Eleven Madison Park volt a csúcs, szakmailag nem tudom, hogy van-e ennél feljebb, de élményben sem tudom összehasonlítani semmi mással. De ettünk Baszkföldön egy pintxo bárban a pulthoz lapulva egy szelet (bolti) kenyeret két vékony csík szardíniával, ami az egyik legjobb falat volt, amit valaha kóstoltam, de a babos, szalonnás, kolbászos, véres hurkás fabada is akármilyen egyszerű volt, azóta is elég sokat gondolok rá.
Kedvenc mondás a konyhában?
Sav-só! És a “mögötted”, arról nehéz volt leszokni.
Fogás, ami már többször kifogott rajtad?
Buggyantott tojás. Nincs átmenet, vagy tökéletes, vagy szakadt és fonnyadt.
Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?
Azt nem szeretem, amikor nagyon ragacsos tésztát kell valahogy leszedni a kezemről. Vannak erre is tök jó praktikák, de hát addig is el kell jutni valahogy ragacsos kézzel. De amikor a férjem nekiállt egy többnapos tori paitan ramenprojektnek, akkor az első alapléhez én vágtam le a csirkelábak körmeit - na, az nem volt a kedvencem, de a nagyon megérte.
Recept, amit álmodból is?
Ha igazi recept recept, akkor egy mákos briós, ami étlapon is volt egy időben, na azt minden nap sütöttem - szerintem örökre beégett.
"Most akkor mossuk meg, vagy ne mossuk meg húst?"
Ne. Sokkal többet kell (nagyon alaposan) takarítani utána, és a legtöbb húst amúgy is hőkezeljük, szóval ha nagyon muszáj vagy indokolt (mondjuk erős pirításnál), akkor papírtörlővel elég átmenni rajta. Szóval ne.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket a Nosalty újságíróival:
- „Eszelős fejjel szoktam a gravlax lazacot megpörkölni" – Konyhanyelven Karsai Ronival, a Nosalty újságírójával
- „Abszolút spenótpárti vagyok" – Konyhanyelven Szász Nórival, a Nosalty újságírójával
- „A rozéfröccs nyáron, a Balcsi partján levesz a lábamról" – Konyhanyelven Bodon Judittal, a Nosalty dietetikus szakértőjével