„Nincs olyan étel, amit ne lehetne még egy kis tejföllel jobbá tenni" – Konyhanyelven interjú Liptai Lillával

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Liptai Lilla, a Nosalty életmód rovatának szerkesztő-újságírója válaszol.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Mit főztél utoljára?

Rakott karfiolt a legjobb barátnőmmel. Nem éppen a hagyományos fajtát, hiszen ketchup is került bele, de ettől függetlenül nagyon finom lett!

Nincs olyan étel, amit ne lehetne egy még egy kis tejföllel jobbá tenni

Mit hallgatsz főzés közben?

Tudom, hogy ciki, de a legtöbbször Taylor Swift szól, mivel nagyon dinamikus és könnyen énekelhető számai vannak.

Ki számodra az überséf?

Sok ismert szakács van, akit kedvelek. Jamie Oliver, Nigella és Gordon Ramsay is a kedvenceim közé tartoznak, de számomra az überséf a nagymamám. Szerintem nincs annál csodálatosabb, mint amikor rétestésztát nyújt csavarókkal a hajában.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Tejföl. Szerintem nincs olyan étel, amit ne lehetne még egy kis tejföllel jobbá tenni.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Lazac. Nem értem, hogy lehet megenni egy olyan húst, aminek olyan színe van, mint egy újszülött babának.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Hmm, nehéz választani. Igazából három van, ami nagyon megmaradt: osztriga prossecoval, sütőtökburger és Flóra isteni babkája. Szerencsére mind a háromnak megtaláljátok a receptét a Nosalty-oldalán.

Osztriga

Bár évszázadokig a gazdagság jelképe volt, manapság egész egyszerűen hozzájuthatunk néhány darab friss, csendes-óceáni osztrigához! Európában nyersen, kevés citrommal és ...

A legfinomabb sütőtökburger

Ha ősz, akkor sütőtökszezon, és ha sütőtökszezon, akkor tengernyi szuper és változatos recept. Ezek a hús-és tejtermékmentes sütőtökburgerek igazán kiadósak, egészségesek és ...

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Egyértelműen a sajtos-tejfölös tészta. Bár az évek során egyre fenszibb lett az én változatom, hiszen az alapok mellett mostanra kerül bele aszalt paradicsom, fokhagyma, parmezán, gouda és bacon is.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Rotyog. Nagymamám mondja mindig.

Kedvenc piacod?

A veresegyházi piac. Imádom, hogy mielőtt nekikezdenénk a bevásárlásnak a nővéremmel, mindig megeszünk egy lángost felesben. (Nehogy megártson az alakunknak.)

Közért vagy hipermarket?

Szégyellem, de hipermarketpárti vagyok.

Kedvenc hazai éttermed?

Nincs igazán kedvencem, de ahová mindig szívesen megyek, az az újlipótvárosi Vakvarjú. Imádom a hangulatát, és azt, hogy a pincérek kívülről tudják, mit iszom és eszem.

Eszegetés-iszogatás

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Egy jó csapolt búzasör a barátnőm sörfőzdéjéből, a Yeast Side-ból.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Netflix egyik dokumentumsorozata, a Song Exploder. Számomra nagyon fontos a zene, és látni, ahogyan egy dal megszületik, lépésről lépésre, az varázslatos.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Három nő. Minden egyes lapja aranyat ér.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Apukámtól kaptam nemrég egy nagyon drága serpenyőt, ami elég mély ahhoz, hogy akár 6 adagnyi shaksukát is el tudok benne készíteni.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Mivel a tesóm minden egyes magazint megvesz, ezért nem nagyon szoktam magazinokat vásárolni, hiszen pár nappal a megjelenés után úgyis lepasszolja nekem.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Egyik budapesti sörfesztivált sem hagynám ki. Már említettem, hogy az egyik barátnőmnek sörfőzdéje van, akik szinte mindig kiállítanak. Rendszeresen be szoktunk nekik segíteni a kiszolgálásban, amiért a jó sörök mellett extra finom ételeket is kapunk tőlük a fesztiválról.

Úti cél, ahová mindenképp?

Bár már voltam Madeirán, mindenképpen szeretnék még egyszer eljutni. Imádom a hangulatát, az ételeiket (főleg a banános halat), és azt, hogy mindenhonnan csodálatos a kilátás. Na meg persze Ronaldo ocsmány szobrát is meg kell még egyszer csókolnom.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Az utóbbi hónapokban a Margitsziget lett számomra a nyugalom helye. Tipik pesti lettem, akinek a természet egyet jelent a szigettel.

A Margitsziget a nyugalom szigete számomra

Életed gasztroélménye?

Pár évvel ezelőtt egy hónapot Amerikában töltöttem, amibe a születésnapom is beleesett. Aznap vacsorára kobe steaket készített nekem egy apuka. A kérge ropogós volt, belül viszont olyan puha, mint a vaj. Azóta is erről ábrándozom.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Egy kis erőset még elbír!"

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

Húsleves. Bevallom, nincs hozzá elég türelmem, emiatt mindig vízízű lesz. 

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Nálam is a mosogatás vezet. Ha egyszer lesz egy saját lakásom, az első gép, amit veszek, egy mosogatógép lesz.

Recept, amit álmodból is?

Az egyik kolléganőm, Petra shakshukareceptje. Eddig mindenkit sikerült lenyűgöznöm ezzel a recepttel.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Nem. Őszintén soha nem értettem, miért mossák meg egyesek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...