Így készíts aszalt/kandírozott gyümölcsös karácsonyi sütiket

A karácsonyi sütemények sorában külön kategóriát képviselnek a különböző aszalt és kandírozott gyümölcsökkel készülő finomságok, amelyek a legtöbb nemzet ünnepi menüsorában feltűnnek, nem véletlenül. Az aszalással, cukorral tartósított gyümölcsök nemcsak finomak és sokáig eltarthatók, hanem remekül használhatók süteményekben – ötleteket adunk!

Nem kell nagy rejtélyeket megfejteni, hogy rájöjjünk, miért is az aszalt és kandírozott finomságok lettek a téli, karácsonyi és ünnepi időszak kedvelt édességei, süteményalapjai: mivel a téli időszakban a friss gyümölcsökben nem igazán dúskáltak, a nyári és őszi gyümölcstermés legősibb tartósítási eljárásaival az aszalással és a kandírozással megőrzött finomságai kerültek az ünnepi édességekbe is. Ahogy itthon a karácsonyi kalácsba sokszor kerül aszalt gyümölcs, úgy más nemzetek kedvelt süteményeitől, mint a püspökkenyér vagy az olaszok panettonéja, sem tagadták meg a finom édes gyümölcsöket.

Stollen

Aszalt vagy kandírozott legyen?

Sokaknak már a kérdés is értelmetlennek tűnik, hiszen úgy vannak vele, minél több és többféle finomság, annál jobb. Az biztos, hogy a csak magukban aszalt gyümölcsök egészségesebbek, hiszen kevesebb cukrot tartalmaznak, viszont a kandírozott gyömbér, narancs- vagy citromhéj olyan pluszt adhat az ízeknek, amit érdemes kihasználni.

Citromos-mákos kalácskoszorú

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még ...

A karácsonyi kelt kalácsba nagyon sokan tesznek aszalt szilvát, sokszor csokidarabokkal párosítva, és nem árt neki valamilyen durvára vágott dióféle sem.

Érdemes a karácsonyi családi vendégeskedésre kipróbálni a klasszikus, kelt kuglófot is valamilyen aszalt gyümölccsel megbolondítva, de ha nincs időnk a kelt változatra, az egyszerű kevert tésztával készülő kuglófba is szórhatunk kandírozott gyümölcsöket vagy aszalt finomságokat.

A lényeg, hogy kellően apróra legyenek vágva, hogy minden falatba jusson a gyümölcsökből is, és könnyen szelhető legyen a sütemény.

Püspökkenyér nem csak uzsonnára

Sokan hétköznapi süteményként ismerik és szeretik a püspökkenyeret, de akár olvasztott csokival leöntve, dióval, mandulával és sok, sok kandírozott gyümölccsel gazdagítva ünnepi desszert is válhat belőle. Ne spóroljuk ki az asztal fügét sem a sütiből, mert igazán karácsonyi, ünnepi hangulatot tud kölcsönözni ennek a finomságnak. Gondoljunk csak a németek, osztrákok karácsonyi édességére, a stollenre, amelyet kalácsként és püspökkenyérként is megtalálhatunk a receptes könyvekben, a lényeg, hogy rengeteg finom aszalt gyümölccsel készül.

Panettone – ami nélkül nincs olasz karácsony

Ma már nálunk is sokfelé kapható és egyre kedveltebb az olaszok klasszikus, kikerülhetetlen karácsonyi desszertje a panettone, amely egy édes, sokszor porcukorral is bőven megszórt, magas, puha, émelyítően finom kuglóf.

Az olaszok többsége mindig is a péktől, később pedig a boltból szerezte és szerzi be ezt a finomságot, de sokan vannak, akik ezt is maguk készítik. Ha szeretünk sütni, és valami igazán finommal és különlegessel akarjuk megörvendeztetni a családot, próbáljuk ki, sokféle aszalt és kandírozott gyümölccsel készülő változat létezik belőle, a mazsola a legtöbből egyszerűen kihagyhatatlan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi őrület itt:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezek a mi kedvenc fagyizóink az országban: a retrótól a...

Hamarosan indul a fagyiszezon, se vége se hossza nem lesz a különböző ízvariációkat kínáló, hívogató fagyispultoknak az országban. Azért, hogy titeket se érjen váratlanul a fagylaltdömping, ajánlunk hat helyet az országban, kézművest, retrót, modernet és klasszikust egyaránt, ahol biztosan nem fogtok csalódni.

Kormos Lili

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Klasszikus májgombócleves

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!