Nem kell nagy rejtélyeket megfejteni, hogy rájöjjünk, miért is az aszalt és kandírozott finomságok lettek a téli, karácsonyi és ünnepi időszak kedvelt édességei, süteményalapjai: mivel a téli időszakban a friss gyümölcsökben nem igazán dúskáltak, a nyári és őszi gyümölcstermés legősibb tartósítási eljárásaival az aszalással és a kandírozással megőrzött finomságai kerültek az ünnepi édességekbe is. Ahogy itthon a karácsonyi kalácsba sokszor kerül aszalt gyümölcs, úgy más nemzetek kedvelt süteményeitől, mint a püspökkenyér vagy az olaszok panettonéja, sem tagadták meg a finom édes gyümölcsöket.
Aszalt vagy kandírozott legyen?
Sokaknak már a kérdés is értelmetlennek tűnik, hiszen úgy vannak vele, minél több és többféle finomság, annál jobb. Az biztos, hogy a csak magukban aszalt gyümölcsök egészségesebbek, hiszen kevesebb cukrot tartalmaznak, viszont a kandírozott gyömbér, narancs- vagy citromhéj olyan pluszt adhat az ízeknek, amit érdemes kihasználni.
A karácsonyi kelt kalácsba nagyon sokan tesznek aszalt szilvát, sokszor csokidarabokkal párosítva, és nem árt neki valamilyen durvára vágott dióféle sem.
Érdemes a karácsonyi családi vendégeskedésre kipróbálni a klasszikus, kelt kuglófot is valamilyen aszalt gyümölccsel megbolondítva, de ha nincs időnk a kelt változatra, az egyszerű kevert tésztával készülő kuglófba is szórhatunk kandírozott gyümölcsöket vagy aszalt finomságokat.
A lényeg, hogy kellően apróra legyenek vágva, hogy minden falatba jusson a gyümölcsökből is, és könnyen szelhető legyen a sütemény.
Püspökkenyér nem csak uzsonnára
Sokan hétköznapi süteményként ismerik és szeretik a püspökkenyeret, de akár olvasztott csokival leöntve, dióval, mandulával és sok, sok kandírozott gyümölccsel gazdagítva ünnepi desszert is válhat belőle. Ne spóroljuk ki az asztal fügét sem a sütiből, mert igazán karácsonyi, ünnepi hangulatot tud kölcsönözni ennek a finomságnak. Gondoljunk csak a németek, osztrákok karácsonyi édességére, a stollenre, amelyet kalácsként és püspökkenyérként is megtalálhatunk a receptes könyvekben, a lényeg, hogy rengeteg finom aszalt gyümölccsel készül.
Panettone – ami nélkül nincs olasz karácsony
Ma már nálunk is sokfelé kapható és egyre kedveltebb az olaszok klasszikus, kikerülhetetlen karácsonyi desszertje a panettone, amely egy édes, sokszor porcukorral is bőven megszórt, magas, puha, émelyítően finom kuglóf.
Az olaszok többsége mindig is a péktől, később pedig a boltból szerezte és szerzi be ezt a finomságot, de sokan vannak, akik ezt is maguk készítik. Ha szeretünk sütni, és valami igazán finommal és különlegessel akarjuk megörvendeztetni a családot, próbáljuk ki, sokféle aszalt és kandírozott gyümölccsel készülő változat létezik belőle, a mazsola a legtöbből egyszerűen kihagyhatatlan.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több karácsonyi őrület itt: