Most akkor lehet fagyasztani a pékárut?

Kétféle iskola létezik: vannak, akik esküsznek a kenyerek, zsemlék és édes-sós péksütik fagyasztására, mások meg vannak győződve arról, hogy a fagyasztott pékárú az ördög műve. Valójában lehet és jó is fagyasztani a kenyérféléket, de nem mindegy, hogy hogyan olvasztjuk ki őket.

A friss kenyér és pékáruk örök dilemmája, hogy mikor is érdemes beszerezni őket, hogy aztán minél tovább frissek maradjanak. Ha nem magunk sütjük, vagy nem mindig a kovászos, majd egy hétig ruganyos és nem romló kenyérfélét keressük a pékségben – már ha lehet ilyet kapni ott, ahol lakunk –, akkor szembe kell néznünk ezekkel a kérdésekkel: hogy marad másnap vagy harmadnap is friss a pékáru? Lefagyaszthatjuk a kenyeret?

A bolti kenyér sajnos romlik, hamar kiszárad és bepenészedik, ezért vannak, akik inkább a drágább, de jobb minőségű péktermékeket keresik, mások maguk sütik a szendvicsre valót, sokan elfogadják, hogy mindig csak annyit vesznek, amennyi biztosan el is fogy, és vannak, akik lefagyasztják a kenyeret.

Itt pedig általában két táborra szakadnak a fogyasztók: vannak, akik elkötelezettek a mélyhűtő iránt, és komoly készleteket halmoznak fel a péksüteményekből és kenyerekből a fagyasztóban, mások pedig meg vannak győződve róla, hogy sosem lesz finom az a kenyér, ami a fagyasztóból jön ki.

Mindkét tábornak igaza van:

a kenyérfélék és péksütemények a legjobban fagyasztható alapanyagok közé tartoznak, így ha szeretnénk mindig friss kenyeret, kiflit, zsemlét vagy más finomságot enni, érdemes bevetnünk a fagyasztónkat, akkor is, ha mi magunk készítjük a péksütiket a családnak.

Másrészt, ha nem tartunk be néhány egyszerű és fontos szabályt, valóban kellemetlen, nyúlós vagy épp „fagyasztóízű” lehet a mélyhűtőből kikerülő pékáru.

Mit és meddig?

Egyrészt jó, ha tudjuk, hogy manapság a pékségek, szupermarketek polcaira kerülő kenyérfélék, édes és sós péksütemények közül rengeteg fagyasztott állapotban kerül a boltokba és helyben sütik készre őket. Azaz maga a sütés valóban ott, frissen történik, de maga a termék már régebben elkészült és fagyasztva várja, hogy készre süssék. Épp ezért nem áll meg az a vélemény, hogy csak a friss pékárú az igazi. Valójában, amit sokan frissnek hisznek, az sem ott és akkor készült el az alapoktól. Persze a boltokban még mindig megtalálhatók klasszikus, nem helyben sütött, hanem készen odaszállított kenyerek, kiflik és mindenféle péksütemények, ha jó a minőségük, igazi, csodálatos ízélményt nyújtanak, de a frissességük tényleg azon múlik, hogy mióta állnak a polcokon, és hogy milyen minőségű alapanyagból készültek.

Sok boltban már kaphatók elősütött vagy készre formázott, de még sütésre váró mélyhűtött péksütemények, amelyeket pár perc alatt magunk süthetünk készre – hasznos és kényelmes megoldás ezekből betárazni otthonra. A nyers, töltött, édes vagy sós termékeket sütőben kell készre sütni, általában 180 fokon tizenöt-húsz perc alatt elkészülnek. A zsemlék és kiflik esetében a mikrót is bevethetjük, de ennek szabályaira kicsit később térünk ki.

A frissen, készen vásárolt kenyeret nyugodtan lefagyaszthatjuk: a lényeg, hogy minél kisebb felületén jegesedjen majd, ezért érdemes egyben fagyasztani. A készen fagyasztott kenyér és cipó nagyjából egy hónapig felhasználható, jól záródó csomagolásban. Később már túlságosan kristályosra fagyhat, és átveheti a mélyhűtő jellegzetes ízét, ezért érdemes egy hónapon belül felhasználni. Ha egyszer elővettük a fagyasztott kenyeret, mind használjuk fel, vissza sose fagyasszuk.

Ha magunk állunk neki a sütésnek, eldönthetjük, hogy a kész vagy épp a még nyers, de már készre formázott péksüteményt fagyasztjuk-e le. A péksütiket először egymástól kellő távolsága, egy tálcára helyezve fagyasszuk, ha megfagytak, be lehet őket zacskózni, hogy helytakarékosabban elférjenek, de így nem fognak összeragadni.

Hogy és hol olvasszunk?

Szobahő

Az időtényező mindig fontos kérdés: ha eszünkbe jut, a legjobb, ha előző este kivesszük a készen lefagyasztott kenyeret, kiflit, zsemlét vagy péksütit, és hagyjuk a zacskójukban a konyhapulton kiolvadni őket, így biztosan nem fognak kiszáradni.

Sütő

Ha nincs ennyi időnk, használhatjuk a sütőt is, de viszonylag alacsony, nagyjából 100 fokon olvasszunk, hogy ne égjen meg a kenyérféle külseje, miközben belül jeges marad. Érdemes ekkor is adni nagyjából húsz percet neki.

Mikró

Ha ennyi időnk nincs, használhatjuk a mikró kiolvasztó funkcióját, ami anélkül tudja puhára olvasztani a kenyérféléket, hogy belül nyúlósak és két perc múlva kőkemények lennének – ugyanis ekkor nem éri annyi hirtelen hő a péksüteményt, mintha magas fokozaton mikróznánk. Ezzel a módszerrel puha és száraz lesz a zsemle, kifli, de a külső ropogósságról le kell mondanunk. Érdemes tehát kombinálni a kettőt: rövid ideig olvasztani, hogy belül puha legyen, majd egy-két percet grillezni a ropogósságért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több trükk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek