Az Amerikai Táplálkozási Társaság sikeresen kidolgozott egy lisztkeveréket, amiből olyan kenyeret lehet sütni, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, valamint csökkenti a vércukorszintet – írja a Magyar Mezőgazdaság oldala.
A vércukorszint csökkentésével pedig minimalizálható az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A kifejezetten erre a célra kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul
Az összetevők között megtalálható a csicseriborsó, a lencse és a bab, amik fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. A kenyeret természetesen kísérletnek is alávetették, amiben a résztvevőknek 30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett fogyasztaniuk. A csicseriborsót tartalmazó kenyér a szokásosnál hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosított. Később cukorbetegségben szenvedő embereket is bevontak a kutatásba.
A kutatók megállapították, hogy a 30 százalékban csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.
Sőt, hasonló csökkenés volt tapasztalható 60 százalékos liszt esetében is. A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben. A teljes kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.
Ezek a hírek is érdekelhetnek: