Csokis, mogyoróvajas, aszalt gyümölcsös, linzer: a kekszek mindenféle méretben, alakban és ízesítésben készülhetnek, és érdekes módon nem mindegy, hogy a sütőben milyen anyag kerül alájuk. Más hatást érhetünk el egy csupasz tepsivel, alufóliával vagy szilikonból készült sütőpapírral. Nézzük, melyik keksznek melyik bélelés a legjobb barátja.
Csupasz tepsi
A logikával szembemenve, nem minden csupasz tepsibe ragad bele a sütemény. A kekszek különösen strapabíróak, egy jó minőségű tepsiben nem kell amiatt aggódnunk, hogy benne marad a sütőedényben az édesség.
Sőt, a közvetlen érintkezés a forró fémmel csak jót tesz egyes kekszeknek: alaposabban karamellizálódnak, ropogósabb lesz az aljuk.
Persze a módszer csak akkor működik, ha a tepsink nem elkopott, nagyon megégett, ebben az esetben ugyanis biztosan beleragad majd a sütemény. A tapadásmentes alumínium tepsi a legjobb választás, ha ezt a módszert alkalmaznánk.
A kekszek közül a következőknek tesz jót a csupasz tepsi: csokidarabos keksz, zabkeksz.
Sütőpapír
Talán az összes módszer közül a sütőpapír viszi a pálmát: nem kell takarítani utána, és könnyen kiemelhetjük a süteményeket a tepsiből. Azonban nem mindenben nyerő a papír: az enyhe szigetelés némileg gátolja a pirulást, amitől bizonyos kekszek alulsültek maradhatnak.
Olyan esetben használjunk sütőpapírt, ha vékonyabb, gyengédebb kekszeket sütünk. Ezeket megóvja a forró tepsi erős hőjétől, mégis marad hely a pirulásnak, karamellizálódásnak. Csokoládés sütik esetében kifejezetten ajánlott a papír, mert nem hagyja, hogy megégjen a tésztában a kakaó.
Alufólia
Talán kevésszer használjuk a fóliát sütésre, pedig nagyon sok lehetőség rejlik benne. Ötvözi ugyanis a sütőpapír és a csupasz tepsi előnyeit: könnyű utána eltakarítani, mégis átengedi a hő nagy részét, így a süteményeink alja jobban pirul majd, ropogósabb lesz.
Az egyedüli nagy hátrány a fólia esetében, hogy ez a legkevésbé fenntartható választás. A koszos alufóliát nem lehet újrahasznosítani, és nem is bomlik le. Ezért, ha tehetjük, kerüljük.
Szilikon sütőpapír
Bizonyos szempontból a legelőnyösebb, egy másikból azonban kevésbé: a szilikonból készült sütőpapír egy megosztó konyhai téma. Mivel elég vastag, kevés hőt enged át, ami lelassíthatja a kekszek aljának sülését, és ettől akár meg is éghet a tetejük.
Ezzel szemben azonban muszáj elismernünk, hogy újrahasználhatóság miatt a szilikon a leginkább fenntartható választás. Ha épp nem egy nagyon kényes süteményt sütünk, használjunk minél többször szilikont, hogy ezzel is csökkentsük a hulladéktermelésünket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Süss tökéletes süteményeket ezekkel a tippekkel: