Sütőpapír, szilikon, fólia – nem mindegy, mit teszel a kekszek alá

Ha kekszet sütünk, nemcsak az ízesítés és a forma terén adott rengeteg lehetőség, de a tepsi kibélelésére is több módszert használhatunk. De melyik süteményhez melyik módszer a legjobb?

Csokis, mogyoróvajas, aszalt gyümölcsös, linzer: a kekszek mindenféle méretben, alakban és ízesítésben készülhetnek, és érdekes módon nem mindegy, hogy a sütőben milyen anyag kerül alájuk. Más hatást érhetünk el egy csupasz tepsivel, alufóliával vagy szilikonból készült sütőpapírral. Nézzük, melyik keksznek melyik bélelés a legjobb barátja.

Sütőpapír, szilikon, fólia – nem mindegy, mit teszel a kekszek alá

Csupasz tepsi

A logikával szembemenve, nem minden csupasz tepsibe ragad bele a sütemény. A kekszek különösen strapabíróak, egy jó minőségű tepsiben nem kell amiatt aggódnunk, hogy benne marad a sütőedényben az édesség.

Sőt, a közvetlen érintkezés a forró fémmel csak jót tesz egyes kekszeknek: alaposabban karamellizálódnak, ropogósabb lesz az aljuk.

Persze a módszer csak akkor működik, ha a tepsink nem elkopott, nagyon megégett, ebben az esetben ugyanis biztosan beleragad majd a sütemény. A tapadásmentes alumínium tepsi a legjobb választás, ha ezt a módszert alkalmaznánk.

A kekszek közül a következőknek tesz jót a csupasz tepsi: csokidarabos keksz, zabkeksz.

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Sütőpapír

Talán az összes módszer közül a sütőpapír viszi a pálmát: nem kell takarítani utána, és könnyen kiemelhetjük a süteményeket a tepsiből. Azonban nem mindenben nyerő a papír: az enyhe szigetelés némileg gátolja a pirulást, amitől bizonyos kekszek alulsültek maradhatnak.

Olyan esetben használjunk sütőpapírt, ha vékonyabb, gyengédebb kekszeket sütünk. Ezeket megóvja a forró tepsi erős hőjétől, mégis marad hely a pirulásnak, karamellizálódásnak. Csokoládés sütik esetében kifejezetten ajánlott a papír, mert nem hagyja, hogy megégjen a tésztában a kakaó.

Alufólia

Talán kevésszer használjuk a fóliát sütésre, pedig nagyon sok lehetőség rejlik benne. Ötvözi ugyanis a sütőpapír és a csupasz tepsi előnyeit: könnyű utána eltakarítani, mégis átengedi a hő nagy részét, így a süteményeink alja jobban pirul majd, ropogósabb lesz.

Az egyedüli nagy hátrány a fólia esetében, hogy ez a legkevésbé fenntartható választás. A koszos alufóliát nem lehet újrahasznosítani, és nem is bomlik le. Ezért, ha tehetjük, kerüljük.

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Szilikon sütőpapír

Bizonyos szempontból a legelőnyösebb, egy másikból azonban kevésbé: a szilikonból készült sütőpapír egy megosztó konyhai téma. Mivel elég vastag, kevés hőt enged át, ami lelassíthatja a kekszek aljának sülését, és ettől akár meg is éghet a tetejük.

Ezzel szemben azonban muszáj elismernünk, hogy újrahasználhatóság miatt a szilikon a leginkább fenntartható választás. Ha épp nem egy nagyon kényes süteményt sütünk, használjunk minél többször szilikont, hogy ezzel is csökkentsük a hulladéktermelésünket.

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Süss tökéletes süteményeket ezekkel a tippekkel:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...