Hazai profik tavaszi kedvencei: alapanyagok, amiket a legjobban vártak

Végre kijöttünk a télből és a szürkeségből, úgyhogy jönnek a legjobb, legfrissebb alapanyagok, színek, illatok, amiket mind nagyon vártunk már - de mivel indítják a profik a tavaszi kínálatukat?

Alapanyagok szempontjából a séfeknek és a cukrászoknak a tavasz igazi zsongást hoz (na jó, nekik IS), végre a legfrissebb, legszínesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel dolgozhatnak, úgyhogy ilyenkor tobzódnak a jobbnál jobb ötletekben. Szász Kingát, Garai Ádámot, Kolonics Zoltánt és Rosenstein Róbertet kérdeztük, mivel indítják a szezont.

Szász Kinga, a Chouchou alapító cukrásza sok újdonságot tervez a pultjába, és ráadásul nemcsak a tavaszi, hanem már a nyári ízeken is agyal, plusz anyák napjára is egy különleges desszerttel készül.

“Hogy mit vártam a legjobban? A tavaszt, de azt nagyon! Szóval a friss zöldeket, fűszereket és gyümölcsöket, ilyenkor az üde, friss, virágosabb, citrusosabb ízekre törekszünk, és leváltjuk a picit nehezebb, teltebb, csokoládésabb vonalunkat. A klasszikus tavaszi/nyári desszertjeink mellett, mint a citrom tarte, a mille feuille, vagy gyümölcsös tarte, most négy, teljesen új desszerttel készülünk.

Elsőként az ananász, cukkini, tökmag, ánizs mousse került a pultba, most érkezik anyák napjára az eper és zöld wulong (oolong) tea párosításunk, ami ennek a csodálatos teának köszönhetően igazi üde, virágos, nagyon könnyű epres desszert lett. Bár nem tavaszi, de nagyon várjuk a sárgabarack-kakukkfű párost, illetve a glutén- és cukormentes vonalon a feketeribizli-tonkabab is visszatér a pultba, mindkettő könnyű tejcsokoládé mousse-ba rejtve" - mesélte Kinga.

Rosenstein Róbertnél a spárga az egyik legnagyobb kedvenc, lehet fehér vagy zöld, náluk minden évben emblematikus szereplője a táblás ajánlataiknak. Most is a kínálatban van, csak annyi a különbség, hogy most dobozban tálalják, de itt azért nem merül ki a dolog: “a másik nagy kedvenc a tavaszi friss tök, apu épp most hozott egy gyönyörű adagot, bár az titok, hogy honnan. Kapormártással isteni, de egyébként a zsenge karalábé is szerepel most nálunk - borjúval vagy mangalicával töltve, egy fehérboros, tejfölös, picit kapros mártással. Bár még nem indult be a szezonja, de Timi a rebarbarát szokta várni ilyenkor, abból is szuper pitéket süt.”

Epres panna cotta tart

A párom nagy kedvence, bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Ráadásul nyáron sütés nélkül, kakaós vagy zabkeksz-alappal is nagyon finom.

A rebarbara Kolonics Zoltánnál (a Málna the Pastry Shop alapító cukrásza) is szerepel a listán, de ő egy másik illatos alapanyagot is tervez a pultjába:

Nagyon készülünk a tavaszi szezonra, az egyik desszertünkhöz épp a finom, friss, magyar epret várjuk, ami remélhetőleg májusban már itt lesz, és az isteni jázmint Görögországból. Aztán ott van még a rebarbara is, ehhez egy jó kis vajas tésztás, sült rebarbarás tarte-ot tudok elképzelni, de persze eperrel és málnával is jó párosítás.

Garai Ádám, aki már két éve Japánban, a Tokachi Hills Farmon lévő Víz étterem séfje, vegyesen mesélt az itthoni és a japán kedvenceiről - neki nagy szerencséje, hogy a Farm saját kertjében termett alapanyagokra is építheti az étlapját.

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Tavaszi spárgás tart

Imádjuk ezt az időszakot, megújul a természet, jönnek a friss alapanyagok, ami minket ugye mindig lázban tart. Legnagyobb sajnálatunkra a spárgának pár hét alatt lecseng a szezonja, és ...

"Én a legjobban a medvehagymát várom, itt egy picit később érkezik, mint otthon - mondjuk ahogy terem, három nap alatt meg is telek vele, de szeretem, mert bármit lehet belőle készíteni a levestől kezdve a sorbet-kon át, tényleg bármit. Nem igazán tavaszi, de a rebarbarát is nagyon várom, de itt a kertünkben nem terem sok, nagyjából két napi szervizre elég, aztán néhány hétre rá ugyanennyi kinő, és elképesztően jó ízű. De ami nekem az igazi tavaszt jelenti, az a zöldborsó és a karalábé, nincs is jobb ezeknek az illatánál. Gyümölcs nem sok terem nálunk, de van a kertben ume (japán kajszi), aminek a felhasználása nem mozog nagyon széles skálán, de az egyik kolléganőm tavaly szörpöt főzött belőle. Ja, és persze a rengeteg friss zöldfűszert is várom, például van kétféle kakukkfű és sok-sok turbolya a kertben"- mondta Ádám.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több izgalmas alapanyagról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...