Mindenki imádja az epret, de ezeket a dolgokat kevesen tudják róla – pedig érdemes

A piros, édeskés gyümölcsnek szinte senki nem tud ellenállni, ami nem csak eszméletlen finom, de rengeteg jótékony hatása is van!

Egyre több hipermarketben és zöldségesnél kezd egész évben elérhető áruvá válni az eper, bár igaz, ezek a gyümölcsök még nem a szezonális, hazai termesztésű gyümölcsök közül valók (mi mindig azt javasoljuk, hogy lehetőleg az évszaknak és szezonnak megfelelő, hazai alapanyagokat részesítsük előnyben). Ennek ellenére, mégis sokan pakolják be a kosarukba az epret, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szívesen majszolják. Fogyaszthatjuk magában, feldobhatjuk a reggelinket vele, illetve készíthetünk belőle süteményt is. Azon kívül, hogy az eper roppant ízletes, rengeteg egyéb pozitív tulajdonsággal is bír, ráadásul a magyar eperre sem kell már sokat várnunk!

Az eper nem csak finom, de nagyon egészséges is

Tápértéke

10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 gramm. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, például korpás keksszel, uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.

Jótékony hatásai

Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha lehetőségünk adódik rá. Egy tál (körülbelül 30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk.

Duplacsokis-epres muffin

Fél óra alatt elkészíthető, de a következő fél órát már aligha éli túl ez az eperrel és csokidarabokkal töltött muffin! Ha mégis, akkor valószínűleg egyedül próbáltad megenni ...

Támogatja a szem egészségét

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin továbbá fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Mentás epres avokádósaláta

A nyári hőségben egy finom salátát - legyen az zöldség vagy gyümölcs szívesebben fogyasztok, akár egész nap is. Kedvenc gyümölcsöm az eper minden formában. Ez a mentás epres saláta ...

Segít legyőzni a rossz koleszterint

Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát, ezáltal a szívbetegségek kialakulását. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.

Epres sajttorta-lasagne

A sajttorta a világ egyik legjobb sütije. Elronthatatlan és nagyon sokféleképpen variálható. Mutatunk egy epres verziót, melynek a sajttorta-lasagne nevet adtuk. Méghozzá azért mert egy ...

Duplán epres tiramisu

Kakaószórást nem igényel, sőt nem is illene hozzá, így marad teljesen epres és habos. A krém kellemesen fanyar lesz a citromhéjtól és kevéssé édeskés. Még azok a gyerekek is ...

Csökkenti a vérnyomást

Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást. Az eper az egyik legszívbarátabb gyümölcs, így érdemes sokat fogyasztani belőle, amikor idehaza szezonja van (április végétől egészen júliusig tart).

Epres joghurthab

Valódi nosztalgia, mert állagra és ízre is pont olyan, mint amit anno kapni lehetett. Én az epreset szerettem a legjobban, úgyhogy ezt készítettem el.

Epres muffin liszt és cukor nélkül

Szüleimtől kaptam egy nagy tál (üvegházi) epret. Ment már pár adag zabkásába, de még mindig maradt egy kicsi. Végül nagyim fagyasztott szamócájával kombinálva sütöttem ezt a liszt- ...

Sok rostot tartalmaz

Az eper adagonként 2 gramm rosttal látja el szervezetünket, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több gyümölcsöt:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...