Egyre több hipermarketben és zöldségesnél kezd egész évben elérhető áruvá válni az eper, bár igaz, ezek a gyümölcsök még nem a szezonális, hazai termesztésű gyümölcsök közül valók (mi mindig azt javasoljuk, hogy lehetőleg az évszaknak és szezonnak megfelelő, hazai alapanyagokat részesítsük előnyben). Ennek ellenére, mégis sokan pakolják be a kosarukba az epret, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szívesen majszolják. Fogyaszthatjuk magában, feldobhatjuk a reggelinket vele, illetve készíthetünk belőle süteményt is. Azon kívül, hogy az eper roppant ízletes, rengeteg egyéb pozitív tulajdonsággal is bír, ráadásul a magyar eperre sem kell már sokat várnunk!
Tápértéke
10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 gramm. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, például korpás keksszel, uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.
Jótékony hatásai
Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha lehetőségünk adódik rá. Egy tál (körülbelül 30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk.
Támogatja a szem egészségét
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin továbbá fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.
Segít legyőzni a rossz koleszterint
Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát, ezáltal a szívbetegségek kialakulását. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.
Csökkenti a vérnyomást
Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást. Az eper az egyik legszívbarátabb gyümölcs, így érdemes sokat fogyasztani belőle, amikor idehaza szezonja van (április végétől egészen júliusig tart).
Sok rostot tartalmaz
Az eper adagonként 2 gramm rosttal látja el szervezetünket, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több gyümölcsöt: