A piros, édeskés gyümölcsnek szinte senki nem tud ellenállni, ami nem csak eszméletlen finom, de rengeteg jótékony hatása is van!
Egyre több hipermarketben és zöldségesnél kezd egész évben elérhető áruvá válni az eper, bár igaz, ezek a gyümölcsök még nem a szezonális, hazai termesztésű gyümölcsök közül valók (mi mindig azt javasoljuk, hogy lehetőleg az évszaknak és szezonnak megfelelő, hazai alapanyagokat részesítsük előnyben). Ennek ellenére, mégis sokan pakolják be a kosarukba az epret, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szívesen majszolják. Fogyaszthatjuk magában, feldobhatjuk a reggelinket vele, illetve készíthetünk belőle süteményt is. Azon kívül, hogy azeper roppant ízletes, rengeteg egyéb pozitív tulajdonsággal is bír, ráadásul a magyar eperre sem kell már sokat várnunk!
Az eper nem csak finom, de nagyon egészséges is
Tápértéke
10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 gramm. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, például korpás keksszel, uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.
Könnyű elkészíteni, és még finom is! Egy nyári nap tökéletes megkoronázása, büntetlenül lehet enni, hiszen még lisztet sem tartalmaz. Ki tudna ellenállni ennek az epres csábításnak? ...
Gyors reggeli, amit idény és igény szerint variálhatunk.
Jótékony hatásai
Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha lehetőségünk adódik rá. Egy tál (körülbelül 30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk.
Így nyűgözzük le a vasárnap délután váratlanul betoppanó barátokat! Ehhez a desszerthez elég negyed órára eltűnni a konyhában... Persze ehhez az kell, hogy legyen a mélyhűtőben ...
Fél óra alatt elkészíthető, de a következő fél órát már aligha éli túl ez az eperrel és csokidarabokkal töltött muffin!
Ha mégis, akkor valószínűleg egyedül próbáltad megenni ...
A tiramisunak nem vagyok nagy rajongója, na de ezt az epreset bármikor enném!
Támogatja a szem egészségét
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin továbbá fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.
A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...
A nyári hőségben egy finom salátát - legyen az zöldség vagy gyümölcs szívesebben fogyasztok, akár egész nap is. Kedvenc gyümölcsöm az eper minden formában. Ez a mentás epres saláta ...
Segít legyőzni a rossz koleszterint
Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát, ezáltal a szívbetegségek kialakulását. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.
Nagyon finom és gyorsan összerakható desszert sütés nélkül. Én teljes kiőrlésű kekszből csináltam, de bármelyik fajta jó hozzá. Érdemes a mascarponét kivenni a hűtőből ...
A sajttorta a világ egyik legjobb sütije. Elronthatatlan és nagyon sokféleképpen variálható. Mutatunk egy epres verziót, melynek a sajttorta-lasagne nevet adtuk. Méghozzá azért mert egy ...
Kakaószórást nem igényel, sőt nem is illene hozzá, így marad teljesen epres és habos. A krém kellemesen fanyar lesz a citromhéjtól és kevéssé édeskés. Még azok a gyerekek is ...
Csökkenti a vérnyomást
Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást. Az eper az egyik legszívbarátabb gyümölcs, így érdemes sokat fogyasztani belőle, amikor idehaza szezonja van (április végétől egészen júliusig tart).
Szüleimtől kaptam egy nagy tál (üvegházi) epret. Ment már pár adag zabkásába, de még mindig maradt egy kicsi. Végül nagyim fagyasztott szamócájával kombinálva sütöttem ezt a liszt- ...
Az eper adagonként 2 gramm rosttal látja el szervezetünket, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel.
Kényeztessük magunkat vasárnap reggel egy szuperegészséges, epres amerikai palacsintával!
Hogy mit tud ez a palacsinta? Koleszterinszegény (csak tojásfehérjéből), alacsony ...
A Hemofília világnapja alkalmából osztom meg a család kedvenc sajttorta receptjét.
Ugyan színezéket nem tettem bele, de a friss eper képviseli a piros színt.
Nagyon jó desszert ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
Legyen szó húslevesről, fasírtról vagy pörköltről, a petrezselyem bármelyikben helyet kaphat, ahogy sok más magyaros fogásban is. Mégis aligha vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a zöld levélkék valódi szuperélelmiszernek számítanak.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...