Nem a legdrágább kávégép a legjobb – 90 terméket teszteltek

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztje a kávéfőzők kategóriájában zajlott, ahol vakteszt során 90 kávégépet vizsgáltak meg. Fény derült a legjobb termékekre is.

90 kávégépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a döntés során a főbb szempontokat a minőség, a működés, a használhatóság és az energiafogyasztás jelentették.

Ha kávéról van szó, mindenki másra esküszik. Megvan róla a véleményünk, hogyan lehet a legfinomabbat elkészíteni, hogy a presszó, a hosszúkávé vagy a tejhabos kapucsínó áll-e mindenek felett. Ez nyilván teljesen szubjektív és mindenki a saját szája íze szerint készítheti magának a tökéletes adagot. Ami viszont teljesen objektív, az a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje kávéfőzők termékkategóriában, amely egészen pontosan megmutatja nekünk, hogy melyik kávéfőzőnek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége. Rengeteg termék van manapság a boltokban, ezért nem egyszerű elsőre eldönteni, melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb.

Nem a legdrágább kávégép a legjobb – 90 terméket teszteltek

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjében 90 kávéfőzőről tájékozódhatunk. Manuális - vagyis őrölt kávéval működő -, automata – vagyis beépített darálóval rendelkező – , és kapszulás gépeket is vizsgáltak. Laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt tesztelték a következőket:

Eszpresszó minősége

A lefőzött kávé minőségét egy 10 főből álló, képzett kóstolócsoport vizsgálta egy vakteszt keretein belül. Értékelték a krémszín intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, ízegyensúlyt és a kávé állagát is.

Működés

Megmérték, hogy az egyes gépek milyen gyorsan készítenek el egy-egy adag kávét, illetve, hogy annak megfelelő-e a hőmérséklete. Az eszpresszó ideális hőmérséklete ugyanis 67°C (+/- 3) fok. A termékek tejhabosító funkcióját is tesztelték: hogy mennyire nőtt meg a hab, milyen hőmérsékletű, és mi a folyadékrész mennyisége 5 perc pihentetés után. Amelyik készülék egyszerre két csésze kávét is tud készíteni, ott tesztelték, hogy a két eszpresszó hőmérséklete és mennyisége eltér-e egymástól.

Használhatóság

Mivel egy kávéfőzőt a legtöbben napi szinten használnak, fontos, hogy mennyire jól illeszkedik a kezelése a napi rutinba. Éppen ezért utánajártak annak is, melyiknek mennyire felhasználóbarát a használati utasítása, milyen könnyen lehet vele elkészíteni egy kávét tejhabbal, illetve tejhab nélkül, mennyire zajosak vagy hogy mennyire könnyen tisztíthatóak, vízkőmentesíthetőek.

Energiafogyasztás

Ezekből a mérésekből kiderült, hogy a készülékek mennyi energiát használnak a felmelegedéshez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez, illetve készenléti állapotban.

Mit mutat a teszteredmény?

A tesztelt termékek átlagára 15 600 Ft és 814 000 Ft között mozog. Ezek közül a legdrágább Sage Oracle Touch összesítésben 69%-os eredményt ért el, a legolcsóbb Bosch TAS1402 Tassimo Vivy 2 esetében ez az érték 68%. Nem érdemes tehát sem márka, sem ár alapján választanunk, mert lehet, hogy hiába hagyjuk ott egy használt autó árát a boltban, ez nem garancia, hogy jobb minőségű kávét kortyolgathatunk majd. Főleg, hogy a két említett termék például közel azonos minőségű eszpresszót készített. Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen egyéb szempontok fontosak még számunkra. Például melyik energiahatékonyabb, hiszen hosszútávon ez jelentős költségeket jelenthet, vagy melyiket egyszerűbb kezelni, tekintve, hogy a kávéfőzés viszonylag gyakori tevékenység, nem mindegy, mennyi macerával jár.

A teljes mezőnyből 57 termék kapott legalább 4 pontot a maximálisan lehetséges 5-ből az elkészült eszpresszó minőségére.

Az összesítésben a legjobb, 80% felett végzett kávéfőzők között megtalálhatjuk a Sage, Jura, DeLonghi, Krups, Melitta, Siemens, Philips és Miele márka egyes termékeit is.

Ahogy az általában lenni szokott, ezek közül több márka más kávéfőzője pedig a lista másik, kevésbé előnyös részén végzett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes alaposan utánajárni a termékjellemzőknek, nem csupán márka alapján választani.

Ráadásul az egyes termékek adatlapjain a teszteredményeken túl most részletes információkat találunk az adott kávéfőző előnyeiről és hátrányairól. Például, hogy csöpög-e csészén kívülre a kávé, moshatóak-e mosogatógépben az alkatrészei, könnyen kezelhető-e a víztartálya és még rengeteg apró részlet kiderül a teszteredményekből.

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.


Ezek a tesztek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...