Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

Nem biztos, hogy eddig jól készítetted el a kávéd, de most segítünk, mely formában a legegészségesebb fogyasztani.

Kis túlzással, de ahány ember, annyi kávéfogyasztási szokás: hideg tejjel, meleg tejjel, jó habosan, cukorral, cukor nélkül vagy szimplán feketén. A lehetőségek tárházát még hosszan sorolhatnánk. De melyik a legegészségesebb módja a kávéfogyasztásnak? Nos, annak, aki cukor nélkül, feketén issza a főzött kávéját van egy remek hírünk: ő választott jól!

Akik cukorral, tejjel kísérve fogyasztják azok egészségtelenebb módon isszák a kávéjukat.

Így a legegészségesebb fogyasztani a kávét

A tejjel ugyanis sok zsírt és kalóriát viszünk be, utóbbi a cukor esetében is igaz, ezért érdemes helyette vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni innivalónkat, tejből pedig sovány változatot, esetleg növényi tejet öntsünk a kávénkba.

Tipp: A hozzáadott vitaminokat tartalmazó kávét is érdemes kerülni. A kávé vízhajtó hatása miatt ezek hamarabb távoznak szervezetedből, mint hogy fel tudnának szívódni.

Az antioxidáns-tartalom szempontjából az enyhe pörkölésű kávé a legegészségesebb: az enyhén pörkölt robusta kávéban van a legtöbb antioxidáns, amelyet szorosan követ az enyhe, illetve a közepes pörkölésű arabica kávé. És ha már itt tartunk: a kávéval kapcsolatban rengeteg a tévhit, az egyik legnagyobb, hogy egekbe emeli a vérnyomást.

Régi tévhit, akinek magas a vérnyomása, az egyáltalán nem ihatna feketét. Ezzel szemben megállapították, hogy jól beállított vérnyomás mellett – akárcsak a várandósok – mértékletesen ugyan, de hódolhatnak a kávézás szenvedélyének: napi 1 csésze senkinek sem árt. Egyedül a koffeinre érzékeny személyeknél jelentkezik a kávéfogyasztást követően egy enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés, ugyanakkor a legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok szerint nem bizonyítható – nem szélsőséges mértékű kávémennyiség fogyasztása mellett – a kávé vérnyomást fokozó hatása. Ez a hatás csak azoknál figyelhető meg, akik korábban még sosem ittak koffeintartalmú italokat, így a fiatalok, vagy akik nagy mennyiségű kávét fogyasztanak el.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több kávé:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...