6 kávé, 6 ország: ilyen izgalmasan isszák mások a feketét

Számos csodálatos és különböző nép él a világon, de más is összeköt minket azon kívül is, hogy emberek vagyunk – ez pedig a kávé szeretete.

A kávé fogyasztása mindenhol ismert szokás, de néha furcsának tűnhet, hogy a világ egyes helyein hogyan és milyen összetevőkkel készül a kis fekete. Az igazság az, hogy bizonyos kultúrákban a kávé fogyasztását nagyon szigorú irányelvek szabályozzák, hiszen ezek a rituálék közösség- és kapcsolatteremtő erővel bírnak.

6 izgalmas kávéval a világ körül

Törökország

Egy csészényi vízhez egy teáskanál kávét (ha pedig édesen isszák, akkor ugyanennyi cukrot is) tesznek: így kezdődik a török kávé. Addig melegítik egy hosszú nyelű, sárgaréz dzsezvában, amíg habos nem lesz a teteje.

Ekkor körülbelül a harmadát előre kitöltik a csészébe, a maradékot pedig tovább főzik egészen addig, amíg bugyborékolni nem kezd, majd zaccal együtt a többire csurgatják. Török csemegével és kardamommagokkal szolgálják fel.

Az arab világ

A megfelelő kávébabokat kiválasztva egy serpenyőben enyhén megpirítanak, és mozsárban megőrölnek minden szemet.

Megfőzik egy nagy rézedényben, majd kitöltik egy kisebb kávéskannába, onnan pedig a Dallah or al-Malqamah nevű csészékbe, és datolyával szolgálják fel.

Kávés-diós csodasüti

Az ünnepekre hangolódva egy szuper vendégváró süteményt készítettünk. Ráfoghatjuk, hogy kicsit megúszós lett, de ígérjük nektek, hogy úgy fogjuk prezentálni, hogy attól eldobja az ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Fullos kávés pohárkrém

Ebbe a luxus pohárdesszertbe mindent belepakoltunk, ami egy jó kávézás sajátja: finom erős feketekávét, egy adag étcsokoládét, némi cantuccinit, és egy kevés amarettót - utóbbit ...

Régebben, vendégfogadások alkalmával a nomád sejkek megtiszteltetésként átadták látogatóiknak a kávébab őrlésének feladatát. A különféle fűszereket és gyógynövényeket tálcán szolgálták fel, a vendég pedig tetszése szerint kiválaszthatta, és ízesíthette velük a kávébabot.

Etiópia

A Jebena buna egy hagyományos kávéceremónia, ami akár három órán keresztül is eltart. A nők népviseletbe öltözve, arab módra megpörkölik a kávét, majd egy jebena nevű agyagcsészében, közvetlenül a forró szénben főzik meg. Cukor helyett sóval vagy vajjal ízesítik, és pattogatott kukoricával szervírozzák.

Franciaország

A franciák felismerték, hogy a forrásban lévő víz tönkreteszi a kávé tökéletes aromáját, ezért kávézási szokásaikat úgy alakították át, hogy a folyadék csak a tűzről levéve találkozzon az őrölt babszemekkel.

Ennek szellemében találták fel a french press nevű kávéfőzőt, amiben egy fémkoronggal nyomhatjuk le az őrölt kávészemeket a forró vízbe, zaccmentes végeredményt kapva.

Görögország

A dél-európai ország négyszáz éven át állt az Oszmán Birodalom megszállása alatt – nem is csoda, hogy a görögök „görög”, a törökök pedig „török” kávénak nevezik a fekete energiabombát.

Ázsiai társához hasonlóan a mediterrán országban is főzés közben édesítik az ibrikben készülő kávét, amit négyféleképpen lehet kérni: cukor nélkül, egy cukorral, édesen és nagyon édesen. Az másik népszerű ital, az instant kávéból, tejből és jégből készült jeges frappé különösen a forró nyári hónapok alatt élvez rivaldafényt.

Vietnami tojásos kávé

Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé! Az egyik legnagyobb kedvencünk volt Vietnamban, amit nem nagy kunszt összedobni. Ha van vietnami kávéfőzőnk, akkor úgy az ...

Ír kávé

Ezzel az isteni ír kávéval könnyedén változatosságot csempészhetünk a reggeli vagy délutáni kávézásba. Az ital alkoholtartalma miatt azonban inkább csak lustálkodós hétvégékre ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Finnország

A skandináv kávé, a kaffeost egyszerű, csepegtetős, filteres kávéfőzőben készül. Az így kapott feketét egy speciális szárított sajtra öntik, ami szivacsként magába szívja. Krémes, tiramisuízű végeredményt kapnak, amit nyírfából faragott bögréből fogyasztanak el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nagyvilág ízei, otthon is:

Cikkünk forrásai voltak

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...