A legtöbben a teájuk vagy kávéjuk édesítésére fehér cukrot használnak, pedig rengeteg más, sokszor érdekesebb ízélményt adó lehetőség létezik. Nyilván nem kell bemutatnunk egyiket sem külön-külön – biztos, hogy hallottál már róluk – , de lehetséges, hogy eddig nem gondoltál arra, hogy akár forró italodat is megédesítheted velük. Megéri néha váltogatni őket! Lássuk a versenyzőket:
Méz
Persze ez nem akkora újdonság, hiszen például a melange-ba is méz kerül. Azonban lehetséges, hogy arra eddig nem gondoltál, hogy ne az egyszerű vegyes virágmézet tedd a kávédba. Ha intenzívebb ízélményre vágysz, akkor válaszd a repcemézet, ha inkább valami lágyabbra, akkor mehet az akácból készült verzió, ha pedig egy kicsit mentás ízt szeretnél elérni, akkor egy kis hársat csöppents bele.
Melasz
A melasz sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Igazából nagyon hasonló állagra és ízre is, mint a méz, így jó alternatíva lehet azoknak, akik vegánok, és nem fogyasztanak mézet.
Sztívia
Ha fogyókúrázol, vagy egészségesebben szeretnél élni, el kell gondolkodnod a kristálycukor helyettesítésén is. Ha szeretnél természetes eredetű édesítőt használni, akkor a sztívia az egyik legjobb alternatíva lehet. Egy dologra mindenképpen figyelj: a sztívialevélből nyert kivonat minimum kétszázszor édesebb, mint a fehér cukor. Szóval csak csínján vele!
Gyümölcscukor
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle, ezáltal csökkenthető az energiabevitel is. Különben is ez az az anyag, ami a leginkább hasonlít a cukorra, mindenféle szempontból.
Juharszirup
Bizony, nemcsak a reggeli palacsintádon mutat nagyon jól, de a kávédnak és a teádnak is izgalmas ízt adhat, bár kalóriát tekintve nem vagy beljebb, tény. Mivel ennek ugyanúgy folyékony az állaga, így simán használhatod akár jeges italokba is, könnyebben feloldódik.
Még több cikk, hogy leszokj a cukorról: