Vajon káros az egészségre a rozsdás serpenyő használata?

Nemcsak arra adunk választ, hogy káros-e a rozsdás öntöttvas serpenyő használata, hanem arra is, hogy miként lehet orvosolni a bosszantó jelenséget.

Az öntöttvas serpenyők a konyhák igáslovai, amelyek kiváló minőségűek és viszonylag megfizethetőek. Használhatjuk őket a tűzhelyen, a sütőben vagy akár a grillen is. Ha pedig vigyázunk rájuk, akkor egy életen át is kitarthatnak. Ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Ilyen például a rettegett rozsdaréteg, amely az egyik leggyakoribb öntöttvas probléma. De vajon ez csak esztétikai gond, vagy komoly egészségügyi problémát is okozhat?

Vajon káros az egészségre a rozsdás serpenyő használata?

Mitől lesz rozsdás az öntöttvas serpenyő?

Először is teljesen normális, hogy az öntöttvas serpenyő megrozsdásodik, hiszen egy természetesen porózus anyagról beszélünk, amelyen víz és oxigén hatására rozsda képződik. Ez annyit tesz, hogyha a serpenyőt huzamosabb ideig víznek tesszük ki, akkor gyorsan csúnya narancssárga rozsdás réteg keletkezhet a felületén.

Nem káros az egészségre, de tönkreteszi az étel ízét

A szakértők szerint a rozsda semmiképpen sem való az emberi szervezetbe, ennek ellenére nem valószínű, hogy egy rozsdás öntöttvas serpenyő rossz hatással lenne az egészségünkre.

Bár a rozsdás öntöttvas nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát, mégsem ajánlott rajta főzni.

Ha ugyanis ilyen serpenyőn főzünk, akkor fennáll annak az esélye, hogy a rozsda egy része az ételünkbe kerül, amitől kellemetlen fémes ízű lehet a fogás. Ráadásul a rozsda szinte ellehetetleníti a serpenyő használatát, mivel az eszköz elveszíti egyik legfontosabb tulajdonságát: tapadásmentességét.

Így tudsz megszabadulni a rozsdától

Szerencsére a rozsdás serpenyő még megmenthető, legalábbis abban az esetben, ha a rozsda nem ette meg az egészet.

Mutatjuk, hogy miként tudod újjávarázsolni!

  1. Először is mosogatószer és acélgyapot segítségével addig dörzsöljük a serpenyőt, amíg az összes rozsda el nem tűnik róla.
  2. Öblítsük le a serpenyőt meleg vízzel, és szükség esetén ismételjük meg az első lépést.
  3. Ezután töröljük teljesen szárazra a serpenyőt.
  4. Tegyünk egy kevés olajat a serpenyőbe, és kenjük szét alaposan rajta. De ne használjunk túl sok olajat!
  5. Ezután helyezzük a serpenyőt fejjel lefelé a sütő alsó rácsára, és „süssük" 200 fokon legalább egy órán keresztül.
  6. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk fokozatosan lehűlni a serpenyőt. A felületén kialakult réteg ezentúl megvédi majd a rozsdásodástól!

Te próbáltad már ezt a trükköt?

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...