Az öntöttvas serpenyők a konyhák igáslovai, amelyek kiváló minőségűek és viszonylag megfizethetőek. Használhatjuk őket a tűzhelyen, a sütőben vagy akár a grillen is. Ha pedig vigyázunk rájuk, akkor egy életen át is kitarthatnak. Ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Ilyen például a rettegett rozsdaréteg, amely az egyik leggyakoribb öntöttvas probléma. De vajon ez csak esztétikai gond, vagy komoly egészségügyi problémát is okozhat?
Mitől lesz rozsdás az öntöttvas serpenyő?
Először is teljesen normális, hogy az öntöttvas serpenyő megrozsdásodik, hiszen egy természetesen porózus anyagról beszélünk, amelyen víz és oxigén hatására rozsda képződik. Ez annyit tesz, hogyha a serpenyőt huzamosabb ideig víznek tesszük ki, akkor gyorsan csúnya narancssárga rozsdás réteg keletkezhet a felületén.
Nem káros az egészségre, de tönkreteszi az étel ízét
A szakértők szerint a rozsda semmiképpen sem való az emberi szervezetbe, ennek ellenére nem valószínű, hogy egy rozsdás öntöttvas serpenyő rossz hatással lenne az egészségünkre.
Bár a rozsdás öntöttvas nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát, mégsem ajánlott rajta főzni.
Ha ugyanis ilyen serpenyőn főzünk, akkor fennáll annak az esélye, hogy a rozsda egy része az ételünkbe kerül, amitől kellemetlen fémes ízű lehet a fogás. Ráadásul a rozsda szinte ellehetetleníti a serpenyő használatát, mivel az eszköz elveszíti egyik legfontosabb tulajdonságát: tapadásmentességét.
Így tudsz megszabadulni a rozsdától
Szerencsére a rozsdás serpenyő még megmenthető, legalábbis abban az esetben, ha a rozsda nem ette meg az egészet.
Mutatjuk, hogy miként tudod újjávarázsolni!
- Először is mosogatószer és acélgyapot segítségével addig dörzsöljük a serpenyőt, amíg az összes rozsda el nem tűnik róla.
- Öblítsük le a serpenyőt meleg vízzel, és szükség esetén ismételjük meg az első lépést.
- Ezután töröljük teljesen szárazra a serpenyőt.
- Tegyünk egy kevés olajat a serpenyőbe, és kenjük szét alaposan rajta. De ne használjunk túl sok olajat!
- Ezután helyezzük a serpenyőt fejjel lefelé a sütő alsó rácsára, és „süssük" 200 fokon legalább egy órán keresztül.
- Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk fokozatosan lehűlni a serpenyőt. A felületén kialakult réteg ezentúl megvédi majd a rozsdásodástól!
Te próbáltad már ezt a trükköt?
Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk: