Lassíts! Káros lehet az egészségedre, ha túl gyorsan eszel

Azt azért nagyjából tudjuk már, hogy a gyors evés súlygyarapodáshoz vezethet - de tudtad, hogy emellett megnő a cukorbetegség, a szívbetegség és a gyomorproblémák kialakulási esélye is?

Az evés vita nélkül a legnagyobb élvezetek közé tartozik, mégis néhányan úgy rágják át magukat az étkezéseken, mintha nem lenne holnap. Ez nemcsak az élvezeti értékét veszi el az evésnek, de hosszú távon akár komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Lassíts! Káros lehet az egészségedre, ha túl gyorsan eszel

Elhízás

A gyors evés az elhízás fokozott kockázatával jár. Nem meglepő, hogy a kevesebb rágás és a gyors nyelés összefüggésbe hozható a megnövekedett kalóriafogyasztással. Még az evés befejezése után is hatással lehet az emberre, ha túl gyorsan tolja be a kaját: egy kutatásban korábban éhesebbnek érezték magukat azok, akik gyorsan ettek, mint azok, akik normál tempóban fogyasztották el az ételüket.

Cukorbetegség

Maga az evés nem feltétlenül vezet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, de a gyors evés már hozzájárulhat: egy nagy résztvevőszámos kutatásban például kimutatták, hogy azok a középkorú férfiak és nők, akik gyors evőnek pozicionálták be magukat, nagyobb eséllyel voltak inzulinrezisztensek, amit a cukorbetegség előszobájaként szoktak emlegetni. Persze a gyors evés a túlsúlyon keresztül is megemelheti az IR kialakulásának esélyét.

A gyors evést a gyomorhurut súlyosabb formáival is összefüggésbe szokták hozni - azokkal, amelyek során a gyulladás a gyomorfalat támadja, és fekélyeket hoz létre.

Egy koreai vizsgálat megállapította, hogy nagyobb eséllyel találnak ilyen fekélyeket azoknak a gyomrában, akik saját bevallásuk szerint gyors evők.

Metabolikus szindróma

A korábban említett inzulinrezisztencia közeli rokona a metabolikus szindróma. A metabolikus szindróma olyan tényezők csoportja, amely nemcsak a cukorbetegség, hanem a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát is növeli. Egy kutatásban közel 9000, 40 év feletti ember vett részt, akiknek kezdetben nem volt metabolikus szindrómájuk. A következő három évben a gyorsan evőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki a problémaegyüttes, mint azoknál, akik lassabban ettek.

Forrásunk volt.


Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...