Az alapos rágás a jó emésztés egyik alapfeltétele. Ezzel megkönnyíted az étel útját az emésztőcsatornába, illetve az emésztésed is könnyíted vele. Persze rengeteg indok szól még amellett, hogy odafigyelj arra, hogy 30-szor alaposan megrágj minden falatot, mutatjuk, melyek ezek!
Ideális testsúly
Az alapos rágás segíthet megőrizni az ideális testsúlyodat, továbbá akár fogyhatsz is, ha figyelsz rá. Ennek az az oka, hogy sokkal gyorsabban eltelítődsz, mint akkor, amikor csak kutyafuttában kapkodod be az ételt.
Jobban szívódnak fel a tápanyagok
A fogaid a falatokat összeaprítják, majd a nyálad elkezdi elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szádban elkezdődik, ha ennek nem hagysz kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyedet állítod nagyobb feladat elé.
Energiát nyersz vele
Ha nem rágsz meg minden falatot alaposan, akkor az energia nem hasznosul az ételből megfelelően. Ha falsz, akkor az emésztőnedvek nem „férnek" hozzá a tápanyagokhoz, emiatt erjedés és rothadás indulhat meg a tápcsatornában, annak pedig jól ismert következménye a puffadás és a gyomorsav túltengése, kellemetlen hasfájás kíséretében.
A fogadat is véded ezzel
A fogakat is megóvod, ha 30-szor megrágod az ételt. Régészeti kutatásokból kiderült, hogy a középkori emberek fogsora sokkal egészségesebb volt, mint a mai emberé, mert sokkal több zöldséget és gabonafélét fogyasztottak, melyeket jobban meg kellett rágni.
Elkerülöd a fertőzéseket
Ha alaposan megőrlöd az ételt, azzal elkerülheted a különböző fertőzéseket a beleidben. A meg nem rágott, alkotóelemeire nem bontott falat akár komoly bakteriális fertőzéseket is okozhat az emésztési folyamatok végén.
Elkerülheted a félrenyelést
Teljesen logikus, hogy ha alaposan megrágod az ételt, akkor sokkal könnyebben csúszik le a nyelőcsöveden is, tehát nem akad meg a gyomorszájadnál, azaz könnyebben halad át a tápcsatorna felső szakaszán.
Még több emésztéssel kapcsolatos tartalom: