6 ok, ami miatt fontos, hogy harmincszor megrágd az ételt

Talán bele sem gondolsz, mennyire fontos, hogy egy-egy falatot minimum harmincszor megrágj. Most hozunk pár nyomós érvet, ami után te is tutira figyelni fogsz a rágásodra!

Az alapos rágás a jó emésztés egyik alapfeltétele. Ezzel megkönnyíted az étel útját az emésztőcsatornába, illetve az emésztésed is könnyíted vele. Persze rengeteg indok szól még amellett, hogy odafigyelj arra, hogy 30-szor alaposan megrágj minden falatot, mutatjuk, melyek ezek!

Okok, ami miatt fontos, hogy harmincszor megrágd az ételt

Ideális testsúly

Az alapos rágás segíthet megőrizni az ideális testsúlyodat, továbbá akár fogyhatsz is, ha figyelsz rá. Ennek az az oka, hogy sokkal gyorsabban eltelítődsz, mint akkor, amikor csak kutyafuttában kapkodod be az ételt.

Jobban szívódnak fel a tápanyagok

A fogaid a falatokat összeaprítják, majd a nyálad elkezdi elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szádban elkezdődik, ha ennek nem hagysz kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyedet állítod nagyobb feladat elé.

Energiát nyersz vele

Ha nem rágsz meg minden falatot alaposan, akkor az energia nem hasznosul az ételből megfelelően. Ha falsz, akkor az emésztőnedvek nem „férnek" hozzá a tápanyagokhoz, emiatt erjedés és rothadás indulhat meg a tápcsatornában, annak pedig jól ismert következménye a puffadás és a gyomorsav túltengése, kellemetlen hasfájás kíséretében.

A fogadat is véded ezzel

A fogakat is megóvod, ha 30-szor megrágod az ételt. Régészeti kutatásokból kiderült, hogy a középkori emberek fogsora sokkal egészségesebb volt, mint a mai emberé, mert sokkal több zöldséget és gabonafélét fogyasztottak, melyeket jobban meg kellett rágni.

Elkerülöd a fertőzéseket

Ha alaposan megőrlöd az ételt, azzal elkerülheted a különböző fertőzéseket a beleidben. A meg nem rágott, alkotóelemeire nem bontott falat akár komoly bakteriális fertőzéseket is okozhat az emésztési folyamatok végén.

Elkerülheted a félrenyelést

Teljesen logikus, hogy ha alaposan megrágod az ételt, akkor sokkal könnyebben csúszik le a nyelőcsöveden is, tehát nem akad meg a gyomorszájadnál, azaz könnyebben halad át a tápcsatorna felső szakaszán.


Még több emésztéssel kapcsolatos tartalom:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...