5 meglepő finomság, amit a karfiol leveléből készíthetsz

Íme egy sokrétűen felhasználható hozzávaló, amire sokan egyszerű komposzthulladékként gondolnak. Pedig a kis levelek sokat tudnak és ügyesen hasznosíthatjuk őket!

Kár lenne olyan értékes hozzávalóknak a szemétben végeznie, amelyekből könnyedén ki tudjuk hozni a maximumot. A karfiol levelei zero waste konyhát vezetve természetes, hogy felhasználásra kerülnek, de tudvalevő, hogy Hollandiában például egész kultusza van a zöld, húsos takaróleveleknek. Mert ízesek, remek a textúrájuk mindenféle hőkezelés után, és még a C-vitamin tartalmuk is számottevő. Így válnak kedvenccé a karfiol levelei.

Semmiképp ne dobjuk ki a karfiollevelét!

Reflexből a kukában végzik, hiszen egyértelműen a hófehér karfiol rózsákra fókuszálunk — pedig megannyi lehetőség rejtőzik a zöld levelekben! Eredetileg szellős palástként ölelik körbe a fenséges zöldséget, ám a piacra, üzletekbe már visszavágott állapotban találkozunk a zölddel. Igaz, brokkoliszerűen sosem csupaszítják le őket, amiért hálásak vagyunk. Hát még a hollandok milyen boldogok emiatt! Pláne, hogy a holland zöldségeseknél szezonban sűrűn lehet vásárolni eleve csak karfiol szárat, a kelvirág nélkül.

Bloemkoolsoep, a holland karfiolkrémleves

Ezt használják a bloemkoolsoep-hoz is, ami tipikus holland melengető leves, a karfiol dicsérete. Mert akármilyen különös, a stroopwafel-en és a poffertjes-en kívül is van kulinária a tulipánok földjén.

A leves ugyanúgy készül, mint bármelyik gazdag zöldségkrémleves, de a leveleket kétféleképpen is felhasználják hozzá.

Egyrészt a főzésnél tépkedik a karfiolhoz, másrészt feltétként is megjelenhet, pirongatott formában. A leves aromáit remekül támogatja a vaj és a szerecsendió.

Stir-fry karfiollevelek

Ázsiai wokos stir-fry receptek szereplője is lehet a karfiollevél, hiszen ugyanúgy funkcionálhat, mint például a káposzta. A dobva-rázva pirítás lényege, hogy megmarad a zöldség roppanóssága, felszabadulnak a zamatok. A szójaszósz is nagyon jól áll a masszív levélzetnek.

Indiai szabdzsi

Hindi nyelven a sabji főtt zöldségeket jelent. A szinte bármilyen zöldségből elkészíthető mindennapi indiai ételek között is bőven találni olyan receptúrát, amiben megjelenik a karfiol szára is. Az aloo gobi sabji például a karfiol és a burgonya kettősére épít. Fűszerben pedig a római kömény, a fokhagyma, a gyömbér, a garam masala, a kurkuma ötöse érvényesül.

Karfiollevél-chips

Ahogy például a fodros kelből, úgy a karfiol leveleiből is ízletes chips készülhet, pláne, hogy szerencsére mellőzhetjük a kesernyés ízt. A jól megmosott és megszárított leveleket közepes méretűre vágjuk vagy tépjük, kis olívaolajjal kenjük, sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. 200 fokon 12-15 perc alatt ropogós chips lesz belőle, ami egészségtudatos alternatívája a kész bolti ropogtatnivalóknak.

Karfiollevél-krémleves

Ha az előző szerint járunk el, de a levelek közé fokhagymagerezdeket és zöldfűszereket is fektettünk (például kakukkfű, rozmaring), viszont nem várjuk meg a ropogósságot, egy picivel előbb kivesszük őket a sütőből (8-9 perc múlva), akkor az így megsült levelekből könnyedén krémlevest készíthetünk, amihez magára a karfiolra sincs szükségünk. Az elkészült leves tetejére frissen vágott petrezselymet, snidlinget is szórhatunk.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

Klasszikus karfiolleves

Az egyik leggyorsabban elkészülő nyári leves a karfiolleves, aminek ez egy klasszikus változata. Gyorsan elkészül, mosogatni alig kell, és nagyon finom.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Maradékmentő ötletek, amiknek örül a konyha:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...