Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.

Minden családban megvan ez a karakter, egyszerűen elkerülhetetlen. Évről évre más diétákkal hozakodik elő, 2018-ban még a margarin volt az ellensége, 2023-ban már a vajat okolja mindenért, gyilkos komponensnek tartja. Joggal gondolja mindenki, hogy ő a világ legválogatósabb embere. Tavalyelőtt még vegán volt, aztán flexitáriánus, idén már a TÉNÉ-ben hisz, aki pedig más elveket vall, az ülhet is a kispadra, nem muszáj mindenkinek együtt étkeznie. Amikor esetleg megemlítik neki, hogy ideje lenne az ünneppel, az együttléttel foglalkozni, akkor lehipokratázza a családot és csak egy kupica krémlikőr után higgad le. Kétség nem fér hozzá, ő a család legválogatósabb tagja.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

Mit utál a válogatós ember?

Mi kerülne az asztalra, ha ő döntene mindenről? Kicsit távolodjunk el a speciális diétáktól, időszakos böjttől és a mentes étkezéstől és nézzük a teljes képet: a válogatós (erősebb szóval élve finnyás) embernek általában fix kedvencei vannak, és annak ellenére, hogy ezek időről időre változhatnak, nem túl széles a paletta. Szűkül-bővül kénye-kedvére. Őt tényleg nagyon nehéz lenyűgözni, de nem szabad feladni, van egy jó kis mentőötletünk!

A válogatós ember sokszor a saját főztjét részesíti előnyben, és eleve a közös nagy étkezés is feszélyezi, mivel nem annyira ismeri pontosan az összetevőket, nem lát bele az egész metódusba.

Az ő rémálma, hogy hajszál kerül az ételbe, netán ráharap a bejgliben egy pici maradék dióhéjra (és biztosan ő lesz az, akihez odakerül az egyetlen ilyen szelet!), onnantól kezdve aztán jaj a családnak. Befejezvén az ujjal mutogatást, a szeretet ünnepén húzzunk elő a zsebből néhány adag plusz toleranciát és a kényeskedő szerettünket vonjuk bele jobban a főzésbe!

Minden gondra van megoldás

Kérdezzük ki, hogy mit enne szívesen, van-e esetleg valami olyan recept, amit még nem próbált ki, de itt lenne az ideje, van-e kedve lefőzni vagy sütni valami családi receptet, amit eddig nem feltétlenül kóstolt meg (mert kívül esett a szeretett ételek halmazán)? Félsiker, ha rábólint, ez egy biztonságos alkotás lesz neki: mindenről tudni fog, mindent megkóstolhat még az egyes szakaszokban is, eggyel oldottabb lesz számára ez az egész karácsonyi evési mizéria.

Benne lesz a sikerélmény, a közös kreativitás, adott esetben még érzelmi töltet is, hogy közelebb került a nagyi sütijéhez. Kérjük hát meg, ha kell, udvaroljuk körbe, hogy főzzünk együtt! Ha nemleges a válasz, még mindig van egy mentőötlet.

Engedjük át neki a stafétát! Legalább egy kicsit: készítse el a kedvenc köretét, állítsa össze azt a salátát, ami neki kedves, a pulykatekercs csirkés változatát göngyölje be ő, mert ugye pulykát nem fogyaszt. Hozza el a mentes süteményt, amit már olyan tökélyre fejlesztett, hogy senki sem mondaná meg róla, hogy nem látott se cukrot, se tejet, de még sütőt sem. A sikerélmény és a dicséret megnyitja majd az ő válogatós, kényes kis szívét is. Adni tényleg az egyik legjobb dolog, így most ő is kiveheti a részét az ételkészítés általi megajándékozásból. Ki tudja, még az is meglehet, hogy hagyományt szül.

Nem éppen tradicionális karácsony receptek a kísérletezéshez:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj az ünnepre az alábbi cikkekkel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek