Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.

Minden családban megvan ez a karakter, egyszerűen elkerülhetetlen. Évről évre más diétákkal hozakodik elő, 2018-ban még a margarin volt az ellensége, 2023-ban már a vajat okolja mindenért, gyilkos komponensnek tartja. Joggal gondolja mindenki, hogy ő a világ legválogatósabb embere. Tavalyelőtt még vegán volt, aztán flexitáriánus, idén már a TÉNÉ-ben hisz, aki pedig más elveket vall, az ülhet is a kispadra, nem muszáj mindenkinek együtt étkeznie. Amikor esetleg megemlítik neki, hogy ideje lenne az ünneppel, az együttléttel foglalkozni, akkor lehipokratázza a családot és csak egy kupica krémlikőr után higgad le. Kétség nem fér hozzá, ő a család legválogatósabb tagja.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

Mit utál a válogatós ember?

Mi kerülne az asztalra, ha ő döntene mindenről? Kicsit távolodjunk el a speciális diétáktól, időszakos böjttől és a mentes étkezéstől és nézzük a teljes képet: a válogatós (erősebb szóval élve finnyás) embernek általában fix kedvencei vannak, és annak ellenére, hogy ezek időről időre változhatnak, nem túl széles a paletta. Szűkül-bővül kénye-kedvére. Őt tényleg nagyon nehéz lenyűgözni, de nem szabad feladni, van egy jó kis mentőötletünk!

A válogatós ember sokszor a saját főztjét részesíti előnyben, és eleve a közös nagy étkezés is feszélyezi, mivel nem annyira ismeri pontosan az összetevőket, nem lát bele az egész metódusba.

Az ő rémálma, hogy hajszál kerül az ételbe, netán ráharap a bejgliben egy pici maradék dióhéjra (és biztosan ő lesz az, akihez odakerül az egyetlen ilyen szelet!), onnantól kezdve aztán jaj a családnak. Befejezvén az ujjal mutogatást, a szeretet ünnepén húzzunk elő a zsebből néhány adag plusz toleranciát és a kényeskedő szerettünket vonjuk bele jobban a főzésbe!

Minden gondra van megoldás

Kérdezzük ki, hogy mit enne szívesen, van-e esetleg valami olyan recept, amit még nem próbált ki, de itt lenne az ideje, van-e kedve lefőzni vagy sütni valami családi receptet, amit eddig nem feltétlenül kóstolt meg (mert kívül esett a szeretett ételek halmazán)? Félsiker, ha rábólint, ez egy biztonságos alkotás lesz neki: mindenről tudni fog, mindent megkóstolhat még az egyes szakaszokban is, eggyel oldottabb lesz számára ez az egész karácsonyi evési mizéria.

Benne lesz a sikerélmény, a közös kreativitás, adott esetben még érzelmi töltet is, hogy közelebb került a nagyi sütijéhez. Kérjük hát meg, ha kell, udvaroljuk körbe, hogy főzzünk együtt! Ha nemleges a válasz, még mindig van egy mentőötlet.

Engedjük át neki a stafétát! Legalább egy kicsit: készítse el a kedvenc köretét, állítsa össze azt a salátát, ami neki kedves, a pulykatekercs csirkés változatát göngyölje be ő, mert ugye pulykát nem fogyaszt. Hozza el a mentes süteményt, amit már olyan tökélyre fejlesztett, hogy senki sem mondaná meg róla, hogy nem látott se cukrot, se tejet, de még sütőt sem. A sikerélmény és a dicséret megnyitja majd az ő válogatós, kényes kis szívét is. Adni tényleg az egyik legjobb dolog, így most ő is kiveheti a részét az ételkészítés általi megajándékozásból. Ki tudja, még az is meglehet, hogy hagyományt szül.

Nem éppen tradicionális karácsony receptek a kísérletezéshez:

Cékla Wellington

Wellington módra nem csak húsféléket lehet elkészíteni, hanem bizony zöldségeket is. Hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akartam próbálni céklával, és bizony a sok ...

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj az ünnepre az alábbi cikkekkel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...