Ezt főzi karácsonyra a baby boomer, az X- és a Z-generáció

Minden családban megvannak a karácsonyi rituálék, ezek bizonyos százalékát pedig a konyhában és magánál az étkezőasztalnál éljük meg. Hogy is kívánhatná ugyanazt a dédipapa és az unoka?

Azoknál a családoknál, ahol helye nincs a spontaneitásnak, rögtönzésnek, a karácsonyi menü szent és sérthetetlen. Nincs az a világjárvány, tőzsdekrach, becsapódó meteor, sáskainvázió, ami felülírhatná a hagyományos karácsonyi menü legfontosabb elemeit. Viszont ahogy az idő halad előre, úgy változnak a divatok, úgy bővül a család ízmúzeuma is. De letaszíthatja a trónról a lazac a töltött káposztát?

Nem gondolnánk, és talán nem is szabad. Mi lenne, ha 100 év múlva már csak halovány emlékkép maradna a több napig rájárós káposztás fazékról? Ha kizárólag valamiféle felhőkben sejlenének fel a gondosan tekert káposztaleveles szelfik, a megrongálódott bejglik fotói és a pimpósodásnak induló, de a nagypapa által mégis megmentett házi tojáslikőrök darabos emlékei? Hessegessük is el ezt a rémképet, a klasszikusok maradnak velünk, csupán új szereplőkkel bővülnek. Egyszerűen úgy vagyunk összerakva, hogy a megszokott, emlékezetes, évről évre ismétlődő rituálékat szeretjük tartani, őrizni.

Még akkor is, ha az élet robog és robog tovább, valaminek öröknek kell maradnia. Például a belsőségekkel tálalt halászlének, az említett karácsonyi töltött káposztának, a díszítésről lemaradó, idő előtt elfogyasztott mézeskalácsnak.

Mégis a különböző generációk mást szeretnének, eltérő az ízlés a mindennapokban, a tradíciókat sokszor felülírva jelennek meg a különleges kívánságok. A következő korszakolás pusztán számtan, nagyon jól tudjuk, hogy a nagyszülős csoportba sorolt kedves olvasók is örök fiatalok. Ez pedig egy általánosabb kis gyűjtés, reprezentatív felmérés nélkül, feketén-fehéren.

Nézd meg galériánkban, mit főznek a különböző generációk tagjai!

Hogy mi a megoldás? Eleget kell-e tenni minden generációnak, vagy csak boldogan fogadni a lelassulást, a közös szabadidőt, az együtt étkezés örömét? A kérdésben szerepel a válasz is.

Receptek a karácsonyi menühöz, minden generációnak:

Vegán spenótos lasagne

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj az ünnepre az alábbi cikkekkel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...