5 tipp, hogy idén valóban élvezni tudd az ünnepeket

A decemberi ünnepi időszak ideális esetben a meghittségről, az idilli családi pillanatokról és az együtt átélt élményekről szól. Az utóbbi években viszont ez a gyakorlat változó tendenciát mutat: egyre több az ünnepek körüli rohangálás, idegeskedés, stresszes főzés, takarítás és a hasonló hangulatú vendégvárás. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie a te háztartásodban!

Ha az alábbi tanácsokat követve vágsz neki ennek az időszaknak, akkor tényleg olyan varázslatosak lehetnek ezek a napok, mint ahogyan a reklámok és a videóklipek bemutatják. Nézzük, mit kell tenned!

5 tipp, hogy idén valóban élvezni tudd az ünnepeket

Gondold át, mi az, ami valóban fontos neked

Hogyan képzeled el az ünnepet? Mi az, ami számodra a legideálisabb forgatókönyv? Ha ezt letisztázod magadban, akkor máris látod, hogy mit kell tenned, kialakul előtted egy többé-kevésbé tiszta terv. Ha őszinte vagy magaddal, tudni fogod, hogy hová szeretnél valójában menni – vagy éppen nem menni –, hogy kivel szeretnéd tölteni az időd – ez mind rajtad múlik!

Kommunikálj egyértelműen

Ha egy hatalmas családi összejövetelt szervezel, senki nem várja el tőled, hogy mindent egyedül csinálj. Azonban a segítség csak akkor fog megérkezni – és akkor lesz hasznos –, ha mindenkivel egyértelműen közlöd, mire van szükséged.

Ne félj ettől, hiszen mindannyian emberek vagyunk! Hagyd, hogy valaki bevásároljon, míg valaki más a díszítésért lehet felelős. Így lehet szuper közös program a készülődés.

A hangsúly az egészségen

Ebben az időszakban könnyen elszaladhat az emberrel a ló az étkezés és a lustálkodás terén, ami rányomja a bélyegét az aktivitási szintünkre és a kedvünkre is. Ne hagyd, hogy ez veled is megtörténjen: táplálkozz ilyenkor is tudatosan és amennyire csak lehet, próbáld meg magadat a napi rutinodhoz tartani!

Zabolázd meg a kiadásokat

Ebben az évben még nagyobb terhet róhatnak az ünnepek a családokra, mint korábban. Te kerüld el az év végi, majd év eleji stresszelést azzal, hogy felállítasz egy költségkeretet, amihez minden körülmények között tartanod kell magad! Ne hagyd, hogy bedaráljanak a reklámok, a dizájnos kirakatok és a társadalom részéről érkező nyomás. Tudd, hogy mi az, amire mindenképp szükséged van, és szorítkozz azokra a vásárlásokra!

Figyelj az alkoholbevitelre

Az ünnepek során az áltagosnál több likőr és forralt bor fogyhat el, de jobb, ha te nem esel át a ló túlsó oldalára. Mind a testi, mind a lelki jóllét szempontjából fontos, hogy megtarts egy egészséges határt, még akkor is, ha a stresszt vezetnéd le egy-egy pohár borral. Gondolj csak bele: ha a fent említetteket betartod, máris kevésbé leszel feszült, így nem igényled majd annyira, hogy az alkohol simítsa ki az idegszálaidat!

Mindezek mellett pedig idén érdemes megfigyelned, hogy érzed magad az ünnepek során, mi az, amit élvezel, és mi az, ami nélkül el tudnád képzelni ezeket a napokat. Ha így teszel, akkor jövőre máris okosabb leszel, és egy lépéssel előrébb jársz a szervezéssel!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Ötletek karácsonyra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...