Ezeket a könyveket ajánlja karácsonyra Mautner Zsófi, Tischler Petra, Wossala Rozina és Sárközi Ákos

Már nem a klasszikus szakácskönyvek, receptgyűjtemények idejét éljük: a történetmesélés, az egyre személyesebb írások váltották fel őket. Így aztán évről évre egyre színesebb könyvekkel találkozunk az újdonságok és a bestsellerek között.

Könyvet ajándékozni mindig jó dolog, legyen az egy könnyedebb regény, verseskötet, fotóalbum, vagy kifejezett gasztrokönyv, receptgyűjtemény, netán séf-önéletrajz. Ha főzni szerető, az ízekért és kultúrákért rajongó szerettünket lepnénk meg, akkor szóba jöhet ötletként egy együtt töltött vacsora, egy közös főzés, profi főzőkurzus és a gasztrokönyv is. Most az utóbbi műfajt járjuk körül, méghozzá négy ismert szereplővel, akik már sok ilyen kiadványt forgattak, hogy tudják, melyek az igazán jók, értékesek, hasznosak vagy éppen szórakoztatóak.

Mautner Zsófi nagyon szereti azokat a gasztrokönyveket, amikből tanulni lehet / Fotó: Facebook

Mautner Zsófi és a Chili és Vanília blog olyan iránytű a főzni szerető, ínyencebb, gasztrokulturálisan is szívesen tájékozódó olvasónak, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. Megannyi szakácskönyv, hiánypótló receptgyűjtemény szerzője Zsófi, akit a hazai gasztroírás egyik, ha nem a leghitelesebb szereplőjének tartunk. Bár mindenki a színes-szagos szakácskönyveket részesíti előnyben, ő ezúttal olyan köteteket ajánl, amikben klasszikus, étvágygerjesztő kép egy szál sincs.

Nagyon szereti azokat a gasztrokönyveket, amikből tanulni lehet, vagy amikből egy-egy konyha kulturális hátterét lehet megismerni.

Az egyik ilyen Fuchsia Dunlop: Invitation to a Banquet – the story of Chinese Food kiadvány. A szerző a kínai (azon belül is főleg a szecsuáni) konyha szakértője, kutatója, ebben a vaskos, majd 500 oldalas könyvben pedig arra vállalkozott, hogy áttekintse a kínai gasztronómia gazdag történetét, filozófiáját. Mindezt egy-egy ikonikus ételen keresztül, személyes élménybeszámolókkal teszi, kifejezetten olvasmányos stílusban. Robin Ha: Főzz koreait! Zsófi tudomása szerint az első itthon is megjelent képregényes szakácskönyv, ami rendkívül szórakoztató módon vezet be a koreai konyhába. A humoros rajzok ráadásul még receptként is megállják a helyüket, használhatóak!

És persze itt van velük Julia Child is: generációkon átívelően fogalom elsősorban az amerikai, később az egész világ háziasszonyainak konyháiban. Végre magyarul is megjelent ikonikus szakácskönyve, ami semmilyen szempontból nem felel meg a korszellemnek. Mégis kötelező alapdarabnak ajánlja mindenkinek, aki szeret főzni. Egyrészt, mert a hosszas leírások olyan precízek, hogy minden tökéletesre sikerül, másrészt mert éppen ez az a kulináris műfaj, ami lassúsága, összetettsége, nagy figyelmet igénylő jellege miatt a legérzékibb és legszebb főzési élményt adja.

Julia Child híres szakácskönyve idén végre magyarul is megjelent / Fotó: Lakos Benedek/Nosalty

Tischler Petra jelenleg saját, TSCH néven futó private dining experience vállalkozását csinálja: ebédeket és vacsorákat ad, változatos környezetben, különböző tematikákban. Mindeközben saját szekszárdi kertjét gondozza, fejleszti, hogy a legfenntarthatóbban tudja megalkotni a tökéletes vendég- és ételélményt. Természetesen a könyvajánlatai között rögtön találunk két kifejezetten kerti témával foglalkozó kiadványt. Horváth Gábor és Török Patrícia Séfasztal a kert végében című könyvét a barátnőitől kapta és lenyűgözte minden oldala.

Azt mondja, pontosan úgy és arról írnak, amit ő is képvisel, rengeteget lehet tanulni belőle.

Dóra Melinda Tünde: Kertkalandjával sincs másképp, sok tudást lehet összegyűjteni a könyvet forgatva. Petra vallja, hogy aki teheti, kezdjen termeszteni, akár 2 négyzetméteren is.

Nagy rajongója a szupermarketes könyveknek is / Fotó: Facebook

Nagy rajongója a szupermarketes könyveknek is, melyek Széll Tamás (és néhány részben Mautner Zsófi) főzési praktikáiról mesélnek, kötelezően írná elő minden háztartásba, mert hasznosnak tartja őket. Otthon sokat főz Mautner Zsófi könyveiből is, nem győzi dícsérni őt, hogy mennyire sokat tesz a hazai gasztronómiáért. Petra a legújabb könyvét,  A Falusi Konyhámat kérte karácsonyra! Ha pedig külföldi példa, akkor Begoña Rodrigo: The Flavour of Elegance kötetét tartja evidenciában, mivel a konyhai tanulásról szól, ami neki is esszenciális kérdés.

Wossala Rozina Instagramját pörgetve nem is tudjuk, hogy a Bestiába indulnánk el azonnal, vagy inkább vele főznénk a konyhájában. Felismerhető stílusa, trendkövetése abszolút friss megközelítéseket hoz, sosem ragadna bele a megszokásokba. Sokat utazik, nyugodtan mondhatjuk kozmopolitának, ezáltal a külföldi kiadványok terén sem lehet zavarba hozni.

Wossala Rozinát a külföldi kiadványok terén sem lehet zavarba hozni / Fotó: Facebook

A VICE magazin 15 fontos 2023-as szakácskönyvét bemutató válogatását méltatta, ebből aztán jól lehet csemegézni, ha nyitottak vagyunk az újra és persze megbízhatóra.

Találunk közöttük nyugat-afrikai gasztróról szóló könyvet, kifejezetten komfortételekkel foglalkozót, olasz szigetekről jövő recepteket összegyűjtő újdonságot és több zöldségekre fókuszáló gasztrokiadványt is.

Mautner Zsófi idén megjelent könyve, a A falusi konyhám / Fotó: Lakos Benedek/Nosalty

Úgy gondolja, hogy a Mautner Zsófi-féle A Falusi Konyhám az év egyik nagy dobása, és Sárközi Ákos: Így lettem séf című friss könyvét is jó szívvel ajánlja. Az utóbbi egyszerre inspiráló történetmesélés kőbányai gyerekkortól a fine dining csillogó világáig. Ráadásul Ákos 50 kifinomult receptet is megoszt az olvasóival.

Sárközi Ákost sokan inkább a televízióból ismerik, mint a Konyhafőnök sorozat állandó zsűritagja. Az elkötelezett séf a Michelin-csillagos Borkonyha és a Michelin ajánlott Textúra séfje, akinek igen fontos küldetése a tudás átadása a következő generációknak, de a művészeti megközelítések is közel állnak hozzá. Rögtön Szabadfi Szabi kovászos mesekönyvei jutottak eszébe: Labi, az erdő pékje, Labi és a nagy találkozás, valamint Labi és Áfonya kalandos utazása.

Az elkötelezett séf a Michelin-csillagos Borkonyha és a Michelin ajánlott Textúra séfje / Fotó: Facebook

Vallja, hogy sosincs olyan, hogy „korán kezdeni” és ezek a kedves kiadványok már egészen hamar felhívhatják a gyerkőcök figyelmét a gasztronómia szépségére, a sütés/főzés tudományára.

Neki is vannak saját víziói egy gyermekeknek szóló gasztrotematikájú könyvről, amiben magukat a meséket is ő írja és mindegyikben lesz egy elkészíthető étel is, amit a gyerek és anyuka akár együtt is összeállíthat. De ez még a jövő zenéje. Nyáry Krisztián: Így ettek ők – magyar írók és ételeik könyvét is ajánlja. Ákos elmesélte, hogy gyakran szokott századelős receptkönyveket kapni, melyekbe szereti beleásni magát. Érdekli a régmúlt gasztronómiája. Számára szórakoztatók és hasznosak is Gordon Ramsay könyvei, melyek a polcán sorakoznak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj, készülődj a karácsonyra ezekkel a cikkekkel:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...