Kapros is, túrós is, mégsem hasonlít a lepényre ez a kevert süti

Valahol mélyen a kapros-túrós ihlette, ez a kevert, réteges sütemény időközben mégis bőven túlnőtt az eredeti ötleten. A citrushéj és a zöldfűszer alapból is elég izgalmas összjátékát csak tovább fokozza a cukkini jelenléte, a lágy túrókrémes, valamint a felül trónoló morzsás réteg. Komplexnek tűnhet, miközben végtelenül egyszerű sütemény – adj neki egy esélyt!

Hogyan jutottam el odáig, hogy édes, kevert süteménybe friss kaprot tegyek? Nos, az egész azzal a gondolattal indult, hogy „ugyan miért nem használunk több zöldfűszert a desszertjeinkben?” Hiszen abszolút kaphatnak helyet az aromás kiegészítők a masszában, végtére is nagyjából ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a citromhéj (amiből szintén került a sütibe). A citrom-kapor párostól aztán már könnyedén eljutottam a recept nagyjából végleges formájáig, amelybe cukkini és túrós is került. Gyors, könnyed és abszolút nyári édesség, lássuk, hogyan készül!

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér receptjéért kattints a képre!

A citrom felébresztése

A citrom héjának friss íze megannyi süteménytésztát feldobhat: kuglófoktól, muffinokon át piskótákig rengeteg recept használja. Mindig is imádtam a frissen reszelt gyümölcshéj illatát, azonban gyakran úgy éreztem, hogy az sütés után már nem volt ugyanolyan élénk, ugyanolyan verőfényes. Aztán pár hónappal korábban minden megváltozott.

Ugyanis szembejött velem egy internetes trükk – egyike volt a „hogy nem jutott ez korábban eszembe” ötleteknek – amelynek segítségével a citromos sütiket ezerszer citromosabbá lehet tenni.

Ennek lényege, hogy a citromhéjat a cukorral jó alaposan el kell morzsolni-masszírozni: a folyamat során felszabadulnak az illóolajok, és beleívódnak a kristályok közé. Így konkrétan belesütjük a citrusos aromák minden utolsó molekuláját a sütemény tésztájába.

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér receptjéért kattints a képre!

Cukkinitól szaftosan

Az íz már megvolt, most már csak megfelelő állagot kellett találnom a süteményemhez. Ezt egy halom reszelt cukkini segítségével sikerült elérnem: ettől lett kellemesen szaftos és puha a tészta. A zöldség nedvességével azonban vigyázni kell: egy részét érdemes kinyomkodni, nehogy teljesen elázzon a süti.

Egy rétegkenyér születése

Persze egy cukkinikenyér önmagában még nem túl nagy szám, még akkor sem, ha kapor van a tésztájában. Ezért további hozzávalókért nyúltam, amelyekkel további rétegeket adtam az egyszerű kis kevert sütimnek.

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér receptjéért kattints a képre!

Került középre egy krémes, szinte sajttortára hajazó túrókrém, valamint a kenyér tetejére egy porhanyós-omlós-vajas morzsaréteg. Ezekkel kiegészülve azért mégis komplexebb, izgalmasabb élményt képes nyújtani a desszert. Jöhet a pontos recept?

Süssünk kapros-citromos-cukkinis rétegkenyeret!

Hozzávalók a kevert tésztához: 190 g finomliszt, 0.5 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 0.5 teáskanál só, 200 g cukor, 125 g napraforgó olaj, 2 db tojás, 2 citromból nyert citromhéj, 2 ek citromlé, 1 csokor kapor, 340 g cukkini (enyhén kinyomkodva)

Hozzávalók a túrókrémhez: 200 g tehéntúró, 3 ek tejföl, 1 db tojás, 3 ek porcukor, 1 ek finomliszt, 1 citromból nyert citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a morzsaréteghez: 50 g finomliszt, 50 g cukor, 30 g vaj (hideg), 1 csipet só

A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük, a kaprot felaprítjuk (a vastag szárrészeket kihagyjuk), majd a citromhéjat elkeverjük a cukorral és kézzel alaposan összemasszírozzuk, hogy felszabadítsuk a héjban lévő illóolajokat. Ez nagyjából 2-3 percig tart. Utána hozzáadjuk a kaprot és azzal is átmasszírozzuk a cukrot 1-2 perc alatt.

Az ízesített cukorhoz ütjük a tojásokat, alaposan elkeverjük kézi habverővel, majd beleöntjük az olajat, citromlevet és azzal is eldolgozzuk.

A cukkinit lereszeljük, egy konyharuhában kissé kinyomkodjuk, hogy a nedvesség egy része távozzon. Így, kinyomkodva mérjük le, majd hozzáadjuk a sütemény alapjához. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. A nedves alaphoz adjuk és gyors mozdulatokkal összekeverjük, amíg nem maradnak a masszában száraz, lisztes csíkok.

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér receptjéért kattints a képre!

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel), kivajazunk egy hosszúkás kenyérformát, majd kibéleljük sütőpapírral (hagyjunk kilógó széleket, hogy ki tudjuk majd emelni a megsült süteményt).

A kibélelt formába öntjük a cukkinis massza felét, majd erre mehet a túrókrém (lásd: túrókrém), utána a maradék massza. A sütemény tetejét szórjuk meg a morzsával (lásd: morzsaréteg). Süssük 40-50 percig, és mindenképpen végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd rácsra emelve további 20 percig, és csak utána szeleteljük.

A túrókrém hozzávalóit egy aprítógépben teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Lágy, kissé folyós állagot kell kapnunk. A morzsaréteg hozzávalóit egy tálban összemorzsoljuk, amíg nedves homok állagú keveréket nem kapunk.

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér receptjéért kattints a képre!

A kapros-citromos-cukkinis rétegkenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...