3 alapanyag élesztő helyett, amivel akár "kalácsot" is süthetsz

Előfordulhat, hogy elfogy az élesztő a boltban, vagy elfelejtünk venni a nagy rohanásban. Ilyen esetben sem kell lemondanunk a puha tésztás finomságokról, egy kis improvizálással menthető lehet a helyzet.

Főleg húsvét előtt gyakori jelenség, hogy a boltok polcai kicsit kiürülnek. Amennyiben idén véletlenül élesztő nélkül maradnánk, és már nem tudunk, vagy nem akarunk többet vásárolni menni, átalakíthatjuk receptjeinket, hogy működjenek így is. Nyilván nem lesz ugyanolyan, de mégis jobb, mint teljesen kalács nélkül maradni húsvétkor.

Így süss „kalácsot”, ha elfogyott a boltban az élesztő

Az alapok

Mielőtt belekezdünk, azt mindenképpen le kell szögezni, hogy élesztő nélkül nem lehet hagyományos kelt kalácsot sütni. Az itt felsorolt cserékkel inkább süteményekhez hasonló állagot kapunk majd. De apró trükkökkel elérhetjük, hogy a tészta hasonlóan levegős és puha legyen, ezért minimálisan be tudjuk csapni érzékeinket és talán a vendégeket is.

Szerencsénkre nagyon sok alternatív recept található az interneten, amelyek élesztő helyett más anyagokat használnak kelesztésre. Az ilyen sütemények általában több nedves hozzávalót tartalmaznak, mint egy egyszerű kelt tészta, ettől is lesz lágy, levegős a kész sütemény.

Sovány vigasz ugyan, de élesztő nélkül legalább nem kell órákat várni a kelesztésre. Az itt felsorolt alapanyagok mindegyikével azonnal mehet minden a sütőbe.

Sütőpor

A boltokban kapható sütőpor erejét rendszeresen láthatjuk, amikor egyszerű süteményeket készítünk. Hő hatására buborékok keletkeznek a tésztában, vagyis levegős és omlós lesz a végeredmény.

Használhatjuk kenyereknél, sőt kalácsnál is, ehhez itt találunk recepteket:

Sütőporos kalács

Reggel frissen szerettem volna megsütni, még a munkába indulás előtt a kalácskákat, így nem volt időm keleszteni a tésztát, ezért ezt a változatot készítettem el. Csak ...

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Szódabikarbóna

Tulajdonképpen a sütőpor egyik hozzávalója, önmagában kevésbé aktív. Akkor érhetjük el vele a legjobb eredményt, ha valamilyen savas dologgal keverjük össze a tésztában. Ez lehet ecet, citromlé, joghurt vagy tej is.

Működőképes kombináció lehet egy kanál szódabikarbóna, fél kanál ecet és fél kanál tej keveréke.

Próbáljuk ki például a kukoricakenyeret: ez önmagában is kissé édes, istenien ízesíthető, és omlós morzsái vannak.

Tojásfehérje

A felvert fehérje a sütőben szintén képes felfújni a sütemények tésztáját, mivel apró levegőbuborékokat keverünk bele. Ez a helyettesítés lágyabb állagú tésztáknál lehetséges.

A kalács helyett süssünk ilyen módon piskótát (akár sósan is) vagy könnyű kenyeret a sonkatál mellé kísérőnek.

Felhőkenyér

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg ...

Piskótatészta Vicikótól

A mostanában felfedezett, régi, 1954-es szakácskönyvemből való recept. Ez a recept és a végeredménye úgy tökéletes, ahogy van. Habkönnyű, finom, laza, szinte mint egy gyönyörű ...

Összességében semmi nem működik ugyanúgy, mint az élesztő, azonban, ha szorult helyzetbe kerülünk húsvétkor, ezek a tippek nyújtják a mentőövet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Húsvéti ötletek, még az utolsó pillanatban is:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...