Az élesztő már hetek óta hiánycikk az egész országban, miközben egyre többen sütnek kenyeret és pékárukat maguknak otthon. Sokan belevágnak még a kovászolás embert próbálóan nagy energiákat és figyelmet követelő műveletébe is, ehhez azonban nem mindenkinek van elég ideje és türelme. A legmenőbb pékblogger, Limara hívta fel a figyelmet egy olyan megoldásra, amiről korábban még nem hallottunk, de annyira pofonegyszerű, hogy azonnal kedvet kaptunk hozzá, hogy kipróbáljuk.
A megoldás viszonylag egyszerű, egészséges és praktikus. A fermentálás az egyik legértelmesebb divat az utóbbi időben, olcsó, házi alapanyagokból lehet az immunrendszert támogató baktériumokkal finom ételeket-italokat előállítani a segítségével.
Buborékos üdítőital
A gyümölcsvíz is erjesztéssel készül: a gyümölcsben lévő cukor hatására a víz néhány nap alatt buborékos, szénsavas és ízes lesz. Sokan egyszerűen üdítőitalként fogyasztják, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is a benne található barátságos baktériumoknak köszönhetően. Ezen a közvetlen előnyén túl is hasznosítható a konyhában.
Ezt olvastad már?
Életemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és egyáltalán nem volt egyszerű
Élesztő
Amikor négy-öt nap után elkészült a gyümölcsvizünk, akár kenyér vagy kalács készítéséhez is használhatjuk. Kétféleképpen működhet a folyamat: öregtésztával vagy anélkül, magában.
1. Ha van öregtésztánk - ez egy korábbi kenyér vagy kelt tészta elkészítéséből megmaradt, túlkelt tésztadarab, amit újabb kenyerek kelesztésére használhatunk - egyszerűen adjunk hozzá a következő kenyerünkhöz a vízből és az öregtésztából is. Ebben az esetben 2-3 órás kelesztési idővel számoljunk.
2. Ha nincs öregtésztánk, akkor is alkalmas kenyérsütésre a buborékos gyümölcsvíz: ilyenkor egyszerűen a gyümölcsvizet használjuk a tésztánkhoz folyadék helyett.
Így készül
Fogjunk egy steril üveget. Válasszunk egy magas cukortartalmú gyümölcsöt, almát, szilvát, de akár aszalmányok is működhetnek. Mossuk le nagyon alaposan, és tegyünk az üvegbe. Fél almához körülbelül egy liter vizet számoljunk. A víz, amivel felöntjük, legyen állott csapvíz, ásvány-vagy forrásvíz, ezzel öntsük fel az üveget úgy, hogy hagyunk két ujjnyi helyet a gázok szabad áramlásának. Tehetünk pár szem mazsolát vagy egy kevés cukrot, mézet is a vízhez, ha hamarabb szeretnénk elindítani az erjedést. Az üveget tegyük egyenletesen meleg helyre - fontos, hogy körülbelül 25-27 fok körül tartsuk a folyadékot. Ne zárjuk le teljesen. Minden nap kicsit rázogassuk meg, majd tegyük vissza a helyére. Körülbelül 5-7 nap múlva, mikor nyitáskor nagyot szisszen, már használhatjuk is, indulhat a sütés!
A megérett vizet aztán érdemes leszűrve a hűtőben tartani, majd ha szaporítani szeretnénk, akkor elővenni, beledobni pár szemet, és újraerjeszteni langyos helyen.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Így változtak meg a mindennapi főzési szokásaink a koronavírus miatt
Kétség sem fér hozzá, hogy a koronavírus sokak életét felborította és rövidebb vagy hosszabb távon megváltoztatja. Néhányan főzni sem úgy főzünk, mint régen.
Fenes GábrielNem kell élesztő és kovász sem a tökéletes tésztához -...
Ha nincsen otthon élesztőd, és nincs kedved kovászolni, hívd segítségül a görög joghurtot!
Fenes GábrielLegyél te is a #HÁZIMENZA gasztroközösség része – kreatív és...
A Nosalty kezdőket és haladókat vár receptekkel, valamint kreatív ötletekkel a #HÁZIMENZA elnevezésű Facebook-csoportba.
NosaltySüss gyors házi kenyeret a sok lisztből - a legegyszerűbb...
Indulhat a házi kenyérsütés, mutatjuk a legjobb recepteket!
Országh Kitti