Biztosan veled is megtörtént már, hogy azt hitted, minden hozzávaló és fűszer megtalálható a konyhádban, ami a recepthez szükséges, aztán főzés közben szembesültél azzal, hogy valami mégis hiányzik. Szerencsére szinte a legtöbb alapanyagot lehet helyettesíteni más összetevőkkel, és ez alól a szárított kakukkfű sem kivétel. Mutatjuk is, hogy milyen fűszert tudsz használni a kakukkfű helyett!
Használj oregánót a kakukkfű helyett
A szárított kakukkfű számos csirkés étel gyakori összetevője így, ha valaha is kifogynál belőle, akkor használj oregánót helyette (és akkor is, ha alapvetően nem szereted a kakukkfüvet). Mindkét fűszernövény a mentafélék családjába tartozik, és a mediterrán térségben elterjedt.
A szárított oregánó hasonlóan izgalmas, fűszeres ízvilággal rendelkezik, mint a szárított kakukkfű.
A kakukkfű egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy enyhe gyógynövényes, mentolos jegyeket kölcsönöz az ételeknek, az oregánó pedig ugyanezzel a tulajdonsággal bír. Egy dologra érdemes azonban odafigyelni, ha szárított oregánót használsz a kakukkfű helyett, mégpedig, hogy olykor az oregánóknak intenzív íze lehet. Ha nem vigyázol, az oregánó gyorsan eluralkodhat az ételeden. Inkább kevesebb mennyiséggel kezdj, mint amennyi kakukkfüvet a recept előír, majd kóstolj, és aszerint emeld a fűszer mennyiségét.
A szárított kakukkfű más helyettesítői
Ha esetleg oregánó sincs otthon, akkor válassz a mentacsaládba tartozó fűszernövények közül egy másikat.
Például a zsálya is a mentacsalád tagja, így nyugodtan használhatod a kakukkfű helyettesítésére. A zsályának kicsit erősebb íze van, ezért az oregánóhoz hasonlóan figyelni kell arra, hogy mennyit használsz belőle. A zsálya hihetetlenül illatos, így, ha nem akarod, hogy az ételnek ilyen intenzív illata legyen, akkor érdemes más fűszert választani.
A majoránna szintén a mentafélék családjába tartozik.
A többi fűszernövényhez képest viszont enyhébb ízű. A majoránna enyhe citrusos jegyekkel rendelkezik, egy csipetnyi édességgel, amely a mentacsalád más fűszernövényeinek földes ízével párosul. A majoránna a kakukkfűhöz képest kissé kesernyés, de remekül illik olyan ételekhez, amelyek olyan „nehéz" összetevőket tartalmaznak, mint például a tejszín vagy a sajt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát: