Így használd a kakukkfüvet, a franciák kedvenc fűszerét

Illatos, ízes, de nem tolakodó, könnyen termeszthető, igénytelen, és mégis olyan gazdag aromákkal ruházza fel az ételeket, amelyekbe kerül, hogy nehéz neki ellenállni. Bár a kakukkfű könnyen tartósítható, ilyenkor nyáron használjuk ki, hogy rengeteg nő belőle a kertekben, balkonládákban – süssünk, főzzünk vele, tegyük süteménybe, italokba.

A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség, azaz majdnem 350-féle hibrid faj összefoglaló neve, ezek között találunk kisebb bokrokat és fásodó szárú cserjéket – méretükben és termetükben is változatos, évelő növények. Évezredek óta használjuk, nemcsak a konyhában, hanem a gyógyításban is. A kakukkfű értékes gyógynövény, amelyet máig használ a hagyományos orvoslás például felső légúti megbetegedések, köhögés enyhítésére – nyákoldó, nyugtató teája remekül alkalmazható náthás időszakban.

A kakukkfű egy meglehetősen igénytelen, napfényt igen kedvelő növény

Kellemes, nem tolakodó, mégis karakteres íze pedig rengeteg nemzet konyhájában feltűnik: húsokhoz, zöldséges fogásokhoz, sajtban, vajban, de még édességekben és italokban is használatos.

Ha a provance-i fűszerezésre gondolunk, többféle kellemes zöldfűszer íze idéződik meg bennük, ezek közül pedig az egyik legfontosabb a kakukkfű, amelynek apró zöld leveleit, de keményebb, fásabb ágait is előszeretettel használja nemcsak a francia, de a mediterrán konyha is. Vannak olyan húsételek – például a bárány –, amelyek egyszerűen elképzelhetetlenek a kakukkfű különleges aromája nélkül. De a kakukkfű sokkal értékesebb és érdekesebb fűszer annál, hogy csak húsokhoz használjuk.

Otthon is megél

Annak ellenére, hogy jól tartósítható, például szárítható, valójában a frissen szedett ágacskák a legjobbak. Mivel a kakukkfű egy meglehetősen igénytelen, napfényt igen kedvelő növény, még az ablakban, erkélyen, balkonládában is sikerrel termeszthetjük. Ha szereti a helyét, évtizedekig velünk maradhat, és egyre csak terebélyesedik majd.

Szárítva, de akár fagyasztva is tárolhatjuk, próbáljuk ki, hogy az egész ágacskákat tesszük bedobozolva a mélyhűtőbe, így amikor elővesszük, hogy az ételekbe szórjuk a kis zöld levélkéket, csak le kell sodorni őket a fagyott ágakról – a friss kakukkfű íze utolérhetetlen.

Zöldséges ragukhoz, paradicsomos ételekhez, sültekhez, fűszervajhoz mindig jó, ha adunk belőle.

Zöldségek és levesek

Ahogy a zöldfűszerek többi tagja, úgy a kakukkfű is remekül használható grillezéskor, adhatjuk sajtok, halak, de zöldségek mellé is, sőt, ha egy gyors nyári krémlevest készítünk, tálaláskor nyugodtan morzsoljunk rá pár levélke kakukkfüvet is, meg fogunk lepődni, milyen intenzív kiegészítője lehet a levesnek. Ha pedig van egy kis türelmünk, olvasszunk fel egy kiskanálnyi jófajta vajat, és ebben pirítsuk meg a kakukkfüvet, meg is szórhatjuk egy kevés sóval is – igazi ropogós, fűszeres adalék lesz így a levesünkhöz.

Édességbe és italokba – miért ne?!

Bár a különböző kenyerek, lepények és focaccia sosem mondanak nemet egy kevés zöldfűszernek, vannak olyan ízkombinációk, amikor ez a fűszer nemcsak sós, hanem édes süteményekben is remekül működik. A sajtos krékerek, sós kekszek bármikor befogadnak belőle egy keveset, de ha citrommal kombináljuk, akkor egy könnyű kuglófban is nagyszerűen érvényesül, sőt, körtés süteményben sem utolsó!

Ha pedig elmozdulnánk az édes nyári italoktól, kalandozzunk a cukormentes, de mégis izgalmas frissítő italok irányába: az egy-két ágacska kakukkfűvel gazdagított limonádé vagy uborkás víz olyan ízgazdag és finom ital a nyári melegben, hogy sose lesz kedvünk többé mást inni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fűszer itt:

Címlapról ajánljuk